Sep
15
2014

Megfontolandó mobiltelefon fotózási tippek és trükkök

Kétségtelen, hogy fényképezőgéppel jobb fotókat lehet készíteni, de azt nem visszük mindig magunkkal. A telefon ezzel szemben szinte mindig kéznél van. Ha megtanuljuk a legtöbbet kihozni belőle, ugyanúgy készíthetünk ezekből a megismételhetetlen pillanatokból CEWE FOTÓKÖNYVET, mint ahogy egy komolyabb géppel készült felvételekből tennénk. A gyorsan, spontán készült fotók új színt vihetnek az emlékmegőrzésbe.

Az alábbi tippek segítségére lehetnek:

Tipp 1: A fényképezés beállításai.

mobil beállítások

Legfontosabb, hogy nézze meg telefonja leírásában, hogy milyen beállításokat tesz lehetővé. Ez igen eltérő lehet.

  • Tisztítsa meg az objektívet egy puha ronggyal.
  • Ha lehetséges, válassza a legjobb képminőséget.
  • Tájképeknél, külső felvételeknél ne használja a vakut, kivéve ellenfényes portré készítésekor.
  • Ha van bekapcsolható rács a monitoron, nagy segítség lehet abban, hogy a horizontot egyenesen tartsa.
  • A HDR bekapcsolása jól jöhet, ha nagy fénykülönbség van a téma egyes részei között.
  • A fehéregyensúly és az ISO (fényérzékenység) rendszerint automatikus, ha nem akkor válasszon a helyszín adottságai szerint.

Tipp 2: Az arany középút.

miniállvány halsználata

A telefonok optikai egységét többnyire a közeli és közepes távolságban lévő témák fotózására optimalizálják, és inkább a nagyobb felületekre, mint az apró részletekre. Jó példa erre a jelenleg nagyon divatos selfie készítése, amikor is a legtávolabbi motívum maga a fotós. Ha tájképet szeretne készíteni, főleg a szebb, de kevesebb fényt adó késő délutáni fényben, stabilan tartsa a telefont, vagy támassza le valahova. Akár használhat zsebben elférő miniállványt is. Ezekkel elkerülheti a rázkódást, vagyis a kép bemozdulását. A digitális zoom használatát kerülje, mert sokat ront a minőségen. Válassza inkább a „láb-zoomot”, menjen közelebb a témához. Autofókusz szempontjából az okostelefonok rendkívül pontosak, hacsak nem autóversenyt, vagy hasonló témát próbálunk megörökíteni.

Tipp 3: Tegye egyedivé felvételeit precizitással, spontaneitással és kísérletezéssel.

PDF_CEWE_Tipps_Mobile_Fotografie_hu_Oldal_2_Kép_0002

Spontaneitás: Meglát egy fantasztikus témát, és nincs kéznél a fényképezőgép? Kapja elő az okostelefonját, és a pillanat örökre megmarad. Tűző napsütésen kívül a nagy és kontrasztos kijelző segítséget nyújt ahhoz, hogy jól komponált felvételeket alkosson.

Ha figyelembe veszi okostelefonja lehetőségeit, olyan felvételeket készíthet vele, hogy egy CEWE FOTÓKÖNYVBEN váltogatva a fényképezőgéppel készült fotókkal, szinte észrevehetetlen a különbség. A mobilfotózás erőssége a gyorsaságban rejlik, ehhez csak pár beállítást kell előre megtennie. Győződjön meg róla, hogy a lehetséges paramétereket, mint például vaku, ISO stb. beállította-e. Némi gyakorlással elérhető, hogy egy szempillantás alatt lássa meg a témát, komponálja meg a felvételt, és exponáljon. Az eredmény: szokatlan, érdekes, meglepő és  inspiráló fotó lehet.

A mobilfotózás előnyei

Tipp: Felvételei sötétre sikerültek, a színük sem helyes, és még kicsit homályos is? A CEWE OPTIMIZE app segít feljavítani fotói minőségét. A CEWE OPTIMIZE ingyenesen letölthető, így legjobb felvételeiből nagyfelbontású papírképeket rendelhet okostelefonján keresztül is.

Töltse le ingyenes CEWE OPTIMIZE fotó optimalizáló alkalmazásunkat.

képszerkesztő alkalmazás

Kísérletező kedvűeknek: tartsa a kamerát ellenfényben, fényképezzen szinte teljes sötétségben, rázza a telefont fényképezés közben. Töltsön le, és próbáljon ki mobil applikációkat, például ProCamera 7, Cymera, Camera +, Hipstamatic, vagy a Grungestatic. A My Sketch ceruzarajzzá, a Fotoffiti pedig graffitivé változtatja fotóinkat.

Jelenlegi kedvencünk: a Noirphoto,  mellyel a film noir, „fekete film” hangulatát hozhatjuk vissza. Ez a stílus az 50-es években a hollywoodi bűnügyi drámákra volt jellemző. Fekete-fehér, kontrasztos, vignettált képeket hozhatunk vele létre.
Szintén fontos tanács: tanuljuk meg szelektálni fotóinkat, és nem kell mindenről ezer felvételt készíteni.

Noirphoto ProCamera

Tipp 4: Őrizze meg méltóképp emlékeit!

Történeteit és fotóit megoszthatja az interneten keresztül is, de ne hagyja, hogy legjobb felvételei a digitális feledés homályába vesszenek, rendeljen belőlük prémium minőségű nyomtatást is.
Mindegy, hogy épp úton van, vagy egy kényelmes karosszékben ül, könnyen és szórakoztatóan készíthet CEWE FOTÓKÖNYVET vagy CEWE NAPTÁRT, tervezhet egyedi képeslapot is, saját bélyeg motívummal.

A CEWE Fotóvilág  applikáció széles választékban kínál sablonokat, hogy megkönnyítse a munkát. Összes termékünk megrendelhető közvetlenül mobil készülékéről, nincs szüksége asztali számítógépre. És amikor a postás csenget, boldogan nézheti meg, hogy milyen jól is mutatnak fotói nyomtatásban.

A szerzőről:

1 hozzászólás+ Válasz

  • Nagyon köszönöm a jó ötleteket.
    A képjavító programotletöltöttem. Megjavította a képeimet.
    Most hogyan tudok levenni nagy tömegben,pl.egy albumot fotókönyv készítéséhez?
    Vagy a gépemen lévő képek is kijavítódtak?
    köszönettel Kurdy Margit

Válasz