Jun
8
2017

AKIKNEK SIKERÜLT – A CEWE fotópályázatok korábbi győztesei

 

 

Az először 2010-ben meghirdetett, akkor még Európa szépségeit kutató, első CEWE fotópályázatra 14 000 pályázó, 30 000 fotóval nevezett öt kategóriában. Az esemény nemcsak az óriási érdeklődés miatt volt különleges, hanem, mert az 500 díjazottból összesen 27 magyar győztes került ki, sőt az 1. és 2. helyezett is honfitársunk lett.

A rendszeresen meghirdetésre kerülő kihívás mára az egyik legnagyobb nemzetközi amatőr fotópályázattá nőtte ki magát. Az utóbbi években már „Our world is beautiful – Gyönyörű világunk” elnevezéssel meghirdetett versenyre 2015-ben 24 országból érkezett több mint 94 000 kép, 6 kategóriában. A beküldők közül ebben az évben is a magyarok voltak a legaktívabbak: a fotók mintegy egyharmadát mi töltöttük fel!

A jelenleg futó, immáron 4. fotópályázat kapcsán kerestük meg korábbi győzteseinket, hogy felelevenítsük győzelemmel kapcsolatos emlékeiket.

Plaszkó Noel, EIB, 2011. Második díj

Noel fotóját egy osztálykiránduláson készítette, és annak ellenére van tele élettel, hogy nem szerepelnek rajta emberek. A fotó a perspektíva sajátos szöge miatt tetszetős, és mert egyfajta misztikus érzetet kelt. Olyan, mint egy színpadi díszlet vagy egy 19. századi festmény. A fénnyel és árnyékkal való okos játék, a szokatlan perspektíva és a részletek sokasága következtében a kép készítője egyetlen felvétellel egy egész történetet mondott el.

A második díjazott nyereménye egy párizsi utazás volt, amely – ahogyan az a beszélgetésből is kiderül,- egy életre szóló hatással volt győztesünkre.

–        Noel, mi történt veled az elmúlt években? A közösségi médiának köszönhetően látjuk, hogy zajlik az élet körülötted!

Igen, a nyereményem óta eltelt már hat év, tavaly érettségiztem, elég sok minden történt. Párizsból hazafele a repülőn egy fizikus ült mellettem, aki épp egy konferenciáról tért haza. Ő beszélt először nekem a kétrés-kísérletről.

Jelenleg az ELTE fizika szakán tanulok, így ha minden jól megy én is fizikus leszek. Ebből szerintem kiderül, hogy ha közvetve is, de elég nagy befolyással volt az életemre a nyereményem.

–        Foglalkozol még fotózással?

A nyereményem követő évben beneveztem a Sony World Photography Awards pályázatára egy Párizsban készült képemmel, és itt panoráma kategóriában rövidlistás fotós lettem, ami azt jelenti, hogy a képem azon az éven a világ 10 legjobb panorámafotója közé került. Emellett pedig a gimnázium évkönyvének lettem állandó fotósa. Sajnos ezek után egyre kevesebb időm maradt a fotózásra, inkább a fizika felé kacsintgattam, így további pályázaton már nem vettem részt.

Azonban fizikából és matekból is egymást követték a versenyek, Thaiföldön egy nemzetközi fizikaversenyen bronzérmet hoztunk haza, tavaly pedig Oroszországban ezüstérmet szereztünk. Emellett voltam OKTV döntős, valamint Romániában egy nemzetközi konferencián már saját kutatási eredményeimet is prezentálhattam, amit a zsűri ugyancsak egy ezüstéremmel jutalmazott. Emellett a zongorázás maradt hobbinak, ami aktív pihenést jelent egy-két egyenlet között. Az elmúlt öt év alatt nyertem néhány zongoraversenyt is, és volt már hangversenyem is Budapesten a Rózsavölgyi Szalonban.

Így, bár ma már nem fotózom aktívan sajnos (bár utazás közben mindig nyakamban van a fényképező), azt ki merem jelenteni, hogy alapvetően befolyásolta a későbbi éveimet a párizsi utazás. Egyfelől a hazaút maradandó élménye, másfelől pedig az utazás szeretete. Ha lesz egy újabb fotópályázat, azon is nagyon szívesen részt veszek, feltéve, hogy nem kritérium a kép készítésének ideje, azaz nevezhetek régebbi képemmel is.

Hihetetlen karrier ilyen fiatalon, köszönjük, hogy időt szakítottál ránk sok sikert kívánunk Neked a jövőben is!

A szerzőről:

Válasz