Jul
28
2014

Aktuális Fotókiállítások – 2014 nyár

A Fotókiállítás sorozatunkban néhány aktuális kiállításra szeretnénk felhívni a figyelmét.  A tárlatok megtekintése, amellett, hogy kellemes időtöltés, nagyon hasznos lehet azok számára, akik érdeklődnek a fotózás iránt. Rengeteget lehet tanulni neves művészek munkáiból. Megfigyelhetjük, ők hogyan látják a világot, milyen módon valósítják meg képi formában gondolataikat. A fotó nem csak egy technikailag jól elkészített felvételt jelenthet, annál sokkal többet. Megőrizzük a történelmet, megörökítjük a mulandót, gondolatokat, érzéseket közvetíthetünk vele. A nagyok munkáiban ez benne van, tanuljunk tőlük.

Az első két kiállítás szorosan kapcsolódik egymáshoz. Mind a kettőt a Magnum fotóiból állították össze. A Magnum Photos egy nemzetközi fotóügynökség. Pontosabban nem is egy, hanem a világ leghíresebb fotóügynöksége. Kiötlője a magyar származású Robert Capa, a többi alapítótag  Henri Cartier-Bresson, David “Chim” Seymour, George Rodger és William Vandivert.

Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ – Magnum Photos: Kontaktok

A kiállítás megtekinthető: augusztus 24-ig.

Kontakt másolatnak nevezzük a negatívról készített 1:1 méretű képet. A Magnum kiállítása azért nagyon izgalmas, mert betekinthetünk az alkotás folyamatába, láthatjuk, hogy hány és milyen felvétel készült, és ezekből melyik lett végül kiválasztva.

Részletek.

magnumcontacts

 

Mai Manó Ház – Elsők

Megtekinthető: augusztus 24-ig.

A Magnum, már több éves működés után 1956-57-ben Ausztriában Gesicht der Zeit címmel vándorkiállítást rendezett fotóiból. Ezeket a képeket aztán gondosan két ládába csomagolták, ahonnan ötven évig nem is kerültek elő. Most a hatalmas kincseket rejtő ládákat és a fotókat is megtekinthetjük a kiállításon.

Részletek.

magnum first

 

 

Kogart Ház – Analóg 21 magyar fotográfus a 20. századból

A kiállításon 21 fotográfus mindegy 160 képén keresztül kapunk betekintést a kor fotóművészetébe.

Részletek.

kogart ház

 

Nemzeti Táncszínház – Lucien Hervé

Megtekinthető: augusztus 17-ig.

Lucian Hervé (Elkán László) Hódmezővásárhelyen született 1910-ben és 96 évesen hunyt el Párizsban. Az építészeti fotózás kiemelkedő alakja. aki rengeteg fotót készített például Le Corbusier épületeiről is.

Részletek.

Hervé

És két vidéki tárlat:

Szentes, Galéria Kávéház – Fekete István: Ősidők jelei

Megtekinthető: szeptember 1-ig.

Fekete István váci fotográfus a kövek misztikus világát mutatja meg képein keresztül.

Részletek.

Fekete István kiállítás

 

Mosonmagyaróvár, Flesch Központ – Kerekes István: Elmúlt valóság

Kerekes István fotóművész mosonmagyaróvári fotóművész, aki a Nemzetközi Fotográfiai Szövetség platina díjasa (az első magyar, és a világon a legfiatalabb, aki megkapta), és az Év Fotográfusa 2013 nyertese, több, mint 60 országból majdnem 700 díjat nyert eddig.

Részletek.

Kerekes István

 

CEWE FOTÓKÖNYV rendelőszoftver

A szerzőről:

Válasz