Jul
17
2018

Tippek fesztiválfotózáshoz

Ahhoz, hogy tapasztalatot szerezz a fotózás terén, nem is találhatnál jobb alkalmat egy pörgős zenei fesztiválnál. Hogy miért? Mert számtalan fotózási szituációban próbálhatod ki magad, arról nem is beszélve, hogy neked is jó szórakozás. No de nem árt felkészülni, hogy minden jól sikerüljön. Ehhez adunk neked most pár tippet.

Telefonnal sajnos korlátozottak a lehetőségeid, bár nappal, jó fényviszonyok között még készíthetsz igazán egyedi felvételeket! Ha azonban ennél többre vágysz, és kísérleteznél, érdemes fényképezőgépet is vinned. (Ne ijedj meg akkor sem, ha csupán barátkozol a használatával, a Fotósuli 1. és 2. bejegyzésünkben megismerkedhetsz az alapfogalmakkal.) Vegyük sorra, mire érdemes figyelned:

  1. Milyen felszerelést érdemes vinned?

Ha több napos a program, legyen nálad tartalék akkumulátor, és ne feledkezz meg a memóriakártyákról sem! Mivel sok porra számíthatsz, így célszerű lencse törlőkendőt is bepakolni a táskába. A vakut viszont nyugodtan elfelejtheted, nem lesz rá szükséged. Egy nagyátfogású zoom objektív a legjobb választás, hisz minden szituációban megfelelő.

  1. Milyen beállítást alkalmazz?

Egy nappali esemény fotózásánál könnyebb dolgod lesz, az esti fellépések azonban okozhatnak nehézséget. De ettől sem kell megijedni, mivel a színpadot megvilágító színes fények előnyödre lehetnek. Ahogy azt a Fotósuli 1. részéből is megtudhatod, az expozíció három részből tevődik össze: zársebesség, blende és ISO, vagyis az érzékenység. Mivel a zenészek és a közönség is mozgásban van, így a zársebesség nem lehet hosszú. Ami viszont beválhat, ha manuálisan állítod a zársebességet és a blendét, az ISO-t pedig automatára, mivel gyorsnak is kell lenned, hogy elkaphass egy-egy érdekesebb mozzanatot. Így a fotód nem mozdul be, és tetszés szerint állíthatod a mélységélességet, a géped pedig korrigál az ISO-val. Ha a mozgásban lévő zenészeket élesen szeretnéd lekapni, akkor az autofókusz mód lesz a segítségedre, de ha szükséges, a követő fókuszt is bevetheted. (Akár sorozatfelvétellel is próbálkozhatsz!)

  1. A legjobb téma és kompozíció

Hol máshol lennének nyitottabbak az emberek, ha nem egy fesztiválon?! Mindenki felszabadult, így remek alkalmat teremt neked a portréfotózás gyakorlására is. Nappal a kompozíciót illetően is könnyebb dolgod lesz, legyen szó akár egy önfeledten táncoló, vagy az árnyékban csendben pihenő társaságról, bátran próbálkozz a megörökítésükkel! Nyugodtan közel mehetsz, beszélgess, nevess együtt a kiszemelt fotóalanyaiddal, így még oldottabbak lesznek, ami a fotóidon is visszaköszön majd! Ami pedig az esti programokat illeti, mindenképp nézz ki előre egy-egy koncertet, és menj oda időben, hogy a lehető legjobb helyekről tudj fotózni.

  1. Hogyan használd ki a fényeket?

Mivel a színpadi világítás rendkívül változatos, így érdemes megfigyelned, hogyan igazodik a zenéhez, hogy a legmegfelelőbb időben exponálhass. Mit tudsz még fotózni a színpadon kívül? A fellépést élvező tömegre ugyan még kevesebb fény vetül, de sokszor arra is pásztáznak a lámpák, használd ki bátran! A bulizók legalább annyira jól mutatnak egy fotón, mint a zenekar, sőt, általuk talán még inkább visszaadható egy koncert hangulata, így őket is érdemes lencsevégre kapnod! (Ha kiemelnéd, hogy a tömeg része vagy, előnyödre fordíthatod a színpad felől érkező világítást, és ellenfényben örökítheted meg a tömeget egy klassz sziluettfotón!

  1. Közelről vagy távolról?

Ez leginkább az objektívedtől függ, illetve attól, hogy hol tudsz elhelyezkedni. Próbálkozz, mozgolódj nyugodtan, mindkét eset sok lehetőséget tartogat számodra.

  1. Fotózz RAW-ban.

A nyers formátum sokkal több lehetőséget biztosít az utófeldolgozásra, könnyebben tudod majd a képeidet saját ízlésedre formálni. Érdemes színes felvételt rögzítened, bármikor készíthetsz belőle akár fekete-fehér verziót is.

  1. Hogy a munkád testet is öltsön, és újból felidézd a legjobb fesztiválokat, fotótúráidat, készíts kedvenc képeidből CEWE FOTÓKÖNYVET!

A szerzőről:

Válasz