May
4
2015

Hogyan készítsen gyönyörű tavaszi fotókat?

Mi is lehetne tökéletesebb időszak a fotózásra, mint a tavasz. A télnek vége, a természet ismét feléled.
Elő hát a fényképezőgépet, és induljunk a természetbe. Pár ötlettel szeretnénk segíteni, hogy még szebb fotók készüljenek.

tavasz

Ahogy a méhek látnak

ahogy a méhek látnak

A pompázatos virágok kiváló témát adnak. Figyelje, ahogy növekednek, levelet bontanak, bimbót hoznak, majd virágba borulnak. És mindezt igazán lassan teszik, így bőven van ideje a megfelelő beállítások elvégzésére.

Nézze honnan jön a fény, keresse meg a legjobb szöget, próbálkozzon az ellenfénnyel, igazán gyönyörű, amikor a virág szirmán keresztül süt a nap.

Hajoljon le, vagy akár hasaljon le, hogy minél alacsonyabbról fotózzon. Figyeljen a kompozícióra. Legyen a téma inkább a kép egyik oldalán hangsúlyos, mint középre helyezve, vagy vágja egész szorosra, hogy teljesen kitöltse a teret.

Örökítsen meg egészen kis részleteket és színeket. Játsszon a mélységélességgel. Kis mélységélességet nagy blendenyílással érhet el, ez az a technikai, ami gyönyörűen kiemeli a témát a háttérből.

Nem csak a virágok, a bimbók is különlegesek, bennük van a tavasz, a megújulás ígérete.

virágok

Dacoljon az esővel

eső

A tavasz bizony esővel is jár. Nedvesség és hideg, senki sem szereti. És mégis, öltözzön fel melegen, és irány az eső. Megfelelő ruházatban még élvezni is fogja, és rájön, hogy az eső is egy kihagyhatatlan téma.

Ha még esik, nézze a felületekről visszapattanó esőcseppekben rejlő lehetőséget. Használja ki a tócsák tükröződését, hajoljon le, és keresse a megfelelő szöget, hogy a reflexió adta kép minél jobban érvényesüljön. Ne használjon vakut, mert az becsillanást okozhat.

Lenyűgöző képeket készíthet állvány és hosszú expozíció segítségével. Komponálja meg a képet, használjon ND filtert (Neutral density), ami lehetővé teszi a hosszú expozíciót. Eredményképp minden tűéles lesz, csak a víz mosódik selymesen össze.

ND filter
Ne hagyja ki a felhőszakadást sem. Figyelje meg, a felnőttek rohannak, nehogy megázzanak, miközben a gyerekek – ha hagyják –  boldogan játszanak, ugrálnak az esőben. Mind a kettő remek lehetőséget kínál egy kiváló felvételhez.

eső

Eső után még szebb a természet, az apró kis vízcseppek a növényeken, melyekben tükröződik a környezet. Minden vízcsepp egy külön kis miniatűr világ. Használjon makró beállítást, és figyelje a fényeket, hogy minél jobban meg tudja örökíteni ezt a varázslatot.

eső

Nézzen felfelé

A fák lombba borulnak, a lombokon átsüt a nap. Nézzen a gépbe az ég felé. Úgy tűnik, a fák az égig érnek, s a levelek közt átszűrődik a fény. Lenyűgöző felvétel készülhet a levelek friss zöldjéből és az ég kék kontrasztjából.

az ég felé

Adjon keretet a képnek

A friss, üde ágak ragyogóan keretezhetik a felvételt. Komponáljon bele egy virágzó ágat, ezzel újabb dimenziót ad a képhez, ami segít abban is, hogy a néző figyelmét a témára irányítsa. Nincsenek szabályok, ez a keret nem kell, hogy körbe vegye a képet, elég, ha egyik oldalon nyúlik be. Játsszon a mélységélességgel, döntse el, mi legyen éles, a belógó ág, vagy a mögötte lévő táj.

keret

Legyen türelmes

Néha bizony várni kell a megfelelő pillanatra. Lehet, hogy felhős az ég, és ki kell várni, míg a napfény átszűrődik a felhőkön, és tökéletes megvilágítást ad a tájnak.

Készüljön a felvételre, állítson be mindent a fényképezőgépen, így ha eljön az a pillanat, amire várt, biztos nem fogja elmulasztani.

türelem

Napfényes portré

Állítsa a fotó alanyát úgy, hogy a nap fénye oldalról súrolja az arcát. Használjon vakut az árnyékos részek kiegyenlítéséhez, így csillogó, különleges portrét készíthet.

napfényes

Fotózzon az arany órában

Ez szinte kötelező minden lelkes fotós számára. Ezek az első és utolsó pillanatai a napnak, miután felkel, illetve mielőtt lenyugszik.
Ilyenkor aranysárga színnel von be mindent a fénye. Használjon kis mélységélességet, hogy a napsütötte harmatcseppek életlensége varázslatos bokeh effektet hozzon létre.

Ha még hűvös az idő, lehet, hogy sikerül gyönyörű fagyos részletet fotóznia, mielőtt a nap melege felolvasztaná.

aranyóra

Készüljön fel alaposan

A tavaszi időjárás kiszámíthatatlan. Győződjön meg róla, hogy legyen önnél vízhatlan táska, tok, esernyő, a napsütésre meg napszemüveg és polárszűrő, így biztos, hogy minden adva lesz ahhoz, hogy álmai fotóját elkészítse.

Fotók forrása:

http://bit.ly/1dJWqP9
http://bit.ly/1iwxNd4
http://bit.ly/OVfeVz
http://bit.ly/1m3Hfp4
http://bit.ly/1fXn3A5
http://bit.ly/1dmfcRK
http://dailym.ai/1h532fm
http://bit.ly/1gxdNso
http://bit.ly/1fXnev7
http://bit.ly/1oZio7y
http://bit.ly/NNXgDE
http://bit.ly/Qb8pjR
http://bit.ly/1eJmair
http://bit.ly/1mslnXs
http://bit.ly/1hVSOfl
http://bit.ly/1dmfB6W
http://bit.ly/1nWWkxi
http://bit.ly/1fefKV7
http://bit.ly/1nWWlBw
http://bit.ly/OQJjFW
http://bit.ly/1gxedyP

A szerzőről:

Válasz