Aug
25
2014

CEWE FOTÓSULI – Gyermekfotózás a szabadban tippek II. – Fények, fényhatások, derítés

Gyermekfotózás szabadban

Egy fénykép jellegét, hangulatát nagymértékben befolyásolják a fényhatások. Különösen érvényes ez a gyerekportrékra. A szép portrék készítéséhez nyújt segítséget a videóban lévő néhány gyerekfotózási tanács. Kint a szabadban is számos fényhatás alakulhat ki. Ezekre is figyelnünk kell. Milyen fények az ideálisak a gyermekfotózáshoz? Mire jó a derült idő? Honnan jöjjön a fény? Hogy helyezkedjünk, ha süt a nap? Miért hasznos a derítés? A gyermekfotózás tippek látványos példákkal egészülnek ki.

Gyermekfotó elemzések

Olvassa el képértékelésünket is:

1. Kislány népviseletben

Magyar-kislány-svájci-népviseletben

A kép tökéletesen megfelel címének. Magyar kislányt látunk svájci népviseletben. Még előzékenyen fel is emeli a szoknyát, hogy jobban lássuk a mintázatot. Szemmel láthatóan minden pontosan és gondosan elrendezett az öltözéken. Mindenképpen kiemelhető a kép dokumentumértéke a ruhát illetően. Technikailag a fotós optimálisan megoldotta a feladatot, a jó expozíciónak köszönhetően minden részlet látszik. Napsütésben magam is szoktam ajánlani, hogy a portrékat készítsük ellenfényben, azaz nagyjából a nappal szemben. Ez dekoratív fénykoronát hoz létre a hajon és a kiemeli a figurát a háttérből. Ez részben itt is működik.
Negatívumként említhető meg, hogy a kislány mögött a juhok túl élesen és kontrasztosan látszanak. A kerítésoszlop sincs szerencsés helyen a fej mellett. A füves rét magában megfelelő háttér lenne. Mindig érdemes a fő témán kívül a háttérre is figyelnünk. Lehet, hogy a modellt kicsit odébb állítva, vagy más szögből fotózva tisztább lenne a háttér.

Csibevirágok

2. Anyuka kislányával

Nagyon kedves jelenet, ahogy a kislány az édesanyjával nézegeti a virágokat. Bizonyára sokáig ültek ott, de azért ez egy jól elkapott, bensőséges pillanat. A kislány arca jól látszik, az anyáé sajnos kevésbé, túlzottan előrehajol. Ennek ellenére pontosan leolvasható a képről a két szereplő közötti kapcsolat és a szituáció. Szép a helyszín, hangulatos a virágszőnyeg, amiben ülnek. Szerencsés, hogy ellenfényben vannak, így az arcokat a környezetről visszaverődő lágy fény világítja meg. Az optimális expozíciónak köszönhetően nem lettek túl sötétek az arcok, az árnyékos részek. Megfelelő a képkivágás. A szereplőkön kívül csak annyi látszik a környezetből, amennyi a szituáció bemutatásához szükséges.
Negatívumként a kép túl erőteljes térhatását lehet megemlíteni. Ez abban mutatkozik, hogy a lábak a fejekhez és a felsőtestekhez képest túlzottan nagyok lettek. Ennek oka, hogy a kép nagy látószögű objektívvel, túl közelről készült. Ez a hiba megszűnik, ha távolabbról, hosszabb gyújtótávolságú objektívvel fényképezünk. A teleobjektív a háttér élességét is csökkenti, ami szintén előnyös.

A szerzőről:

Válasz