Sep
8
2014

CEWE FOTÓSULI – Gyermekfotózás tippek, trükkök – Helységben, zárt térben

Gyermekfotózás zárt térben, természetes fénynél

Helyiségben legszebb fényt az ablak adja.  A videóban található gyermekfotózás tippek  az ablak természetes fényének lehetőségeihez kapcsolódnak. Hogy használhatjuk ki az ablakon bejövő fényt? Hogy alakítsunk ki ideális környezetet a fotózáshoz? Hogyan helyezkedjünk, merre fényképezzünk? Hogyan exponáljunk, ha sötét a háttér? Milyen technikai beállításokat használjunk? Mia derítőlap és hogyan használhatjuk? Így lehet sikeres a gyerekfotózás zárt térben is:

Gyermekfotó elemzések

Két rövid képelemzéssel szeretnénk a videóban felsorolt szempontokat jobban érzékelhetővé tenni. A képeket a 2012-es Europe is Beautiful fotópályázatunkból válogattuk.

1. Fekete-fehér gyermekportré

Ablaknál

Nagyon szép, lágy fény világítja meg a kislány arcát. Ez ideális fényhatás a portrékészítéshez. Megfelelő a beállítás is. A kislány néz kifelé az ablakon, közben egy kicsit felénk fordul, látjuk mind a két szemét, ami szintén előnyös a portrénál. Szerencsére az arc árnyékos oldala is kapott egy kis fényt, azért nem lett túl sötét. A fények plasztikusan emelik ki az arcot a szoba sötét hátteréből. Az ablakkeret kettéosztja a teret, bent is vagyunk, kint is vagyunk. Ez érdekessé teszi a képet. A külső környezetből éppen annyi látszik, amennyi kell a szituáció bemutatásához. A külső tér nem túl kontrasztos, és egy kicsit életlen. Ez mindenképpen jó, nem tolakszik az előtérbe, nem vonja magára a figyelmünket. Így az arc marad a fő motívum. Nagyon kedves, jól komponált, jól megoldott kép.

2. Színes gyermekportré

Látlak

Sikerült elkapni a gyermek egy természetes és játékos mozdulatát. Nagyon vidám, kedves lett a kép. Valószínűleg egy ablak vagy ajtó mellett ül a kisfiú. Az oldalról érkező fény szépen, plasztikusan világítja meg az arcot. Szerencsére a háttér sem sötét, oda is jut a lágy fényből.
Sajnos van a képnek néhány kompozíciós, elrendezési hibája. A legfeltűnőbb az, hogy a gyerek előre nyúló bal keze túl nagynak látszik. Ennek oka, hogy a felvétel viszonylag nagy látószögű objektívvel, túl közelről készült. Ahhoz, hogy a test arányai ne torzuljanak el, egy ilyen kis gyereket 1,5-2 méter távolságból érdemes fotózni. Innen az objektívvel ráközelítve,  zoomolva célszerű fényképezni. Az sem szolgál a kép előnyére, hogy felül a fejtető és alul az ujjak vége le lett vágva. Nem érzem indokoltnak a kép dőlését sem. Legközelebb érdemes ilyen apróságokra is odafigyelni.

A szerzőről:

Válasz