Feb
6
2015

Így készíts igényes CEWE Évkönyvet gyorsan – Tippek & Tanácsok

visszatekintésEmlékszik még arra, hogy mi történt önnel és szeretteivel 2009-ben? Dokumentálta az eseményeket, hogy később emlékezzen rá? Milyen gyakran nézi meg a régi fotókat? A digitális technika fejlődésének következménye, hogy már nem csak fényképezőgéppel, de telefonnal is fotózunk. Aztán ezek a felvételek többnyire a telefonon, vagy a számítógép egy mappájában „porosodnak“. Ha szeretné jó helyen tudni emlékeit, válassza a CEWE FOTÓKÖNYVET. Örökítse meg élete legfontosabb eseményeit, és foglalja méltó keretbe. Pillanatok, történetek, hangulatok, amire jó visszatekinteni, amit jó a rokonokkal, barátokkal megosztani. Alábbi ötleteink segítségére lehetnek abban, hogy a CEWE FOTÓKÖNYV szerkesztése ne csak hasznos, hanem szórakoztató, kellemes időtöltés legyen.

Válogatás és szortírozás

A legfontosabb, hogy megfelelően rendszerezze fotóit.  A képfájl megőrzi a felvétel idejét, ami  garantálja, hogy könnyen időrendi sorrendbe tudjuk rendezni képeinket, ezért ellenőrizze, hogy fényképezőgépében pontos-e a dátum beállítása.  Már a számítógépre történő másoláskor  válassza a megfelelő mappát.  Egy javasolható mappastruktúra: főmappa az év, majd ebben almappaként a hónapok, és ezen belül is lehet rendszerezni akár napok, vagy események szerint. Ha ezt betartjuk, nem lesz elveszett kép, és  könnyen megtalálunk akár többéves felvételt is.

mappastruktúra

Egy másik lehetőség a válogatásra, és fotói értékelésére a CEWE Fotó editor. Itt a Könyvtárfa részen könnyen tud lépkedni a mappák közt. Értékelést is adhat képeihez.  Kattintással jelöljön ki egy felvételt, majd a kép alatti csillagokkal  1-5-ig minősítheti . A Meta adatok mutatása és módosítása gombbal többek közt leírást is adhat hozzá.  Mikor hozzáfog egy CEWE FOTÓKÖNYV készítéséhez, a Keresés → Keresés a meta adatokban segítségével könnyes összeválogathatja a csillaggal megjelölt, illetve egyedi keresőszavakkal ellátott képeit akkor is, ha azok különböző mappákban vannak. Ezzel meggyorsítja a munkát, és sokkal egyszerűbbé is teszi. A válogatáshoz az is hozzátartozik, hogy a rosszul sikerült felvételeket törölje. Ezzel a programmal ez a feladat is könnyen elvégezhető.
Annak is van lehetősége rendszerezni, aki okostelefonnal fényképez. Ehhez letölthet különböző képnézegető applikációkat, mint például az Impala, vagy a QuickPic. Amellett, hogy mappába rendezhetj képeit, dátum, és keresőszó alapján kereshet is, valamint  különböző szerkesztési feladatokat is megoldhat.  Rengeteg érdekes és ingyenes fotóalkalmazást tölthet le az AppStore-ból, illetve a Google Play-ből,  próbálja ki őket.

CEWE Fotó editor

Tervezés

A fotók kiválogatása után a következő lépés a tervezés. CEWE FOTÓKÖNYVET bármilyen témáról készíthet, legyen az egy nyaralás, esküvő, gyerekszületés, vagy egy évet összefoglaló album. A CEWE FOTÓKÖNYV szoftverben 32 kategóriában talál különböző háttereket, így az évkönyvhöz is, de természetesen ezek csak javaslatok, ízlése szerint bármelyiket kipróbálhatja akár a borítóhoz, akár a belső oldalakhoz.

elrendezés

Fejezetek, címek, szövegek

TippEgy éves CEWE FOTÓKÖNYV szerkesztését érdemes hónapokra lebontva elkészíteni. Válasszon megfelelő hátteret, például a télre egy hidegebb kék szín, tavasszal egy zöldes árnyalat, nyáron narancsosabb, ősszel pedig egy barnás tónus lehet jó választás. Felírhatja a hónapok, vagy események megnevezését nagyobb betűkkel, és ha a történetet is elmesélné, szöveget is írhat a képek mellé. Gondoljon arra, hogy évek múltával megfakulnak az emlékek, a képek mellett a szöveg az, ami még jobban megőrzi a pillanatot. Figyeljen a betűméretre, ami a monitoron jónak tűnik lehet, hogy nyomtatásban már nem lesz az. Szöveghez a 11-14 pt-os méret a megfelelő, címfelirathoz ennél nagyobb.

Fotók beillesztése

A fényképek száma az oldalon teljesen egyéni. Használhat sablonokat az oldalelrendezések közül, de rendezheti a fotókat saját elképzelése szerint is. Használjon inkább kevesebb, de jó minőségű képet. Hogy az elrendezés érdekesebb legyen, használja a méretezés, forgatás, átfedés lehetőségeit. Tehet a fotókhoz árnyékot és keretet is. Az árnyék iránya, erőssége, a keret színe és vastagsága tetszés szerint beállítható.

elrendezés

Clipartok használata

Még látványosabb megjelenést adhat a clipartok használata. Ezek kis grafikák, amiket szintén sok témában csoportosítva talál meg a CEWE FOTÓKÖNYV programban. A Tovább…  gombra kattintva  további elemeket is letölthet.  Nyár, országok, főzés, születésnap, sport, szerelem, nincs olyan téma, amihez ne találna megfelelő díszítő elemet.

clipartok

Videó beillesztése

Akár fényképezőgéppel, telefonnal, vagy videokamerával, de gyakran készítünk videót is a fényképezés mellett. Ugye milyen jó lenne a könyv lapozgatása közben ezeket a felvételeket is megnézni? Ennek ma már semmi akadálya. A rövid videót ugyanúgy ráhúzhatjuk a CEWE FOTÓKÖNYV bármely oldalára. A film felkerül egy tárhelyre, a program meg generál hozzá egy QR kódot, ami a nyomtatásban megjelenik, így később okostelefonnal, vagy tablettel bármikor le tudja játszani. Ez egy nagyszerű lehetőség, hogy még teljesebbé tegye az élményt, és az emlékek megőrzését.

videó beillesztése

Javaslat az új CEWE FOTÓKÖNYVHÖZ

Javaslatok CEWE FOTÓKÖNYVHÖZHogy a visszatekintés öröme teljes legyen, ne maradjon le egyetlen pillanatról sem . Sokszor a spontán helyzetek nyújtják a legjobb fotótémát, így ha mindig van önnél fényképezőgép,  biztos meg tud örökíteni minden olyan élményt és hangulatot, amire szívesen fog visszaemlékezni.

A szerzőről:

Válasz