Aug
12
2020

Fotótippek: kis kedvenceink

Eláruljuk, hogyan tud igazán jó felvételeket készíteni kedvenc kisállatáról.

Akár kutya, macska, egér vagy hörcsög, ha néhány trükköt figyelembe vesz, biztosan kiváló fotói születnek. Bemutatjuk, mi a fontos a sikeres állatfotózás szempontjából, és hogyan tudja optimálisan kialakítani a helyszínt a legjobb eredmény eléréséhez. Így olyan lenyűgöző képeket készíthet, melyek jól mutatnak egy CEWE FOTÓKÖNYBEN, vagy akár vászonfotón és akrilüveg fotón is.

1. Helyezkedjen el az állat szemmagasságában

Még akkor is, ha olyan fotót készít, amelyen a szem egyáltalán nem látszódik.

Kerülje a felülről készített képet. Ha szemközt helyezkedik el kis barátjával, egy természetes és közvetlen kapcsolatot fejez ki. Ha szükséges, guggoljon le, vagy feküdjön a földre. Ilyenkor lehet, hogy nehezebb tartani a fényképezőgépet vagy okostelefont. Ha nincs mini állványa, pár könyv vagy doboz is segítségére lehet.

2. Használja a meglévő fényforrásokat

Bohóchal vaku nélkül fényképezve

Számos oka van, hogy miért ne használjon vakut kutyák, macskák, egerek stb. fényképezésekor. A legfontosabb: feleslegesen megijeszti őket. A vaku – ugyanúgy, mint az embereknél – bizonyos esetekben vörösszem-hatáshoz is vezethet. Akvárium és terrárium fotózásakor a vaku fénye visszatükröződik az üvegen, emiatt élvezhetetlen lesz a felvétel. Minden egyéb zavaró fényt is zárjon ki. Négylábú barátja fotózásánál is a természetes fényt részesítse előnyben. Ha a napfény a megfelelő szögből érkezik, az állat szeme ragyogni fog, és a bundáján is megcsillan a fény.

3. Fókuszban a szem

A szemre fókuszáljon. Ez nem mindig könnyű, mert a közeli fotózásnál minden milliméter számít.

A portréfotózásnál legfontosabb, hogy a szem éles legyen. Így van ez akkor is, ha állatot fotóz, csak itt több türelmet igényel, hiszen ki kell várni egy teljesen nyugodt pillanatot. Ha nem pont szemből fotóz, mindig a közelebbi szem legyen éles.
A háttér legyen semleges, hogy ne vonja el semmi a figyelmet. Ezt legegyszerűbben a mélységélesség csökkentésével érheti el.

Okostelefonok menüjében is van lehetőség segédvonalak megjelenítésére. Optimális esetben a szem a segédvonalak egyik metszéspontjában legyen.

4. Emberek és állatok

Ember és kutya barátságáról olyan megható fotók születhetnek, amiket örömmel néz meg újra és újra.

Mutassa meg, hogy kapcsolódik házi kedvence a családhoz. Fotózza le a gyerekeket, ahogy játszanak a kutyával vagy macskával. Figyelje az eseményeket, és a megfelelő pillanatban kattintson.

Okostelefonnal is tud sorozatfelvételt készíteni, ehhez egyszerűen nyomja le és tartsa lenyomva az exponáló gombot. A sok képből válassza ki a legélesebb és legjobb pillanatfelvételt.

Alternatív megoldásként önmagáról is készíthet selfieket egy selfie-bot segítségével. Mint mindig, a képzeletnek nincs határa.

5. Állatfotók mozgás közben

A legjobb fotók játék közben készülnek. Jó, ha valaki segítségére van, így teljes mértékben a fényképezésre koncentrálhat.

Szeretne egészen elragadó képeket készíteni? Mutassa meg kedvence „vad” oldalát. Kapja lencsevégre például, ahogy kutyája egy botot üldöz a kertben.

A cicák szeretnek játszani akár egy pamutgomolyaggal vagy szalaggal. Ugyanígy izgalmas számukra egy ugráló fénypont, amit napsütötte tükör vagy zseblámpa segítségével érhet el. Készítsen felvételt arról, ahogy ugrik. Végtelen lehetőség adódik, miközben ön is remekül szórakozhat.

Fontos, hogy figyeljen az állatra, tartson szünetet a fotózás közben. Jutalmazza meg kis modelljét csemegével, és hagyja pihenni is, majd kezdődhet újra a móka.

Jó szórakozást és szép felvételeket kívánunk!

A szerzőről:

Válasz