Jan
30
2019

Így szeretik egymást a dánok

Január. Tél. Hideg. A téli szellő beszökik a ruháink alá és libabőrt késztet fázó végtagjainkra. Most képzeljünk magunk elé egy átlagos dán embert. Dánia Európa észak-nyugati felén fekszik, ami annyit tesz, hogy náluk különösen sötétek a telek, hiszen a Föld északi fele éppen távolabb található a Naptól. Szegény magunk elé képzeld dán embernek nem csak a hideggel, de még a hosszú, sötét éjszakákkal is meg kell birkóznia. Azonban nem kell féltenünk a dánokat! Van egy hagyományuk, amely pont a körülményeik miatt alakult ki. Ezt úgy hívják, hogy hygge (ejtsd: hügge).

A hyggének természetesen az elektromos áram kora előtt nagyobb jelentősége volt, de ma is nagy hagyománynak számít, mint például az, hogy mi magyarok a mai napig járunk húsvétkor locsolkodni. Természetesen ez már nem úgy néz ki, mint 200 évvel ezelőtt. A hygge lényege, hogy mikor leszáll az éj, a dánok visszavonulnak házaikba, és gyertyákkal, égősorokkal próbálnak meg fényt gyújtani az életükben. Ez a hagyomány azért is maradt fent ilyen sokáig, mert nem csak a sötétség és a világosság harcáról szól. A dánok szeretnek a családjukkal minőségi időt tölteni, amire ezzel a szertartással kerítenek sort. Számukra ezek a téli hónapok meghittek, bensőségesek. Mi magyarok hajlamosak vagyunk ezt a felfokozott szeretet csak a karácsony időszakára szorítani, de az északi emberek egy egész évszakot szánnak erre, így ez olyannyira mindennapjaik része lesz, hogy később egész éves gyakorlattá válik.

Idén télen érdemes lenne kipróbálni ezt a szokást, és több minőségi időt tölteni szeretteinkkel. Elő lehet kapni egy csomag CEWE fényképes játékkártyát, és megnézni, ki a legügyesebb kanasztában, vagy esetleg lejátszani pár kört a fényképes pókerkártyákkal.

Ha meg akarjuk lepni kedvesünket, készíthetünk neki egy különleges egy forró csoki. Nem kell mást tenni, mint egy lábost megtölteni mindennel, ami csak egy forró csokihoz kell (a csokoládé mellett tehetünk bele még különféle fűszereket, pillecukrot, narancsot, stb.) majd elkészíteni az italt és panoráma fényképes CEWE bögrébe tölteni. (A közös főzés nem csak januárban jó program, főleg ha fényképes kötényben csináljuk 😊)

Rohanó világunkban sokszor megfeledkezünk arról, hogy a kapcsolatainkat ápolni kell. Ezért is tartották meg a dánok a hyggét, mert habár a sötét téli hónapokat ma már könnyebb átvészelni, de a családra mindig kell időt szánni!

A szerzőről:

Válasz