May
9
2015

VII. Gimp használata kezdőknek – alapok – Színkorrekció: színezés és színtelenítés

Tulajdonképpen a képkorrekciók, szintek és görbék cikkben is kitértünk valamennyire a színekre is, de bontsuk ki részletesebben.

A legfontosabb fogalom, amit meg kell ismernünk, a fehéregyensúly. Hogy ez mit is jelent? Annyit, hogy ami a valóságban fehér, az a fotón is legyen fehér. Bár ez nagyon egyszerűen hangzik, a valóságban nem mindig így van. Erre már a fényképezéskor is ügyelnünk kell.  A legtöbb gépen lehetőség van a fényforrásnak megfelelő színhőmérséklet beállítására, illetve van automata mód is, ami szerencsés esetben felismeri a körülményeket. Többnyire napfény, felhős, izzólámpa, fénycső és vaku mód közül választhatunk, de előfordulhat, hogy ez sem ad megfelelő eredményt.

Nézzük meg, hogyan tudunk javítani ezen a Gimp segítségével.

Lámpafényes fotó

A kép a lámpák fényétől sárgás elszíneződést kapott.

Először megpróbálkozhatunk az automatikus korrekcióval.

automatikus korrekció

Az eredmény:

Automatikus fehéregyensúly

Nos, láthatóan ez nem hozott túl nagy változást, így mással kell próbálkoznunk.

GEGL-művelet

A megjelenő ablakban válasszuk a color-temperature-t.

Color temperature

A felső csúszka az eredeti színhőmérsékletet mutatja, az alsó pedig amit szeretnénk elérni. Ha jobbra húzzuk, a sárgább tónus irányába megy a fotónk, ha balra, akkor a kékebb lesz. Ha nem hiszünk a szemünknek, le is ellenőrizhetjük. A pipetta eszközzel kattintsunk oda, ami biztosan semleges színű volt. Tehát fehér, fekete vagy szürke részre. Ekkor a festőszín arra változik, és ha arra duplán kattintunk,  a szálkereszt megmutatja, mennyire van közel a szürke árnyalataihoz.

pipetta

Akinek a fényképezőgépe lehetővé teszi, fényképezzen raw formátumban. A raw tulajdonképpen egy adathalmaz, tartalmazza az össze információt, amit a gépünk a felvételkor rögzített, ezért ebből lehet a legtöbbet kihozni. A kép feldolgozásához raw konverterre van szükség, mert a Gimp-ben alaphelyzetben nincs. (jelenleg)

Az UFRaw programot kell letölteni hozzá. Telepítés után már ki is próbálhatjuk. A raw kép egy önálló ablakban fog megnyílni.

UFRaw

Itt nagyon egyszerű a fehéregyensúly beállítása. Egér bal gombjának nyomva tartásával kijelölünk egy semleges szürke (fehér, fekete) területet, majd a bal oldali eszközök közül rákattintunk a pipettára.

UFRaw fehéregyensúly

Amennyiben nem vagyunk elégedettek az eredménnyel, a Temperature csúszkával finomíthatunk rajta.

Én még kicsit világosítottam rajta az expozíciókorrekciós csúszkával.

Expozíció korrekció

Majd jobb oldalt alul a Gimp ikonra kattintva folytathattam a munkát a Gimp-ben.

Vissza a Gimp-be

A szerzőről:

Válasz