Dec
6
2014

III. Gimp használata kezdőknek – alapok – rétegek használata

Gimp sorozatunk mai részében megismerhetjük a rétegek fogalmát, másolását, átlátszóságát, és egyéb fontos, ezzel kapcsolatos lehetőságeket.

Nyissunk egy új dokumentumot a korábbiakban leírt módon.

Az adatoknak megfelelően ez megjelenik a főablakban. Határát sárga szaggatott vonal jelzi. Ha ezt ki szeretnénk kapcsolni, a Nézet → Réteg-határvonal megjelenítése menüpontra kattintva megtehetjük.

A réteg palettán rögtön meg is jelenik, hogy ez a háttér. A szem ikonra kattintva ki-be kapcsolhatjuk, ettől még ott van, csak nem látszódik. Ha át szeretnénk nevezni, dupla kattintás a szövegre, ami erre szerkeszthetővé válik.

Gimp háttér réteg

Erre jönnek a rétegek. Hogy mik is ezek? Minden, amit az oldalra helyezünk. Valahogy így képzeljük el:

Rétegek jelentése

Mint ha átlátszó lapokat tennénk egymásra. Ahol van valami, ott nem lehet látni az alatta lévő réteget, illetve mivel az átlátszóságot is tudjuk szabályozni, a megadott mértékben átlátszódhat.

Réteget több módon is készíthetünk.

1. Réteg menü → Új réteg. Erre előjön egy ablak, amiben megadhatunk néhány tulajdonságot.

Gimp új réteg

2. Réteg paletta alján lévő ikonok közül a bal szélső. Ha simán rákattintunk, ugyanaz fog történni, mint az első esetben, ha közben a billentyűzeten nyomva tartjuk a Shift-et, akkor az előző értékekkel azonos réteget helyez rá.

3. A számítógépünk egy mappájából egyszerűen ráhúzzuk egy fotót, vagy díszítő elemet, ami mindig az oldal közepén fog megjelenni. Én most egy hátteret, egy keretet  húztam rá, amit lehet is látni a réteg palettán.

Mozgatás.

Most szeretném a keret réteget arrébb helyezni. A mozgatáshoz tanulmányozzuk egy kicsit a mozgató eszközhöz tartozó panelt.

Gimp mozgató eszköz beállítások

Háromféle mozgatás van: réteg, kijelölés, útvonal. Mi most az elsővel foglalkozunk.

Eszközváltás. Itt két beállítás van, alapértelmezetten a réteg vagy segédvonal kijelölése, alatta az aktív réteg áthelyezése.

Ha a mozgatóeszközzel a keret közepére kattintunk, ahol ugye nincs semmi, hiába van kijelölve a réteg ablakban a keret réteg, azonnal át fog ugrani a papír rétegre, és az mozdul el. Csak, ha ténylegesen a keretet fogom meg, tudom a réteget arrébb helyezni. Ha azonban az aktív réteg áthelyezését jelölöm ki, akkor a réteg palettán kijelölt réteget fogom mozgatni akkor is, ha az fedésben van, vagy nem rá kattintok. Tehát érdemes mindig megválasztani, hogy melyiket használjuk. Ha minden réteg látható, akkor a réteg kijelölése jobb lehet, mert csak rákattintok, és már ki is van jelölve. Ha viszont a rétegek takarásban vannak, jobb az aktív réteg áthelyezése, mert a nem látszódó rétegeket egyébként nem tudjuk mozgatni. A kettő között a Shift billentyűvel is tudunk váltani.

Rétegek sorrendje.

Rápakoltam pár réteget még. Ahhoz, hogy megfelelő sorrendben legyenek, a rétegpalettán egyszerűen fogjuk meg a réteget, és húzzuk feljebb, vagy lejjebb, tetszésünk szerint.

Gimp rétegek sorrendje

 Átalakítás.

 Most szeretnék némi módosítást végrehajtani. Az eszköz palettán vannak az átalakító eszközök. A forgatáshoz, kattintsunk a forgató eszközre.

Gimp forgató eszköz

Ahogy rákattintunk, a beállításai is megjelennek.  Forgatásnál maradjon a réteg, iránynál a normál (a javításról majd később), interpolációnál a Lánczos adja a legjobb eredményt. Ahogy kattintunk a rétegre, megjelenik egy forgató háló, és egy ablak, ahol pontosan látjuk a szöget. Lenyomott bal egérgombbal forgathatunk, vagy az ablakban beírunk egy értéket, illetve még egy csúszka is van, így választhatunk, hogy melyik kényelmesebb. A középpontot is meg tudjuk adni a rétegen és az ablakban egyaránt.

Gimp forgatás

Alapértelmezett interpoláció a köbös, ha a Lánczost választanánk, akkor a Szerkesztés → Beállítások ablakban megtehetjük.

Gimp interpoláció

Méretezés.

A forgatás melletti eszköz. Beállításai hasonlóak. Arra azért figyeljünk, hogy a nagyítás minőségromlással jár, tehát csak módjával.

Gimp méretezés

Próbáljuk ki a további eszközöket is sorban tovább az eszköztárban: nyírás, perspektíva, tükrözés, ketrec átalakítás. Ha már mindent össze-vissza alakítottunk, legegyszerűbben a visszavonás ablakban léphetünk vissza arra a pontra, amit még jónak tartunk.

Gimp visszavonás

A visszavonás ablak megőrzi a korábbi lépéseket a beállítások ablakban megadott mértékben.

Gimp visszaállítás

Átlátszóság.

Ha a réteg átlátszóságát csökkentetnénk, a réteg ablak felső részében lévő csúszkát húzzuk balra.

Gimp átlátszóság

 

Réteg törlése és másolása.

Mindkettőt megtaláljuk a rétegpaletta alján.

Gimp réteg törlése és másolása

Elhelyeztem még egy fotót is a keret alá. Hogy a kilógó részt hogy tüntethetjük el, arról legközelebb lesz szó.

Gimp fotó elhelyezés

A bejegyzéshez Anna Aspnes készletét használtam,  de a CEWE haladó blogjának galériájában sok ingyenesen letölthető háttér és elem található.

A szerzőről:

Válasz