Sep
14
2018

CEWE tippek egy percben – ékezet nélküli betűtípus

CEWE FOTÓKÖNYV szerkesztése során gyakran írunk rövid szövegeket és címfeliratokat. Az internetről rengeteg betűtípust lehet letölteni, azonban van egy gond velük. Nagyon sok nem tartalmaz ékezetes karaktereket. Ha keresgélünk, érdemes már a választásnál figyelni erre. A legtöbb oldalon lehetőség van saját szöveggel ellenőrizni. Ilyen például a dafont.com is. Legjobb a Windows betűtípus megjelenítő által is használt árvíztűrő tükörfúrógép szöveggel próbálkozni, aminek ugyan nincs sok értelme, viszont minden magyar ékezetes betűt tartalmaz. Ennél például az ő és ű hiányzik. (és van benne r és z betű is, ami azért fontos, mert sok típusnál más, mint a magyarban megszokott, így akit ez zavar, ezt is rögtön látja)

Hosszabb szövegeknél jobb magyar ékezetes típust választani, de rövid feliratnál meg lehet oldani, hogy korrigáljuk ezt a hiányosságot.

Mutatjuk a lépéseket.

  • Elkészült egy oldallal, és feliratot is készített. Mivel nincs ő betű, a program az alapértelmezett karakterrel helyettesíti, ami sajnos nagyon elrontja az összhangot.

  • A hiányzó ő betű helyett írjon o-t.

  • Nyisson egy új szövegdobozt, és írjon egy vesszőt. Ezt fogjuk ékezetnek használni. Lehet az idézőjellel is próbálkozni, ha nem kell elfordítani. Ebben az esetben az é-n ferdén áll az ékezet, ezért az ő betűt is hasonlóra kell szerkeszteni.

  •  A használt típus vesszője sajnos teljesen más, de semmi gond, keresni kell egy olyat betűkészletet, amiben a vessző leginkább hasonlít az é betű ékezetére.

  • Érdemes egy üres területen szerkeszteni, hogy ne zavarjon be az eredeti szöveg. Kell még egy vessző, a kettőt együtt kijelölve lehet méretezni és forgatni, ha szükséges.

  • Már csak a helyére kell húzni, és elkészült a tökéletes felirat.

Tetszett a tipp? – Töltse le ingyenes szoftverünket és próbálja ki Ön is!

Kísérje figyelemmel blogunkat, hiszen hétről hétre újabb tippeket adunk! A CEWE FOTÓVILÁG szoftver használatáról sok videót talál youtube csatornánkon is. Ha Facebookon és Instagramon is követ minket, garantáltan időben értesül minden tartalmunkról és újdonságunkról!

Válasz