Oct
6
2014

CEWE FOTÓSULI – Kertek és parkok fotózása

A kertek vagy parkok nagyon tetszetős fotótémát kínálnak. Ez a videó hasznos tanácsokat ad a parkok fényképezéshez. Kezdőknek és haladóknak is hasznos ez a néhány parkfotózási tipp. Mire érdemes odafigyelni? Milyen objektívet használjunk a nagy területekhez, és milyent a részletek kiemeléséhez? Hogyan alakíthatunk ki életlen hátteret?  Melyik az ideális fény? Hogyan lesz kék az égbolt? A videó nemcsak gyakorlati tanácsokkal szolgál. A kertfotózási tippek mellett, a szép képek ötleteket és inspirációt is adnak.

Gyermekfotó elemzések

Olvassa el képértékelésünket is:

1. Parkban

parkban

Ezen a felvételen jól látszik, hogy a fényhatásoknak milyen hangulatteremtő erejük van. Különösen az ellenfény alkalmas az erős hatások létrehozására. Persze ellenfényben nem könnyű fotózni, mert erős a kontraszt. Különösen igaz ez, ha a képre kerül a maga a nap. Itt a napot is és a tükröződést is látjuk a képmezőn. Ilyen kontrasztos fénynél nem könnyű megtalálni az optimális expozíciót. Ezért inkább az utómunka során célszerű beállítani a megfelelő tónusokat. Ennél a képnél az előtér egy kicsit sötét lett. Szerencsére nem vesztek el a részletek, úgyhogy utólag lehet egy kicsit ezen javítani. Készítettem egy módosított változatot. A kép fő motívuma a pad, amit szépen kiemel a rajta megcsillanó napfény. Megtaláljuk a képen a tér klasszikus hármas tagolását. Az előtérben a pad a környezetével, a középteret a víz jelenti, a háttérben pedig a távoli növényzet zárja a teret. Két oldalt két fatörzs keretezi a képet. Mindez kellemessé, kiegyensúlyozottá teszi a kompozíciót.  Egyedül az zavaró egy kicsit, hogy a pad karfája mögötti három szék a pad részének látszik. Egy kicsit magasabb gépállásból ezek elváltak volna a karfától.

parkban javított

2. Kapu

kapu

A cím is igazolja, hogy a fotóst ezen a helyszínen a nyolc fából készült fahíd vagy kapu fogta meg. Természetesen ez is lehet fotótéma, ha a fotózás alapszabályait ismerve, gondosan megkomponálva, a megfelelő környezettel és a jó időpontban készítjük el a felvételt. A fényhatás jó, az oldalról érkező napfény plasztikus világítást ad, ami ideális az ilyen motívumokhoz. Valószínűleg egy szép parkban vagyunk, de ez a felvétel sajnos több hibát hordoz. A legfeltűnőbb gond, a jelentős túlexpozíció. Ettől a kép túl világos lett, kifakultak a színek. A fotós nem tartotta vízszintesen a fényképezőgépet, ezért a kép jobbra dől. Ezek a hibák utólag részben korrigálhatók. Ennél komolyabb gond a rossz nézőpont választás. Ennek következménye az előtérben lévő szemetes a hamutartóval.  A helyszínt nem lehet átrendezni, de talán lehetett volna találni olyan nézőpontot, aminél kimarad a képből ez a motívum. Sajnos olyan helyen van, hogy ha egyszerűen levágnánk, akkor elrontanánk a kép térhatását. Arra mindig gondoljunk, hogy ami az előtérben van, az nagyon feltűnő a képen, magára vonja a nézők figyelmét.

A szerzőről:

Válasz