Jun
11
2018

Feliratozzunk! De milyen betűtípussal?

A CEWE FOTÓKÖNYV számtalan lehetőséget kínál arra, hogy teret engedjünk kreativitásunknak.
Akár elegáns, klasszikus, akár teljesen szokatlan és rikítóan tarka, a megfelelő betűtípussal még jobban hangsúlyozhatja a fotóalbum hatását, és egyedi emléket készíthet. Szemlélőként ugyanis – tudat alatt – nagyon különleges érzelmeket kapcsolunk a különböző betűtípusokhoz, betűstílusokhoz. A magazinok és a reklámtervezők kihasználják ezt a tulajdonságot, és nagyon figyelnek a betűtípusok kiválasztására.
Segítünk, hogy néhány trükk és fogás segítségével a fotóihoz megfelelő betűtípust használja a tökéletes eredmény eléréséhez.

Serif: talpas

Milyen a talpas betűtípus?
Feltűntek-e Önnek valaha is ezek, a betűk alapirányára merőlegesen elhelyezkedő finom felső és alsó vonalak? Ezek a talpak.

Mire is jó?

Tanulmányok mutatták ki, hogy a talpas betűtípusok (például a Times New Roman) jobban olvashatók szövegblokkokban. Olyan vonalat képeznek, amely irányt mutat az olvasó szemének. Így könnyebben követi a szöveget és könnyebben érti a tartalmat is.
Ezért a folyóirat cikkeket és szinte minden könyvet talpas betűkkel nyomtatnak. Ha legközelebb kezébe veszi kedvenc magazinját, a címszavak és a képek mellett érdemes a betűtípusra is rápillantania.

Milyen betűk milyen érzelmekhez és alkalmakhoz illenek?

Általában négy talptípust különböztetünk meg. Az első a klasszikus talp, amelyhez például a Garamond betűtípus tartozik. Klasszikus hatásával nagyon jól mutat a hagyományos családi könyvekhez, amilyeneket például a nagyszülőknek ajándékoznánk.
Ugyanez igaz az átmeneti jellegű talptípusokra is, például Baskerville-re.
Többek között különleges évfordulókhoz illenek, például ezüstlakodalomra vagy idősebb személy születésnapjára.
A modern talphoz, például a Bodonihoz, a divatot és az eleganciát társítják. A talpak finomsága miatt még a nagyobb méretű betűk is elegáns hatásúak. Ideális esküvői könyvhöz.
És ott vannak a nagy kifejező erejű slab talpak (Rockwell). Az ilyen írások erőt sugároznak és jól mutatnak például autókról, rockkoncertről készített képekhez.

Sans-Serif: Talpatlan

Talp nélküli – mit jelent ez?
Nagyon egyszerű: a betű finom vonalainak hiányát – például az Arialnál – nevezzük talp nélküli betűnek.

Mire jó?
A talp nélküli betűknek az volt az előnyük a digitális kor elején, hogy jobban lehetett őket olvasni a régi katódcsöves monitoron. A monitor kijelzője annyira durva volt, hogy nem jelenítette meg a finom talpakat. Az eltelt időben a nagyfelbontású képernyők megoldották ezt a problémát. Mindazonáltal a talp nélküli betűtípusok még mindig modernnek tekinthetők. Napjainkban főként a digitális és nyomtatott médiában használják.

Milyen betűk milyen érzelmekhez és alkalmakhoz illenek?

A talp nélküli betűtípusok modern és tiszta hatásúak. Tiszta elrendezésükkel ideálisan illenek fotókönyvekhez, azaz fehér vagy fekete háttérben, egyenes vonalakban elrendezett képekhez, illetve építészeti fotózáshoz. Ezek az ideális betűtípusok azok számára, akik szeretik a rendezettséget és az áttekinthetőséget.

Betűméret

Használjon különböző betűméreteket a hangsúlyok meghatározására. Például a betűméret világosan megkülönbözteti a címet az összefüggő szövegtől. Így tiszta optikai tagolást teremt.

Összefüggő szövegekhez
Fotókönyve tipográfiai készítésekor ügyeljen mindenekelőtt arra, hogy ne tűnjenek el a fontos tartalmak a kisbetűs nyomtatás miatt. Mivel minden betűtípus más kialakítású, az összefüggő szöveg ideális betűmérete 8 és 12 pont között van. Ha nem biztos benne, akkor nyomtasson ki néhány szót a kiválasztott betűméretben és tegye maga elé.
A sortávolság is jelentősen befolyásolja a szöveg olvashatóságát. Ha túl kicsi (például 1 pont), gyorsan összenyomódik a szöveg. Ha túl nagy, a sorok összefüggés nélkülinek tűnnek.
Javasoljuk az 1,5 pontos távolságot.

Feliratokhoz
A címsornak nagyobbnak kell lennie, mint a szövegnek – ez egyértelmű! De a fotókkal és az összefüggő szöveggel együtt harmonikus képnek kell létrejönnie. A jó cím nem nyomja el sem a fotót, sem a szöveget, hanem vizuálisan és tartalmilag is segíti mindegyiket. Irányadó méret azonban nem határozható meg. A legjobb, ha egyszerűen kipróbál különböző méreteket, és esetleg mintaként használ olyan könyveket, amelyeknek tetszik a tipográfiája.

 

Betűkeverés – miért?

Dizájnjuk következtében minden írásnak különböző előnyei és hátrányai vannak. Ezért néha hasznos keverten használni a különböző betűket. Nagyon jól keverhetők a talpas és a talp nélküli betűk a változatos szövegkép kialakításához.

Hogyan működik a jó betűkeverés?
Akkor is, ha csak kevés szöveget ír CEWE FOTÓKÖNYVÉBE, használhat többféle betűtípust a címekhez és a folyamatos szöveghez. Legjobb, ha kiválaszt két vagy legfeljebb három betűtípust, és azzal készíti el fotóalbuma tipográfiai részét.
A címekhez például választhat talp nélküli betűtípust, mint az Arial. Annak érdekében, hogy jobban olvasható legyen az összefüggő szöveg, válasszon talpas betűtípust, például Times New Romant.

Milyen betűkeverés milyen érzelmekhez és alkalmakhoz illik?
A betűkeverés egyértelmű vizuális tagolást hoz létre, így például alkalmas évkönyvek fejezeteihez. Azok az útikönyvek, amelyek nemcsak egy célállomást, hanem talán egy világutazást vagy több városi kirándulást illusztrálnak, jól tagolt kevert betűtípusaikkal vizuális meggyőző erővel hatnak. És persze ott van a „vad” betűkeverés lehetősége, amely vizuális erejével színes bulikra vagy szünidei szabadidőre emlékeztet. Ezekre az alkalmakra bolondozzunk nyugodtan a tipográfiával is.

A szerzőről:

Válasz