Dec
10
2014

Téli fotózási tippek és trükkök gyorstalpaló

A téli táj fotózása nagyobb odafigyelést igényel, de ennek ellenére kihagyhatatlan a fotózást kedvelők számára. Gyönyörű a szikrázó hó, a kék ég, a fák ágait kiemelő zúzmara, de a havas városi kép is olyan hangulatot áraszt, amit máskor nem tudnánk megörökíteni.

Elkapni a megfelelő pillanatot, egy síelő mozdulatát a lejtőn, egy korcsolyát, ahogy karcolja a jeget, az érintetlen hóban az első nyomokat, a jégcsapokon megcsillanó napfényt akkor tudjuk legjobban megörökíteni, ha a a technikai részletekkel tisztában vagyunk, és már csak a kompozícióra kell összpontosítanunk.

Téli fotózás

Judith Westkogen, a CEWE fotószakértője összeállított pár tippet, hogy téli felvételei jobban sikerüljenek.

1. Védje fényképezőgépét a fagytól.

A fényképezőgépek nem szeretik az extrém hőmérséklet-ingadozást. Ha a hidegből betérünk melegbe, legalább fél óráig ne használjuk a gépet. A fém alkatrészeken és a lencsén páralecsapódás képződik, ami életlen képet, sőt működési zavart is okozhat. Legjobb, ha megvárjuk, míg a gép a tokban, vagy a fotóstáskában átveszi a környezeti hőmérsékletet.

2. Ne feledkezzen meg tartalék elemről, vagy akkumulátorról.

Az akkumulátor nem szereti a hideget, és ha kihűl, olyan, mint ha lemerült volna. Mindig legyen nálunk tartalék akku, és ha épp nem fotózunk, vegyük ki a gépből, és tegyük meleg helyre, akár a kabátunk belső zsebébe.

3. Vaku használata.

Van helye a vakuzásnak a téli fotózásban is. Hatalmas fénykülönbségek lehetnek a vakítóan világos, és árnyékos részek között. Ennek kiegyenlítésére jól jöhet a vaku. Hóesésben viszont ne használjuk, mert a képen fehér foltok lesznek.

4. Expozíció kompenzáció.

Az erős hó megzavarja a fénymérőt, ezért érdemes expozíció korrekciót használni, hogy elkerüljük az alexponált képeket. Készítsünk próbafelvételt, és ha szükséges, +1-2 EV-vel módosítsuk a mért értéket. Fontos, hogy ezt ne felejtsük el, és ha más körülmények között fotózunk, állítsunk vissza a normál értékre.

5. Napellenző használata.

A napellenző használata gyakorlatilag mindig ajánlott. Ha a frontlencsére közvetlen rásüt a nap, vagy valahonnan erős tükröződés éri, romlik a kép minősége, veszít élességéből és kontrasztjából egyaránt. Nem mellesleg védelmet is nyújt a lencse számára.

6. Használjon szűrőt.

Egy sima UV szűrő is jól jöhet, ami egyrészt megóvja a frontlencsét a párásodástól, és csökkenti a tükröződést is. Jól jöhet egy polárszűrő is, amivel még telítettebb színeket, kontrasztosabb képeket készíthetünk. Csökkenti a csillogást is, de azért ne szűrjük ki teljesen, mert épp ez adja a havas képek szépségét.

7. Szilveszteri tűzijáték fényképezése.

Ehhez mindenképp állványt kell használnunk, mert hosszú záridőre van szükség ahhoz, hogy a fénycsóvát szépen tudjuk megörökíteni. A blende legyen szűk, legalább f8, vagy annál kisebb. Vigyázzunk, annak ellenére, hogy sötét van, könnyen beéghet a kép, biztos kell egy-két próba, míg a megfelelő beállítást megtaláljuk. Jó, ha használunk távirányítót, mert a hosszú expozíciónál a gomb megnyomása is olyan bemozdulást okozhat, ami életlenséghez vezet. Figyeljünk a kompozícióra is, ne legyen zavaró, más fényforrás a közelben.

8. Készítsen CEWE FOTÓKÖNYVET.

Ha már eleget töltött a hidegben, üljön be a jó meleg szobába, válogassa ki legjobb felvételeit, és készítsen belőle CEWE FOTÓKÖNYVET. Az ingyenesen letölthető CEWE szoftver segítségével könnyen készíthet látványos albumot, ami méltó keretet nyújt fotói számára.

 

 

A szerzőről:

Válasz