Mar
8
2019

CEWE tippek egy percben – harmadolási szabály

A harmadolási szabály egy fontos kompozíciós technika, mellyel kezdő fotósok is elég hamar találkoznak. Bár a szabályok azért vannak, hogy áthágjuk őket, először érdemes megtanulni, mi is ez, és csak utána változtatni rajta.

A harmadolás alapelve az, hogy az adott területet vízszintesen és függőlegesen is három részre osztjuk, így négy csomópontunk lesz. Amennyiben a fotózáskor a témát valamelyik metszéspontra helyezzük, a fotó kiegyensúlyozottabb lesz. A fotózásnál és a CEWE FOTÓKÖNYV szerkesztésénél is érdemes ezeket a metszéspontokat figyelembe venni.

Ha bizonytalan a kompozíciós beállításokban, fényképezzen nagyobb területet, és a szerkesztés során módosítsa a kivágást. Itt a téma középen van:

Tanulmányok igazolják, hogy az ember szeme inkább a metszéspontra néz először, mint középre. Így ez jobb elrendezés:

A CEWE FOTÓVILÁG programban a felső menüsorban tudja kiválasztani a harmadoló segédvonalat.

A képhelyőrzőt tudja méretezni, majd a fotót – ha az nagyobb – mozgathatja benne. Így ebből a fotóból:

Legyen inkább ez:

A szerkesztőben a sablonok közt is sok olyat talál, ahol az elrendezés ennek az elvnek megfelelő. Ezek segítségével is könnyen készíthet harmonikus oldalakat.

Tetszett a tipp? – Töltse le ingyenes szoftverünket és próbálja ki Ön is!

Kísérje figyelemmel blogunkat, hiszen hétről hétre újabb tippeket adunk! A CEWE FOTÓVILÁG szoftver használatáról sok videót talál youtube csatornánkon is. Ha Facebookon és Instagramon is követ minket, garantáltan időben értesül minden tartalmunkról és újdonságunkról!



Válasz