Sep
22
2014

CEWE FOTÓSULI – Gyermekfotózás tippek, trükkök – Vaku, villanófény

Ha kevés fényben kell fotóznunk, akkor a képet villanófény segítségével is elkészíthetjük. Ez azonban könnyen ad lapos jellegtelen, kontrasztos világítást, sötét, éles árnyékokat vagy vörös szemeket. Ezeket a gondokat segít megoldani, a videóban lévő számos gyerekfotózási tanács. Ezek egyben vakuhasználati tippek is. Ez a videó bemutatja a leggyakoribb gondok megoldásának módját. Hogyan kerülhetjük el a vörös szemeket? Mire jó a gépre helyezett külső vaku? Hogyan tudunk lágy fényeket előállítani? Mi a közvetett vakuzás? Témánk, tehát a villanófény használata a portrékészítésnél.  Ezek a gyermekfotózás tippek kezdőknek és haladóknak is hasznosak lehetnek.

Gyermekfotó elemzések

Olvassa el képértékelésünket is:

1. Éljen-a-rock!

éljen a rock

Jól elkapott, természetes pillanat a kis gitárosról. A vagány beállás és a gitár fogása rutinos rockert sejtet. Ilyen sötét helyen sokszor hívjuk segítségül a villanófényt. Ennek használata azonban okozhat néhány gondot. Ez a kép jól láthatóan a fényképezőgépen lévő villanóval készült, ami közvetlenül a modellre világított. Szerencsére a kisfiú szemei nem lettek vörösek, ami főként annak köszönhető, hogy oldalra néz. Ha a vakut az alap üzemmódjában használjuk, akkor a szoba távolabbi részei sötétek lesznek. Itt ez egyáltalán nem baj, hiszen a lényeg a gitáros, aki így kiemelődik a háttérből. A hosszúidős vakuszinkron móddal lehet elérni, hogy a szoba világosabb legyen. Ez azonban csak akkor érdekes, ha azt is be akarjuk mutatni. Sajnos a gitáron kialakult egy erős csillanás. A fényes felületű tárgyaknál erre lehet számítani. Nem jelentkezik a csillanás, ha nem merőlegesen villantunk a felületre. Például, ha a gitár egy kicsit el lenne fordítva. Legközelebb érdemes ilyen a szempontokra is odafigyelni.

2. Cseppek

cseppek

Nehéz eldönteni, hogy mi volt a kép témája, a gyerek vagy a víz. A kép címe alapján az utóbbi, de azért a gyerek is elég jól látszik. Kétségtelen, hogy a vaku villanása megfagyasztja, élesen láthatóvá teszi a vízcseppeket. Ez nagyon dekoratív, látványos képelem. Persze önmagában a víz nem lenne túl érdekes, de így a gyerekkel együtt már valódi fotótéma. Szerencsére ebben a helyzetben a vaku fényhatása is megfelelő. Nem jelentkeznek a szokásos “vakus” képhibák. A vörös szemek, a sötét háttér vagy a becsillanó felületek. A kép kompozíciója megfelelő, nincsenek rajta felesleges képelemek. A szűk kivágás kiemeli a lényeget. Még az sem zavar, hogy a gyerek egyik keze le van vágva. A mozdulat és az arc jól kifejezi a vízzel való játék, a fürdés örömét. Jól megoldott, kedves életkép.

A szerzőről:

Válasz