Jul
30
2019

7 tipp a hétköznapok csodás pillanatainak megörökítéséhez

Talán úgy érzed, hogy a környezeted unalmas, és nincs benne semmi olyan, amit érdemes lenne megörökíteni. A fotózás abban is segíthet, hogy friss szemmel néz, és a sokszor unalmasnak tűnő hétköznapokban is vedd észre a szépet. Nem kell hozzá egzotikus környezet, se drága felszerelés, hogy a mindennapokban is meglásd a csodát, az apró pillanatokat, melyek ahogy jöttek, úgy el is tűnnek, és pont ezért izgalmas megörökíteni. Hidd el, végtelen fotótéma adódik, csak nyitott szemmel kell járni.

Olvasd el tippjeinket, ötleteket adunk, hogyan fogj hozzá.

Találj ki egy témát, ami mentén fotózol

Egy holtbiztos tipp, hogy jobban észrevedd az apró részleteket is, ha kitalálsz egy témát. Legyen ez például egy szín, mondjuk a lila. Figyeld hol találkozol vele, és fotózd le. Lehet ez egy kis lila virág az út szélén, vagy egy lila cipő, amit a napi jövés-menés közben észreveszel. Ha az Instagram-ra posztolsz, a követőid is izgalmasnak fogják találni, hogy minden héten új téma köré csoportosítod a fotóidat.

Hozd ki a legtöbbet abból, amid van

Téves elképzelés, hogy fantasztikus fotókat kizárólag különleges helyszíneken és drága felszereléssel lehet készíteni. Ragadd meg a pillanatot, és alkalmazz hagyományos fotográfiai technikákat egy látványos felvétel elkészítéséhez. A fény és a kompozíció a két legfontosabb elem. Kompozícióhoz használd a harmadoló technikát, fénynél meg legnagyobb segítőd a természetes fény lehet. Fotózz a kék órában vagy az arany órában, ami igazán egyedi eredményt hozhat.

Egy boldog pillanat? Örökítsd meg!

Egy jó fénykép érzelmeket közvetít, és ha találkozol valamivel, ami boldogságot idéz elő benned, valószínű, hogy ugyanolyan hatása lesz azokra, akik megnézik a fotót. Ha valami megragadja a figyelmedet, fotózd le. Nem baj, ha nem lesz a legtökéletesebb, de egy boldog pillanat, ami vidámmá tesz akkor is, ha nézed. Gyűjtsd ezeket az emlékeket, és hozd létre a saját boldogságkönyvedet. (Erre egy tökéletes megoldás a CEWE PHOTOBOOK Pure)

Nézz körül!

A legjobb hely, ahol elkezdheted az élet apró részleteit megörökíteni, az a terület, ahol élsz, és amerre jársz napközben. Legyen szó az otthonodban árnyékot vető növényeidről, vagy az utadat övező fákról, a délközeli órákat és a borúsabb időt leszámítva az árnyékok játéka mindenhol eléd tárulkozik, érdemes elcsípni. Hagyatkozhatsz a szerencsédre, vagy a megszokott útvonalad alapján választhatsz célirányosan helyszínt, időpontot sétáidhoz. A tudatosság félsiker! Emeld ki a modern épületek párhuzamos vagy épp kusza vonalait, sokszor érdekes mintát alkotnak. Figyeld meg változatos anyaghasználatukat (beton, üveg, fa stb.)! Izgalmas játék, amiből igazán egyedi képeid születhetnek!

A rendelkezésedre álló eszköz tudását figyelembe véve kísérletezz az esti órákban. Keresd meg előre a beállítások között az időzítőt és a záridőt, az újabb okostelefonokban mindkét funkció elérhető. Ezek használatával különleges hosszú záridős képekkel gazdagodhatsz!

Inspirálódj a CEWE Photo Award pályázóinak fényképeiből!

Freight train field under the curtain of night,

Gasztrofotó, avagy mi van a tányérodon

A fotók sok érzést idéznek fel. Egy ételfotóra nézve, szinte érzed az ízét, illatát, emlékszel a helyre, ahol etted, így újraéled a pillanatot. Az ételfotózás népszerűsége megnőtt, különösen a közösségi médiában nagyon sikeres. Ha legközelebb leülsz enni, mielőtt megragadod az evőeszközöket, a fényképezőgépedet vagy telefonodat vedd a kezedbe. Izgalmas feladat meglátni a színeket, a textúrát, kiválasztani a legmegfelelőbb szöget, figyelni a fényre, így elkészíteni azt a vizuális emlékeztetőt, amit jó lesz később visszanézni. A feldolgozásnál használhatsz effekteket is. Még egy egyszerű étel is remekül néz ki egy fotós szemével.

Szabályszerűség és mintázat

Van valami megnyugtatóan esztétikus az olyan látványelemekben, melyek valamilyen szabályszerűséget mutatnak. Lehet ez egy sor fa, egy tökéletesen festett útjelzés, vagy akár olyan egyszerű dolog, mint az asztalon szépen elrendezett só- és borstartó. Nézd meg, honnan mutat a legjobban, hogy esik a fény és milyen árnyék képződik. Egység és szimmetria mindenhol megtalálható, és kreatív megközelítéssel profi fotókat készíthetsz a leghétköznapibb objektumokról is.

Emberek és események

Nyilvános helyen rengeteg téma adódik, de figyelj néhány kulcsfontosságú szabályra. Mindig tartsd tiszteletben mások magánszféráját. Győződj meg róla, hogy nem zavarja őket, ha fotózol, kérj engedélyt, s csak akkor kattints, ha beleegyeznek. Bár csábító lehet egy megrendezett jelenet, az ilyen képeknél a legfontosabb a hitelesség. Kérd meg őket, hogy ne figyeljenek rád, folytassák a tevékenységüket. Örökíts meg olyan pillanatokat, amelyek valódi érzelmeket mutatnak.

A hétköznapi élet is rengeteg fotós témát kínál, amit érdemes megörökíteni. Kíváncsiak vagyunk a te képeidre is, ha van kedved, oszd meg velünk a Facebook-on vagy az Instagram-on.

A szerzőről:

Válasz