Sep
20
2021

Elárulta fotós trükkjeit az Év természetfotósa! – autodidakta módon tanul

Egy titkos éjszakai mesevilág kulcsát adta kezünkbe képeivel Potyó Imre természetfotós, aki 2020-ban másodjára nyerte el az Év természetfotósa címet. Tavaly 9 képe jutott a fináléba, és 3 díjat is bezsebelt. Ha egymás mellé rakjuk Imre finalista fotóit, mindannyian meg fogjuk érteni, hogy mi foghatta meg a zsűrit is a fotóiban.

Díjnyertes fotójával a Gödöllői Királyi Kastélyba szervezett kiállításon, amely október 19-ig látogatható.


A Hold fényével fotózta a miniatűr élőlényeket

Imre egy-egy fotótémán hosszú hónapokon át dolgozott. Fagyban, hóban, lezárt börzsönyi bányában, több száz éves bükkfa tövében leste a tökéletes pillanatot, amelyből jó néhányat sikerült is megörökítenie. Képei különlegességét a Hold fénye adja, és azok a formák, amiket szabad szemmel sokszor nem is látunk, annyira aprók.
– Bámulatos az éjszakai élet, mintha nem is a Földön járnánk! Azokat a témákat keresem, amikkel mások nem foglalkoznak. Gyönyörűek a kócsagok és a jégmadarak, de azokat már jól ismerjük, én az ismeretlent kutatom. A miniatűr lényeket, amik éjszaka mutatják meg magukat – meséli fotóiról Imre, akinek mindent elsöprő, csodálatos képei a CEWE Magyarország szervezésében szeptember 30-áig láthatók a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Találkozhatunk erdei egérrel, pöfeteggombával és milliméteres gömböcugrókával, olyan élőlényekkel, amik a fák gyökerein, az avar mélyén bújnak meg, és bár nap mint nap köztük járunk, sosem látjuk őket.
– És ott vannak azok az állatok, amelyek a kevésbé kedvelt kategóriába tartoznak, mint a százlábú. Pedig elképesztően sokszínűek, furcsa formákat vesznek fel, amit izgalmas beállításokban és fények mellett lehet megmutatni. Mindezt persze nem dokumentum szerűen, hanem esztétikusan és művészin – magyarázza a fotós.

Hatalmas spórafelhőt eregető korallgombaváros.

Etette, megismerte modellje napi rutinját
Két hónapot töltött el egy erdei egér társaságában egy bánya mélyén mínusz 20 fokban. Etette, megismerte a napi rutinját, és a közelébe férkőzött, hogy lefényképezze.
– Türelem és kitartás kell ehhez a műfajhoz, mert van, hogy egy témán hónapokig dolgozom, mégsem sikerül. Minden nap foglalkozom vele, gondolok rá, információt gyűjtök róla, megfigyelem, végül megpróbálom megteremteni a tökéletes körülményeket ahhoz, hogy lefotózzam. Előfordul sajnos, hogy a végeredmény nem hozza azt a várt hatást, amit elképzeltünk, pedig sok időt és energiát fordítottunk rá. Ugyanakkor a szerencse is a mi oldalunkra állhat, ha az erdőben sétálva meglátunk egy gombát, és ideálisak a körülmények ahhoz, hogy megörökítsük – mondja.

Két hónapot szentelt Imre egy erdei egérre. Etette, megismerte a napi rutinját, így sikerült lencsevégre kapnia.


A természet szeretete a legfontosabb
Potyó Imre úgy véli, nem szerencsés, ha a fotóst csupán a jó kép elkészítése motiválja, az ő hitvallása szerint sokkal többről van szó.
– A legfontosabb a természet szeretete, a fotó pedig jó eszköz arra, hogy bemutassuk, amit ott megélünk. Jó esetben ez sok emberhez eljut, ami közelebb hozza őket a körülöttünk létező élővilághoz – véli a művész.

Dunavirág aréna.

Aranyat érnek a fotós klubok

Az Év Természetfotósa, Potyó Imre szerint nem kellenek drága tanfolyamok ahhoz, hogy jó fotós váljon belőled.

– A szüleimtől minden évben megkaptam karácsonyra Az év természetfotói albumot, ami jó kedvcsináló és kiindulópont lehet a természetfotózáshoz. Nem pártolom a workshopokat, szerintem hasznosabb fotós klubokhoz csatlakozni és jó szakirodalmakat fellapozni, hogy elmerüljünk a témában. Ami elengedhetetlen, hogy sok-sok képet nézegessünk profiktól, elolvassuk a technikai leírásokat és persze szeressük a természetet.

Jöjjön, repüljön el Potyó Imre navigálásával egy rejtett univerzumba! A Gödöllői Királyi Kastélyban szeptember 30-áig láthatja a képeket, részletes leírásokkal, hogyan készültek.

A gyepi béka birodalma – Az Év Természetfotósa Magyarország, Állatok és környezetük kategória 1. helyezett képe.


Névjegy

Potyó Imre 1982-ben született, jelenleg Gödön él. Természetfotós tevékenységét megelőzte gyerekkori érdeklődése a természet iránt, fiatalon tagja lett a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnek, különböző madártani felmérésekben vett részt a Börzsönyben és a Duna mentén. Egyetemi tanulmányait Szegeden végezte környezettudományi szakon, természetvédelmi szakirányon. 2007-től fényképez tudatosan, autodidakta módon képezi magát.

Imre egyik nyereménye volt a fotókiállítás, a CEWE Magyarország szervezésében.

A szerzőről:

Válasz