Apr
10
2020

CEWE tippek egy percben – régi felvételek digitalizálása

digitalizálás

Van egy csomó régi családi fotónegatív és dia valahol egy fiókban, amit jó lenne látni nyomtatva is? Ha nincs is otthon komolyabb szkenner, ami alkalmas ezek feldolgozására, akkor a mobil is elég.

Mire van szükséged? Egy okostelefonra, és valamilyen lightbox-ra, vagyis világító felületre, amire a filmeket kell helyezni.

A világítást adhatja például a laptop, amin megnyitsz egy szövegszerkesztő programot, jegyzetlapot, ahol a monitor felülete fehér. Ha van tablet, az is tökéletes erre a célja. Hogy a számítógépen megjelenő képpontok ne jelenjenek meg a beolvasott képeken, érdemes kitalálni valamit, hogy a film kicsit magasabban helyezkedjen el. Például két konzervdobozra egy üveglap, és arra a film, így kellő távolságba kerül ahhoz, hogy ez ne okozzon gondot.

Nagyon fontos, hogy por, szennyeződés, ujjlenyomat ne legyen se a filmen, se a világításhoz használt felületeken. Igyekezz pont merőlegesen tartani a mobilt, és figyelj az élességre.

Ezzel már csak egy probléma van, a kép negatív. A CEWE FOTÓVILÁG programban ez is megoldható.

cewe fotóvilág

Húzd be a képet a rendelő felületre, majd dupla kattintással nyisd meg a képszerkesztőt. Színeffektusok > Invert, és a kép átfordul.

invert

Tehetünk rá szépia hatást is, ezt ugyanitt találod.

szépia

Ha szükséges, lehet világosítani és kontrasztot növelni.

kontraszt

A Testreszabás menüpont Vágás funkciójával levághatjuk a felesleges részeket.

vágás

Ha papírképet szeretnél, megrendelésnél figyelj az Eredeti és Klasszikus típus különbségére. Az eredeti típusnál minden képpont megmarad, a klasszikus képaránya 2:3, ha a kép nem akkora, akkor le fog vágódni belőle. Ezt a program piros csíkozással jelzi.

klasszikus

Tetszett a tipp? – Töltse le ingyenes szoftverünket és próbálja ki Ön is!

Tetszett a tipp? – Töltse le ingyenes szoftverünket, és próbálja ki Ön is!

További szerkesztési ötleteket szeretne? Csatlakozzon zárt Facebook csoportunkhoz.

Kísérje figyelemmel blogunkat, hogy ne maradjon le egyetlen tippről sem. A CEWE Fotóvilág szoftver használatáról sok videót talál youtube csatornánkon. Ha Facebookon és Instagramon is követ minket, garantáltan időben értesül minden tartalmunkról és újdonságunkról!

Ha inspirálna másokat CEWE FOTÓKÖNYVÉVEL vagy naptárával, töltse fel a CEWE KÖZÖSSÉGBE, és mi ezt egy 3 000 Ft értékű kuponnal háláljuk meg!

Ha inspirálna másokat CEWE FOTÓKÖNYVÉVEL vagy CEWE NAPTÁRÁVAL, töltse fel a CEWE KÖZÖSSÉGBE, és mi ezt egy 3 000 Ft értékű kuponnal háláljuk meg!

A szerzőről:

Válasz