Jul
23
2020

Fotózás okostelefonnal: tökéletes fotók minden helyzetben

Az okostelefonnal történő fotózás nagy előnye a rugalmasság. A professzionális kameráktól eltérően a telefon szinte mindig nálunk van, így egyszerűen megörökíthetjük a legszebb pillanatokat.

Az okostelefon-fényképezés gyakorlati előnyei

Az okostelefonok fotós applikációi lényegesen több segítséget és extra funkciót kínálnak a fényképezéshez, mint akár a nagy felbontású kamerák. A mobil kompakt mérete és súlya mellett technikai előnyöket is kínál. Következő négy tulajdonsága segít a tökéletes felvétel elkészítésében.

  • Rács nézet: ez a funkció kilenc azonos méretű téglalapra osztja a monitort, ezzel segítve a horizont beállítását. Egyúttal megkönnyíti a komponálást. A harmadolás szabályát követve, érdemes a kompozíció legfontosabb elemeit a rács metszéspontjainak egyikére helyezni.
  • Fotómód: A legtöbb modern okostelefon rendelkezik előre telepített üzemmódokkal, amik a beállításokat a célhoz igazítják. Ilyenek a portré, tájkép, panoráma és éjszakai mód. Például portré módban a téma éles lesz, míg a háttér elmosódott. Gyakran találhatunk profi módot is, amiben az expozíciós idő, az ISO érték, a rekesznyílás és a fehéregyensúly manuálisan állítható be.
  • Utómunka: A képek feldolgozására a telefonban alapértelmezetten meglévő eszközökön kívül rengeteg képszerkesztő alkalmazás található az App Store-ban illetve a Google Play áruházban.
  • Fotóalkalmazások: Az okostelefonjával lehetősége van speciális helyzetekre szabott alkalmazásokat használni. Például vannak app-ok az úgynevezett kék órára (a napfelkelte előtti vagy napnyugta utáni időszak). Pontosan meg tudja nézni, hogy adott helyszínen mikor készítsen felvételt a tervezett hatás eléréséhez.

Tervezze meg a fotót!

Mielőtt fényképez, gondolja át, hogyan tudná a legjobban bemutatni a témát. Például egy nagyobb tér fotózásához válassza a tájkép módot, és inkább a reggeli vagy késő délutáni fény előnyeit használja ki. Érdemes a perspektívával is játszani. Guggoljon le vagy dőljön kicsit hátra, hogy más szögből közelítsen a témához.

Tippek a tökéletes felvételhez

Némi odafigyeléssel fantasztikus fotókat készíthet. Hogy a legtöbbet hozza ki kamerájából, ügyeljen a következőkre:

  • Mindig tartsa tisztán az okostelefon kamerájának lencséjét. Mivel nincs rajta objektívvédő, gyorsan bepiszkolódhat. Egy szemüvegtörlő kendő a legjobb erre a célra.
  • Két kézzel fogja a telefont, így könnyebb elkerülni a bemozdulást, és megtalálni a legjobb szöget is.
  • Ügyeljen arra, hogy legyen elegendő tárhely a készüléken.
  • Ellenőrizze a kép minőségét a kamera beállításainál. Magasabb minőség egyben nagyobb képfájl méretet jelent.
  • Ha telefonja lehetővé teszi, fényképezzen RAW módban. Ez különösen akkor fontos, ha utómunkával módosítana a felvételen, mivel a nyers fájlban minden információ megmarad.
  • Kerülje a digitális zoomot, mert ront a minőségen. Inkább menjen közelebb a témához, ha lehetséges.

Készítsen szép képeket okostelefonjával

Telefonja tökéletes társa lehet a spontán fényképek készítésében.Tippjeinkkel és pár megfelelő applikációval gyerekjáték a fotózás. Így őrizheti meg emlékeit, melyekből fényképes emléktárgyakat készíthet, amikkel megörvendeztetheti szeretteit is. A különleges emlékek megőrzéséhez próbálja ki az Art nyomatot vagy válasszon CEWE Falidekorációink közül!

A szerzőről:

Válasz