Oct
24
2014

II. Gimp használata kezdőknek – alapok – képformátumok, beillesztés, mentés

Gimp sorozatunk második részében a fájlokról lesz szó, amiket a Gimp-ben használunk. Mivel elsősorban azoknak készül a leírás, akik  fotókönyvet szeretnének a Gimp segítségével elkészíteni, egy alap scrapbook-os méretet választok a bemutatásra. Hogy mi is az a scrapbook? Egy album készítő technika, ahol a fotók mellé még egyéb dolgok is kerülhetnek. Díszítő elemek, szöveg stb. Az ingyenesen letölthető és megvásárolható scrapbook készletek hátterének mérete szinte mindig 3600 px x  3600 px, ami nyomtatásban az XL méretű, 30 x 30 cm-es CEWE FOTÓKÖNYV méretéhez tökéletes. A készletekben lévő elemek ehhez a mérethez igazodnak.

Új dokumentumot készíteni, vagy egy már meglévőt megnyitni egyaránt a File menüpontból kell. Szerintem mindig jobb egy üres dokumentummal kezdeni, mert ha rögtön egy háttér papírral indítunk, akkor arról meg egy másolatot kellene készítenünk, hogy az eredeti megmaradjon. Ha még nem találkozott ilyen készletekkel, érdemes körülnézni a CEWE galériájában, ahonnan rengeteg ingyenes háttér és elem tölthető le.

Új dokumentum:

Gimp új dokumentum

 

A megjelenő ablakban rengeteg sablont találunk:

Gimp sablon

De most nekünk egyik sem jó, ezért írjuk be a saját méreteinket. A Speciális fülre is szükségünk lesz, mert ott adhatjuk meg, hogy 300 px/inch legyen a felbontása, színe fehér – bár, ha ráteszünk hátteret, akkor mindegy – , és a színséma maradjon RGB.

Gimp új kép létrehozása

Ha kattintunk az OK-ra, meg is jelenik az adott paraméterekkel rendelkező oldalunk, amit látunk is a Rétegek palettán.

Gimp RétegekHa valamilyen színes hátteret szeretnénk, akkor vagy a háttér, vagy az előtér színét kell megváltoztatnunk, mert csak ezeket tudjuk megadni, a „Kitöltés ezzel” résznél. Ehhez kattintsunk az eszköztáron az előtér vagy háttér színre, és a megjelenő ablakban válasszunk egy színt, majd okézzuk le.

Gimp elő- és háttérszín

Ha mégis simán egy hátteret nyitnánk meg, akkor azt a Fájl → Megnyitás-ra klikkelve tehetjük meg.

Tehát van most egy dokumentumunk, ami sima fehér – mert azt adtuk meg, lehetne más is –, és most szeretnénk rajta egy hátteret elhelyezni. Ezt kétféle módon is megtehetjük.

Az egyik a Fájl → Megnyitás rétegként:

Gimp megnyitás rétegként

Vagy egyszerűen ráhúzzuk a hátteret az alapra. Ezt lehet akár a Windows Intézőből is, vagy más képnézegető alkalmazásból.

Gimp háttér réteg

Mivel a rétegekről, és azok kezeléséről a következő cikkben lesz szó, itt most nem megyünk tovább, hanem megnézzük, hogy hogyan tudjuk elmenteni munkánkat, illetve milyen fájlformátumokat tud kezelni a Gimp.

A Fájl → Mentés és Mentés másként menüponttal a Gimp saját formátumába lehet elmenteni a képet, ami .xcf névre hallgat. Ezt csak a Gimp tudja megnyitni, de nagyon hasznos, mert mindent megőriz, rétegeket, kijelöléseket stb.

Ha nem ezt választjuk, akkor az Fájl → Export To-t vagy Export As-t kell választani, ahol többféle fájltípus közül választhatunk.

Gimp Export

Ha már elkészültünk, és nem akarunk korrigálni rajta, akkor legjobb a jpg, mert ezt tudjuk használni például a CEWE fotókönyv szerkesztő programban. De akkor is érdemes megőrizni az xcf fájlt, mert nincs annál bosszantóbb, mint hogy valamit még szeretnénk változtatni, de már csak az összemosott jpg van meg.

A rengeteg fájltípust most nem vesszük sorra, van pár, ami ugyanúgy megtartja a rétegeket, ilyen a psd, ami a Photoshop formátuma, vagy a tif is. A jpg és a png viszont nem kezel rétegeket.

Ennyi volt a mai témánk, aki gyakorolni akarja a leírtakat, töltsön le scrapbook készletet, készítsen új dokumentumot, és nézze át a mentési módokat.

Legközelebb a rétegek, rétegek átlátszósága, réteg létrehozása, törlése, másolása, méretezése, tükrözése, forgatása következik, amiből már ebben a cikkben is rövid ízelítőt kaptunk.

A szerzőről:

Válasz