Oct
20
2014

CEWE FOTÓSULI – Épületfotózás tippek, trükkök (I.) – Fények, fényhatások

Városrészek, épületek fotózásánál nagyon fontosak a fényhatások. Mire jó a napfény, és mire ideális a derült idő? Mi a jelentősége a napsütés irányának? Mikor célszerű fotózni?

Épületfotó elemzések

Olvassa el képértékelésünket is:

1. Alkonyat

Alkonyat
Épületek képeinél is fontosak a fényhatások. Ezek erősen befolyásolják a kép hangulatát. A szabadban a fények egyrészt az időjárástól, másrészt az időponttól függnek. Más jellege lesz a felvételnek borús vagy derűs időben, megint más napsütésnél. Ha süt a nap, akkor az a kérdés, hogy  honnan, milyen magasról. Szinte minden szabadtéri fotótémára érvényes, hogy a kora reggeli és a késő délutáni, alacsony napállás adja a leghangulatosabb fényt. Jól látszik ez ennél a képnél is. Valószínűleg alkonyat előtti időpontban készült. Külön érdekesség hogy a napsütötte épületek mögött az égbolt viszonylag sötét, borongós. Az optimális expozíciónak és a megfelelő kontrasztbeállításnak köszönhetően jól látszanak a napos és az árnyékos felületek részletei is. A kép kompozíciója is kiegyensúlyozott, hibátlan,. Ideális arányokkal, szinte tökéletes harmadolással látjuk az előtér felületét a kerítés vonalait, az épületek nyugodt tömbjét és az égbolt foltját. Nyugalmat sugárzó, kellemes kép egy szép objektumról, gondosan kivitelezve.

2. Ódon ház

Ódon épület
A régi házak ódon falai sokszor nagyon érdekesek, dekoratívak. Ha szerencsénk van, hangulatos képeket készíthetünk ezekről. Utazásaink során érdemes elkószálni a városok mellékutcáiban, időnkét meglepő kincsekre bukkanhatunk. Ez a ház is egy szokatlan jelenség. Van rajt minden, ami az ilyen képeknél érdekes. Lehullott vakolat, leszakadt tető és ereszcsatorna, régi ablak, töredezett erkély bedeszkázott ajtóval, ódon lámpa, lógó villanyvezeték. Szóval minden “kellék” adott egy hangulatos képhez. Ezt a szerző jól észrevette. A kivitelezés azonban sajnos nem sikerült tökéletesre. A legfeltűnőbb hiba, hogy a ferde géptartás következtében, az épületek erősen jobbra dőlnek. A képhatárok kissé esetlegesek. Minthogy a középső épület a téma, a szomszéd házakból kevesebbet kellett volna a képen hagyni. A képszéleken belógó ablakok, mind a két oldalon zavaróak. Mindezeket az utómunka során a képkivágás módosításával korrigálni lehet. A kép kontrasztja némileg alacsony, ezért nem hangsúlyozódnak eléggé a felület struktúrái. Egy kis kék elszíneződést is érzek. Ezek a hiányosságok is javíthatók az utómunka során. Készítettem, egy módosított változatot.

Ódon épület javított

A szerzőről:

Válasz