Feb
7
2015

V. Gimp használata kezdőknek – alapok – Maszkok használata

A maszkok használatához előbb feltétlen meg kell ismerkednünk a rétegekkel. Ott már megtanultuk, mi a réteg, hogy kell egymásra pakolni, és hogy lehet az átlátszóságát megváltoztatni. De mi van akkor, ha egy rétegnek csak bizonyos területét szeretnénk eltüntetni. Erre való a rétegmaszk. Ez tulajdonképpen egy szürkeárnyalatos kép, ahol a fehér teljesen átengedi a kép tartalmát, a fekete egyáltalán nem, és a közbenső árnyalatok meg bizonyos mértékben, az előbbiek szerint, ahogy sötétedik, egyre kevésbé.

Gyakorlati példákon mutatom be. Van egy fotónk, amin szeretnénk egyes részeket sötétebbre, más területeket meg világosabbra alakítani.  Készítünk egy rétegmásolatot. Réteg → Új a láthatók alapján.

Gimp maszkolás
Ahhoz, hogy sötétebb legyen, a rétegpalettán a Mód részt állítsuk Szorzás-ra. (A réteghatásmódról a későbbiekben lesz részletes leírás.)

Gimp blending mód
Az ég szuper, a ház is, de a többi rész nagyon sötét. Tegyünk erre a rétegre egy maszkot. Réteg → Maszk → Rétegmaszk hozzáadása. A megjelenő ablakban többféle lehetőség közül választhatunk.

Gimp rétegmaszk alkalmazása

Majd mindegyik sorra kerül, de most válasszuk a feketét. Ez azt jelenti, hogy a kép teljesen láthatatlanná válik. Ahhoz, hogy valamely részét elővarázsoljuk, egy ecsetre lesz szükségünk. Válasszuk ki az eszközt az eszköztárból. Ahogy rákattintunk, a hozzátartozó beállítási lehetőségek megjelennek. Ha a maszk fekete, fehér ecsetet használjunk. (ha fehér, akkor meg feketét) Ha az ecset előnézeti képére kattintunk, előjön a többi ecset is, bár most nekünk ez a lágyszélű ecset tökéletesen megfelel.  Próbálkozzunk a csúszkákkal, legalább megismerjük, milyen hatása van a változtatásnak.

Gimp ecset

Ellenőrizzük, hogy a maszk legyen aktív, ne a kép, és már festhetünk is. Ha a maszk körül van fehér keret, akkor biztosan azon dolgozunk. A fehér ecset hatására előtűnik a sötét fotó. Ha olyan területen is dolgoztunk, amin nem kellett volna, egyszerűen váltsuk át az ecsetet feketére, és fessük vissza a maszkot.

Gimp rétegmaszk

Most készítsünk egy újabb rétegmásolatot az alsó rétegből, majd ezt húzzuk legfelülre. Ennek az Összegzés módot adjuk, így világosabb lesz.

Gimp rétegmaszk világosítás

Ugyanúgy tegyünk rá egy fekete maszkot, majd a sötét részeken festve, világosítsunk a kép egyes területein.

Gimp réteg Összegzés

Ha valamiért törölni akarjuk a maszkot, akkor válasszuk a Réteg → Maszk → Rétegmaszk törlése menüpontot.

Maszkot másféleképpen is létre tudunk hozni. Adva van három rétegünk. Egy háttér, egy fotó, és egy keret.

Gimp keret
Ahogy látjuk, a keret méretaránya nem egyezik a fotóéval, így jó lenne a fotóból a felesleget eltüntetni. Ehhez válasszuk a téglalap kijelölő eszközt, és húzzunk egy alakzatot, ami a kereten van.

Gimp kijelölés
A fotórétegünk legyen aktív. Réteg → Maszk → Rétegmaszk hozzáadása. A megjelenő ablakban válasszuk a kijelölést. Ahogy kattintunk a hozzáadás gombra, el is tűnik az a rész, ami a kereten kívül van.

Gimp kijelölés maszk

Használhatunk fotómaszkokat is, nagyon látványos lesz az eredmény. Fotómaszkokat letölthetünk a CEWE galériájából is. Egymáson három réteg, a háttér, egy fotó, és egy maszk. A maszk réteg legyen aktív, jobbklikk, és válasszuk az Alfa-csatorna kijelöléssé alakítását.

Fotómaszk

A maszk réteget most már ki is kapcsolhatjuk. (a rétegpalettán katt a szem ikonra) Most a fotóréteg legyen aktív. Réteg → Maszk → Rétegmaszk hozzáadása. Válasszuk a kijelölést.

Gimp fotómaszk

Kijelölés → Semmit. Ezzel megszüntetjük a kijelölést. Már csak pár díszítő elemet tettem rá, és kész is van az oldal.

Gimp maszkolás
Én Natali készletét használtam, de a CEWE galériában sok ingyenesen letölthető háttér és elem található.

A szerzőről:

Válasz