Jan
6
2015

IV. Gimp használata kezdőknek – alapok – kijelölő eszköz használata

A kép egyes részeinek elkülönítésére kijelöléseket használunk. Erre azért van szükség, mert így a csak a szükséges területen végzünk módosításokat, a többit sértetlenül hagyjuk.

Nézzük meg, hogy a Gimp-ben milyen eszközök állnak rendelkezésünkre.

Gimo eszköztár

Vegyük sorba balról jobbra.

  • Téglalap kijelölő
  • Ellipszis kijelölő
  • Szabadkézi kijelölő
  • Varázspálca
  • Szín szerinti kijelölő
  • Olló kijelölő
  • Előtér kijelölő
  • Útvonal eszköz

Téglalap kijelölő

Ha rákattintunk egy eszközre, megjelennek az eszközbeállítások. Alapesetben a szimpla kijelölés aktív, ez azt jelenti, hogy ha egy másik kijelölést rajzolunk, az felülírja az előzőt. Egymás mellett vannak a variációk, amikre a gyorsabb munka végett billentyű paranccsal is át tudunk lépni. Második a hozzáadás (Shift), kivonás (Ctrl), metszet (Shift+ Ctlr). Tehát, ha például egy kijelöléshez hozzá szeretnék adni még kijelölést, akkor lenyomjuk a Shift-et a billentyűzeten, majd húzunk még egy kijelölést. Ha ez a kijelölés érinti az előzőt, akkor egy nagyobb kijelölés jön létre a kettőből.

Ha négyzetes jelölést szeretnénk, a Shift billentyűt kell nyomva tartani. Ha az a cél, hogy a kijelölés kezdetet legyen a kijelölés középpontja, akkor a Ctrl-t. Fontos, hogy először nyomjuk le az egérgombot, és utána valamelyik billentyűt.

Az Eszközbeállítások panelon lehetőségünk van alakítani kijelölésünket. Kerekíthetjük a sarkokat a megadott rádiusz szerint. Lágyíthatjuk a kijelölés szélét, ami nagyon hasznos, mert a módosított rész szép átmenettel fog belesimulni az érintetlenbe. A élsimítás a nagy kontrasztú széleket simává teszi. Ha segédvonalakra van szükségünk, válasszunk a variációk közül. A kiemelés elsötétíti a nem jelölt területet.

Gimp téglalap kijelölő eszköz

Ellipszis kijelölő

Értelemszerűen ezzel ellipszis alakban lehet kijelölni. Itt ugyanúgy használhatjuk a Shift és Ctrl billentyűket, ha szabályos kört, vagy középpontos kijelölést szeretnénk.

Ellipszis kijelölő eszköz

Szabadkézi kijelölő

Szabad kézzel tudjuk körberajzolni, amit szeretnénk. A kijelölés akkor záródik, ha visszatérünk az elejéhez, illetve, ha valahol abbahagyjuk a kijelölést, és kettőt kattintunk az egér bal gombjával. Ilyenkor egyenes vonalban zárja a formát. A beállításoknál az élsimítást és a lágyítást választhatjuk.

Szabadkézi kijelölő eszköz

Varázspálca

Ez az eszköz az azonos színű pixeleket jelöli ki. Elég, ha kattint egyet az egér bal gombjával, hogy azt a pontot, és a környezetében lévő hasonlókat kijelölje. Hogy mit tekint azonos színnek, azt a küszöb csúszkával állíthatjuk be. A már ismert opciókon kívül, a mintakeverés azt jelenti, hogy az összeg réteget figyelembe veszi – amennyiben van. A kijelölés alapja is többféle lehet, így választhatunk, hogy mi alapján szeretnénk, ha a varázspálca működne. A Shift lenyomásával további színeket is hozzáadhatunk.

Gimp varázspálca

Szín szerinti kijelölő

Hasonló, mint a varázspálca, csak itt nem az egybefüggő területet jelöli ki, hanem az összes hasonlót a dokumentumban. A beállítási lehetőségek ugyanazok, mint a varázspálcánál.

Gimp szín szerinti kijelölő

Olló kijelölő

Pontokat helyezhetünk el valami körül, és a Gimp megpróbálja követni a formát. Be kell zárni a formát, de ekkor még alakíthatunk rajta az egyes pontok mozgatásával. Ha kész, kattintsunk egyet a körvonal belsejébe, ezzel megjelenik a kijelölés.

Gimp olló kijelölő

Előtér kijelölő

Itt két lépésben történik a kijelölés.  Amikor az eszközre kattintunk, pont úgy néz ki, mint a szabadkézi lasszó eszköz. Ezzel nagyjából rajzoljuk körbe azt a területet, amit ki szeretnénk jelölni. Ha összezártuk a kijelölést, az egérmutató kinézete megváltozik, most már ecsetre hasonlít, és a nem jelölt terület valamilyen színű aszerint, hogy a beállításnál az előnézeti színnek mit adtunk meg.

Most az ecsetnek kinéző eszközzel festegessünk, lehetőleg úgy, hogy minden színbe beleérjünk. Ha felengedjük az egeret, látjuk, mit sikerült a programnak ebből megvalósítani. Ha valami kimaradt, folytassuk a kijelölést, egészen addig, míg elégedettek nem vagyunk az eredménnyel.

Gimp előtér kijelölő

Útvonal eszköz

Az útvonal eszköz kicsit bonyolultabb, de ez teszi lehetővé a legpontosabb kijelölést. Az úgynevezett Bezier görbét csomópontjai, és azok vezérpontjai határozzák meg. Az útvonal eszköz erre való. Ennek használata a későbbiekben egy külön cikk témája lesz.

Gimp útvonal eszköz

És egy példa, hogy mire is használhatjuk a kijelölést.

Gimp kijelölés

A kijelölésből maszkot készítettem, így eltüntettem a szükségtelen részeket, és a fotót egy másik háttérre helyeztem.

Hogy mi az a maszk? A következő cikkben elmondom.

A szerzőről:

1 hozzászólás+ Válasz

  • Szuper jó ez az oktató anyag. Köszönet érte.

Válasz