Nov
7
2018

„Mindenki másképp csinálja…”, avagy így őrizd meg a családi recepteket, és készíts saját szakácskönyvet

„Egy férfi szívéhez a hasán keresztül vezet az út!” – Emlékszünk, hányszor hangzott el ez az örök érvényű igazság nagyanyáink szájából? Az biztos, hogy a család jól bevált receptjei igazi értéket képviselnek, akár az erősebbik nemet, akár a hölgyeket kell elbűvölni. Nincs is annál jobb, amikor a gyerekkorunk ízeit kóstolhatjuk újra, és annál nagyobb büszkeség, amikor a mi receptünk is bekerül a családi almanachba.

Ki mappában, ki füzetbe tűzve, ki szakácskönyvekbe rejtve őrzi a család és saját kedvenc receptjeit, nyomtatott papírokon, lefirkantott fecniken, újságokból kivágva. Könnyen lehet, hogy néhány megsárgult cetli még a nagymama, dédmama cirkalmas kézírását őrzi. Bizonyára sokszor gondolkodtunk már arra, hogy milyen jó lenne összegezni és megőrizni ezeket az értékeket! Milyen jó lenne továbbadni az új generációknak a családi hagyományokat, vagy éppen az anyukánkat, nagyinkat meglepni egy saját receptgyűjteménnyel.

Most, hogy közelegnek az ünnepek, ne habozzunk ezt megvalósítani, hiszen ennél kedvesebb és személyre szólóbb ajándékot aligha tudnánk kitalálni. A jó hír pedig az, hogy a CEWE FOTÓKÖNYVVEL könnyedén valóra is válthatjuk elképzeléseinket. Akárcsak a főzés világában, úgy a CEWE FOTÓVILÁG szerkesztőprogram segítségével a receptkönyvünk létrehozásakor is szabadon játszhatunk a fantáziánkkal, és élvezhetjük az alkotás szabadságát.

Egyrészt számos a témához passzoló háttér, ikon, designelem áll a rendelkezésünkre, amivel az egész könyvünket feldobhatjuk és igazi szakácskönyvvé varázsolhatjuk. Másrészt semmi sem akadályozhat meg bennünket, hogy egy-egy kedvencet meg is főzzünk (nyami), és lefotózzuk akár fázisonként, akár szépen kitálalt végeredményként. Sőt, az ételfotók mellett mi magunk is szerepelhetünk a könyvben, miközben épp a konyhában szorgoskodunk. Aztán bátran bekerülhetnek egy-egy oldalra a dédi eredeti, kézzel írt receptjei is  lefotózva, és mellé a kis fekete-fehér kép róla – így nem kell már többet félnünk, hogy elkallódnak ezek a féltve őrzött emlékek.

Tematizálhatjuk a recepteket ételtípusonként, alapanyagonként, abc sorrendben, ünnepek alapján, vagy akár a létrehozójuk szerint is – mindez csak rajtunk áll. Kiegészíthetjük egy-egy anekdotával is a könyvet, vagy épp főzési tippekkel fűszerezhetjük.

Egy biztos: már a saját szakácskönyvünk megalkotása is remek szórakozásnak fog bizonyulni. Amikor pedig kézhez kapjuk, garantáltan nagyon büszkék leszünk rá, hát még akkor, amikor odaadjuk majd szeretteinknek.

CEWE TIPP: Gondolkodhatunk mindenféle formátumban és méretben a kivitelezésnél, de lehetőleg válasszunk kemény borítót és a magasfényű papírt, amelyek jobban ellenállnak majd a sütés-főzés során kifröccsenő vízcseppeknek, maszatoknak.

Inspirációs ötletek:

Vegyünk példát Sass Daniról.

Vagy aktuális CEWE FOTÓKÖNYV pályázatunk pályaművéből.

Sőt, szakácskönyvet még a 2017-es CEWE FOTÓKÖNYV pályázat győztesei között is találunk.

Ha a hobbi szintnél komolyabban érdeklődsz a fotózás iránt, a legújabb CEWE FOTÓSULI epizódot is érdemes megnézned.

A szerzőről:

Válasz