Jul
13
2017

5 fotótipp a naplemente tökéletes megörökítéséhez

Egy naplemente szépségének megörökítése nem is egyszerű feladat. Egy gyors kattintás, és a fotó lapos és unalmas? A nap beégeti a képet, és a közelében semmilyen részlet nem látszik? Vagy a sötét területek teljesen egybefolynak? Olvassa el tippjeinket, hogy jobb felvételek szülessenek.

  1. Tipp: Jókor jó helyen.

Mivel a Föld forgástengelye nem merőleges a keringési síkra, a napsugarak beesési szöge egy év folyamán állandóan változik a Föld különböző pontjain. Nem egyforma a megvilágítás időtartama sem: hol rövidebbek, hol hosszabbak a nappalok. Azt, hogy az adott területen mikor van naplemente, meg tudja nézni az interneten, vagy használhat hozzá mobil applikációt (iOs és Android).

 

  1. Tipp: Szánjon rá időt.
    Érdemes legalább egy órával előbb a helyszínre érkezni, így kényelmesen megkeresheti a legmegfelelőbb helyet. Ha igazán profi felvételt szeretne, érdemes állványt is vinni, és ha a szükséges beállításokat elvégezte, még mindig marad idő pár próbafelvétel elkészítésére.

  1. Tipp: Ha okostelefonnal fényképez
    A telefonok automatikus expozíciója nem tud megbirkózni a naplemente fényeivel. Vagy sötét lesz, vagy világos. A legtöbb kamera applikációban lehetőség van arra, hogy korrigálja az expozíciót a [+/-] szimbólum használatával. Alternatíva: használja ki, hogy a telefon nem csak a fókuszt állítja be automatikusan, hanem az expozíciót is. Az előnézeti kép túl világos? Érintse meg a képernyőt egy világos területen. Sötét? Akkor egy sötét területen, hogy a telefon módosítson a beállításokon.

 

  1. Tipp: Ha fényképezőgépet használ
    Attól függően, hogy milyen kamera áll rendelkezésére, változnak a lehetőségei. Elképzelhető, hogy van beépített naplemente-automatika, mely az ilyen körülményekhez igazodik. A profik manuális módot használnak a tökéletes felvétel érdekében. Alacsony ISO érték, szűk blende (f/8 – f/16), és ehhez állítják a zársebességet. Csak, ha szükséges, akkor kell nyitni a blendét, illetve növelni az ISO értékét.

  2. Tipp: Legyen kreatív
    Ügyeljen arra, hogy egyenesen tartsa a gépet, hogy a horizont vízszintesben legyen. Ha a kompozíciót úgy tervezi meg, hogy az előtérbe valami növényzet, épület, vagy ember van, izgalmassá teszi a fotót. De jó ötlet az is – mint ahogy példánkból láthatja – ha egy sziluett keretezi a témát.

 

 

 

A szerzőről:

Válasz