Aug
24
2021

A jó fotó érzelmeket közvetít – idén is támogattuk a Magyar Sajtófotó Pályázatot

296 fotográfus 2515 pályaművel, összesen 7237 képpel nevezett az idei, vagyis a 39. Magyar Sajtófotó Pályázatra. Büszkék vagyunk a magyar fotós társadalomra, ezért úgy döntöttünk, ahogyan tavaly, idén is legyártjuk Az év fotói című albumot.

A magyar fotóriporteri szakmát évről évre lázba hozza a Magyar Sajtófotó Pályázat, nem véletlenül, ez a hazai fotókultúra egyik legmeghatározóbb eseménye és megmérettetése. Közel négy évtizede töretlen a népszerűsége. A tavalyi évhez hasonlóan idén is támogatta a CEWE Magyarország Kft. a pályázatot, mivel cégünknek fontos a hazai fotókultúra segítése. 25 000 forintos ajándékutalványt ajánlottunk fel a nagydíjasoknak és a kategóriagyőzteseknek, és Az év fotói című album legyártását is magunkra vállaltuk, hogy ezzel is támogassuk a szakma fejlődését.

A Magyar Sajtófotó szervezői nagy figyelmet fordítanak a sajtóban közzétett képek méltó megjelenésére, ezért Budapest után több nagyvárosban is kiállítják a fotókat.

Így készült az ezüstérmes fotó

A díjnyertes alkotások közül többek között a vidámságával is kiemelkedik Knap Zoltán fotója, amin Keleti Ágnes tornásznő látható a 99. születésnapi köszöntőjén. A fotográfusnak ezüstérmet hozott a kép az Emberábrázolás kategóriában.


„Szűk körű köszöntés volt, szerintem a sajtóból rajtam kívül más nem is volt jelen. A kollégák fotózták már Ági nénit, lehetett tudni, hogy amikor jókedvében van, előfordul, hogy a nyakába kapja a lábát. Reménykedtem abban, hogy ez így lesz, ezért úgy helyezkedtem a torta közelében, hogy Ági nénit premier plánba láthassam. És bejött, megtörtént! Sorozatot lőttem róla, így ki tudtam választani a legörömtelibbet. Azért adtam be a képet a pályázatra, mert jó látni ezekben a vészterhes időkben az örömöt, azt, hogy egy 99 éves világhírű sportolónk ilyen jó kedéllyel tud az előtte álló életre tekinteni. Ági néni azóta már a 100. életévét is betöltötte, de most nem láthattuk őt, úgy tudom haza sem jött külföldről” – árulta el kérdésünkre Knap Zoltán, aki korábban is volt már dobogós a Magyar Sajtófotó pályázaton. Szerinte az a jó fotó, ami érzelmeket közvetít.
„Jólesik a szakmától az elismerés, hogy idén is láthatom a képemet Az év fotói című könyvben, de nekem legalább akkora öröm, ha laikusoktól kapom vissza, hogy Zoli, ez egy jó kép, jó ránézni!” – tette hozzá Zoltán.



A pályázat idei zsűrije:
Szlukovényi Tamás, a Toronto/London székhelyű Archive of Modern Conflict kurátora, a Reuters volt globális fotó főszerkesztője.

Heidi Levine, Izraelben élő amerikai szabadfoglalkozású fotóriporter, a Sipa Press francia
fotóügynökség munkatársa. Munkássága középpontjában a Közel-Kelet és az arab világ fontos
eseményei állnak, a harcokról és a hátországban készült képei a világ legjelentősebb kiadványaiban jelennek meg.

Stephane Arnaud történész diplomával és egy párizsi újságíró iskolában szerzett oklevéllel kezdett képszerkesztőként 2000-ben az AFP francia hírügynökségnél dolgozni, 2016 óta a AFP fotó főszerkesztője.

Hannah Hess politikatudományt, pszichológiát, földrajzot és közgazdaságtant tanult. Huszonöt éve kezdett szabadúszó képszerkesztőként dolgozni a European Pressphoto Agencynél. Később hat éven át volt az EPA fotó főszerkesztője. 2018-tól az EPA tartalom fejlesztésért felelős igazgatója.

Szigeti Tamás Az elmúlt negyven évben napilapok és magazinok szerkesztőségében dolgozott
fotóriporterként, illetve képszerkesztőként. A ’90-es évektől szervezi a pályázati zsűri munkáját. Kétszer volt a zsűri elnöke. 2015 óta a Magyar Sajtófotó Kiállítás kurátora.

A szerzőről:

Válasz