Nov
27
2019

„A legjobb fotókat átjárja a megismételhetetlenség” – interjú Daróczi Csaba, természetfotóssal

Daróczi Csaba a bécsi díjátadó gálán

Az idei CEWE Photo Award pályázat Természet kategóriájában magyar győztest hirdethettünk – Daróczi Csaba fekete-fehér „Nyusziugrás” című képe tarolt Bécsben!

Csabát – egy, a 48 győztes fotóból rendezett kiállításunkon – kérdeztük a kép történetéről, szakmai múltjáról, és a természetfotósok mindennapjairól.

Daróczi Csaba (első sor, jobbról a 2.) a CEWE PHOTO AWARD győzteseivel és zsűrijével

Hogyan indult a nap, amikor sikerült lencsevégre kapnod a nyulakat?

Reggel gyorsan összekészültem és már rohantam is terepre. Tavasztól-őszig amikor csak lehetett, így indítottam a napot.

Bócsa környékén, a homokbuckás Kiskunságon sikerült megfigyelnem több nyúl kolóniát. Az egyik ilyen egy földes autóút melletti kökény bokor alatt ásott üreget, ami ideális helyszínnek bizonyult a fotó elkészítéséhez.

Mi tette olyan tökéletessé ezt a helyszínt?

Az autóutat néha használták, így a homok friss maradt, nem tapadt meg. A fotókon jól mutatnak a nyulaktól felkavart, szálló homokszemek. Többek között ezért is választottam ezt a helyszínt.

Ahhoz, hogy ezekre a részletekre valaki felfigyeljen, gondolom sok év tapasztalat szükséges… Hogy válik valakiből természetfotós?

Nekem fél órámba telt! Na jó, igazából az elhatározáshoz kellett ennyi idő.

Évekkel ezelőtt egyik barátom elhívott egy fotókiállításra, ahonnan úgy jöttem ki, hogy természetfotós akarok lenni. Felhívtam a kiállító fotóst és feltettem neki ugyanezt a kérdést. „Mégis, hogy válik valakiből természetfotós?” Felajánlotta, hogy segít nekem.

Szerencsés fordulat! Mi a siker receptje annak, aki szintén belevágna a természetfotózásba?

Három fontos szabályt emelnék ki.

Egyrészről minél többet terepen kell lenni. A jó képek szerencsével születnek. Bennük van a „megismételhetetlenség” varázsa – ezeket a pillanatokat pedig ki kell várni.

Másrészről hasznos lehet minél több objektívet magunkkal vinni. Sohasem lehet tudni, hogy mi fogad minket a terepen. Én ezt akkor tanultam meg, amikor nagy látószögű kamerával mentem el tájat fotózni és egy kaparó darázs tetszett meg. Sajnos nem tudtam megörökíteni.

Végül, de nem utolsó sorban tudnunk kell előre gondolkozni. Annak idején filmre tanultam meg fotózni, ami nem volt épp olcsó mulatság, de kétségtelenül megtanított arra, hogy tervezzek. Már a terepre érve tudom, mit és hogyan akarok megörökíteni.

Ma egyre kevésbé szükséges a fotósnak előre gondolkoznia, hiszen különösebb következmények nélkül készíthet több száz képet szuper intelligens, felhasználóbarát kamerájával. Mi a véleményed a mai önjelölt fotósokról?

Nem attól válik valaki fotóssá, mert vesz magának egy drága gépet és képes kezelni a Photoshopot…

Ahhoz, hogy valaki elismerté váljon, rendelkeznie kell egyfajta látásmóddal, ami kiemeli őt a többi közül. Ez a tulajdonság nem megvásárolható, de sok gyakorlattal előhozható.  

Kövesd Facebook oldalunkat (https://www.facebook.com/Fotokonyv), hogy megtudd, éppen hol találkozhatsz Csabával és „Nyusziugrás” fotójával, mert győztes fotók több magyarországi helyszínen is kiállításra kerülnek.

Ne maradj le az aktuális pályázati híreinkről sem, látogass el a https://cewe.hu/palyazat.html oldalra!

Bognár Anna

A szerzőről:

Válasz