Aug
30
2014

I. Gimp használata kezdőknek – alapok bemutatása – letöltés, munkaterület, eszközök

A Cewe szoftver segítségével gyorsan és egyszerűen készíthetünk fotókönyvet, de bizonyára van, aki ennél többre vágyik, és ki szeretne próbálni más lehetőséget is. A fellelhető legjobb és legismertebb program erre a Photoshop, aminek használatáról rengeteg cikk és videó van a haladó blogunkon. A Photoshop-pal egyetlen komoly baj van, hogy sokba kerül. Bár a legújabb változat, amit megvásárolni nem is lehet, csak előfizetni rá, havidíját tekintve már egyáltalán nem egy jelentős összeg annak, aki rendszeresen foglalkozik képszerkesztéssel. Sokan vannak azonban, akiknek csak ritkán van szükségük ilyesmi programra. Az ő számukra ragyogó alternatíva a Gimp.

A GIMP (GNU Image manipulation program) egy ingyenes program. Különböző kezdetleges béta verziók után, az 1.o-ás 1998-ban készült el. Azóta is folyamatosan fejlesztik.

A Gimp-ről szóló tutorial sorozatunkból megismerheti a program használatát, tippeket és trükköket olvashat különböző feladatok elvégzéséhez.

A Gimp alapok elsajátítása után már könnyen meg tud oldani nehezebb feladatokat is.

Letöltés

Töltse le a programot.

Gimp letöltés

Majd a telepítőfájlra duplán kattintva telepítse.

Munkaterület

Megnyitva ezt fogjuk látni:

Gimp munkaablak

Főablak és különböző panelek. Nézzük meg, mi micsoda.

Középen a főablak. Jobb felső sarkában három ikon:

gimp bezárás

Balról: kis méret, teljes méret/előző méret, illetve az X, amivel bezárjuk a programot.

A Gimp használata könnyen elsajátítható, ha ismerjük az eszközöket.

Eszközök bemutatása

Eszköztár.

gimp eszköztár

Ha rákattintunk egy eszközre, alatta megjelennek a lehetséges beállítások. Ha egy eszköz fölé visszük az egeret, kiírja, hogy mire való.

A későbbiekben részletesen megismerhetjük az eszközök használatát, most csak egy rövid áttekintés.

Kijelölőeszközök.

gimp kijelölőeszközök

Kijelölésre akkor van szükségünk, ha az adott kép, vagy réteg egy bizonyos részét szeretnénk csak módosítani. Ehhez különböző eszközök állnak rendelkezésünkre: téglalap, ellipszis és  szabadkézi kijelölő, varázspálca, amivel a hasonló színeket jelöljük ki, színkijelölő, ami nem csak az egybefüggő területeket jelöli ki, mint a varázspálca, ha az összes hasonlót. Az ollóval körbepontozzuk a kijelölendő területet, a program meg megpróbálja megtalálni a széleket. Az utolsó az előtér kijelölő eszköz, amivel egy tárgyat, személyt tudunk a háttértől elválasztani, és így akár egy másik háttérre helyezni.

Átalakítóeszközök.

gimp átalakító eszközök

Balról jobbra haladva: áthelyezés, igazítás, vágás, forgatás, átméretezés, nyírás, perspektíva, tükrözés és ketrecátalakítás.

Festőeszközök.

gimp festőeszközök

Szintén balról. Kitöltés, színátmenet, ceruza, ecset, radír, festékszóró, másoló, javító, perspektivikus másoló, mázoló, maszatoló és a fakítás és sötétítés eszköz.

Egyéb eszközök.

gimp egyéb eszközök

Útvonalak, színpaletta, nagyítás, mérés és szövegeszköz.

Párbeszédablakok. Alapértelmezetten csak pár panel látható: rétegek, csatornák, útvonalak, és a visszavonások, illetve alatta az ecsetek és a mintázat.

gimp párbeszédpanel

A kis fülekre kattintva váltogathatunk köztük. Ezeket az ablakokat oda helyezzük a főablakban, ahova akarjuk, és méretezhetjük is őket. Ha az egeret a széléhez visszük, és megjelenik egy kétirányú nyíl, az egér bal gombjának lenyomásával húzhatjuk nagyobbra vagy kisebbre.

gimp panel méretezés

További párbeszéd ablakokat az Ablakok → Dokkolható párbeszédablakokra kattintva hívhatunk elő.

gimp párbeszédablakok

Töltsék le a programot, barátkozzanak a felülettel, és hamarosan folytatjuk.

A szerzőről:

2 hozzászólás+ Válasz

  • Ez az első rész már nagyon tetszett, várom a folytatást. Saját tapasztalatom az, hogy ha valamit meg akarok érteni/tanulni, akkor hasznos, ha azt több forrásból is elolvasom. A linkelt weboldal - ami nem jelent meg, ezért ide is leírom: http://digitalfotosuli.atw.hu (vagy reklámcsík nélkül: users.atw.hu/digitalfotosuli - amit az előbb elgépeltem, a users után pont van és nem perjel) szerény próbálkozásom a fotózás népszerűsítésére. Az oldal egyik témája a GIMP program. Esetleg ezt is érdemes megnézni.

  • Szuper jó ez az oktatócsomag.
    Köszönet érte.
    Pásztorné.

Válasz