Oct
30
2019

Újabb nemes ügy mellé állt a CEWE Magyarország Kft.

A CEWE Magyarországnál kiemelt figyelmet fordítunk a társadalmi felelősségvállalásra. Célunk, hogy a cég bevételeiből adni is tudjunk, ezért minden évben más fontos és jó ügy mellé állunk. Idén a Patrónus Ház Közhasznú Társaság munkáját segítjük: a két alapító tag, Németh Ildikó és Somorjai Éva által megálmodott bentlakásos otthon létrehozásában és csinosításában mi is szerepet vállaltunk, illetve a jövőben is támogatni szeretnénk az otthon fejlesztését és bővítését. A Patrónus Ház átadása kapcsán Németh Ildikóval beszélgettünk.

Mikor és miért alapítottátok a Patrónus Ház Közhasznú Társaságot?

A Patrónus Ház Közhasznú Társaság személyes érintettség révén jött létre 2016 decemberében azzal a céllal, hogy támogatott lakhatás formájában otthont biztosítson autizmussal és egyéb értelmi fogyatékkal élő fiatal felnőttek számára. Emellett célunk volt az is, hogy létrehozzunk egy fejlesztő központot, ahol óvodás kortól felnőttkorig tudunk az egyéni szükségletekhez igazodva fejlesztő foglalkozásokat végezni. A fejlesztő foglalkozásokon túl szeretnénk megváltozott munkaképességű felnőtteknek lehetőséget adni azáltal, hogy munkát adunk nekik, ezzel segítve az integrációjukat.

 Már a szervezet logója is vidámságot áraszt
Németh Ildikó (balra), alapító és Tüske Boglárka (jobbra), Gödöllői Királyi Kastély kommunikációs vezető

Miért éreztétek fontosnak, hogy létrehozzátok a szervezetet?

Angliában az autizmussal élők 70%-a nem kapja meg a szükséges szociális ellátást, ami miatt saját elmondásuk szerint is elszigetelve érzik magukat a társadalomtól. Ez további problémákat generál, ugyanis három felnőtt autistából egy tapasztalja, hogy mentális zavarokat okoz nála a támogatás hiánya.

A becsült adatok szerint Magyarországon 100 – 150 000 autista ember él. Az általunk megkérdezett autizmussal élők 88%-ának nincs munkája, ami ijesztően magas arány. Munka hiányában az életük nagy részét otthon, négy fal közt töltik. Nekik szerettünk volna segítséget nyújtani és változtatni a fennálló helyzeten, ezért az alapító társammal, Somorjai Évával két fő célt tűztünk ki magunknak: a szociális  hálózat fejlesztését Gödöllőn és a környéken, illetve az autizmussal élők integrációját a város életébe.

A ház valódi otthonként funkcionál, ahol öröm ott lenni
A programok nemcsak kikapcsolódást nyújtanak, hanem erősítik is a közösséget

Érzékenyítő foglalkozásokat is szerveztek. Ezek hogyan segítik az integrációt?

A társadalmi integrációhoz nem csak arra van szükség, hogy az autizmussal élők segítséget és lehetőségeket kapjanak, hanem arra is, hogy a társadalom nyitottabb és elfogadóbb legyen velük szemben. Ebben kulcsfontosságú minden egyes érzékenyítő foglalkozás!

A bentlakásos otthon kialakításakor mik voltak a legfőbb szempontok?

A külföldi és a hazai pozitív példákból kiindulva egy olyan helyet szerettünk volna létrehozni, ami nemcsak térben, de vizuálisan is teljesen akadálymentesített. Fontos volt, hogy a lakók számára privát életteret teremtsünk 1 fős szobákkal, a szabadidő minőségi eltöltésére pedig különféle társas helyiségeket – például tornaszoba, relaxációs szoba, sószoba, stb. – hoztunk létre.

 A sportszoba is tematikus dekorációt kapott
A lakók többféle program közül is választhatnak nap mint nap
Kézműves foglalkozásokat is tartanak

Szempont volt, hogy a hely biztonságot, nyugalmat, természetességet és örömöt árasszon, ezért a természetközeliségre kiemelten figyeltünk, a ház díszkertet és ősfenyős környezetet is kapott.

Leginkább persze azt akartuk, hogy ez a hely ne csak egy intézmény legyen a lakók számára, hanem valódi otthon!

Az ősfenyős környezet gyönyörű és megnyugtató
A közösségi szoba leginkább olyan, mint egy igazi nappali

Ezt hogyan tudtátok elérni?

Egyrészt úgy döntöttünk, hogy csak 12 fő számára biztosítunk lakhatást, ugyanis kis létszám mellett tudunk kiemelt figyelmet biztosítani a lakóknak. A már említett természetközeliség is nagyon sokat ad az otthonossághoz, de a szobák berendezése is kiemelten fontos volt.

Ezért is vagyunk nagyon hálásak például azért a felajánlásért, hogy a CEWE jóvoltából gyönyörű, minőségi fotók kerültek a falakra. A 2017-es “Our World is Beautiful” pályázat nyertes képeit kaptuk meg ajándékba, így minden egyes szobába az adott helyiségre jellemző témájú fotó kerülhetett, a közösségi helyiségek és a folyosók is sokkal szebben mutatnak, ráadásul ahogy a pályázat címe, úgy a képek is azt sugallják, hogy csodálatos világban élünk. Jó érzés volt azt is hallani, hogy a képek alkotói gondolkodás nélkül és örömmel beleegyeztek abba, hogy az ő fotóik díszítsék a Patrónus Ház falait.

A Cewe Magyarország Kft. mellett sok segítséget kaptunk még a Gödöllői Királyi Kastély Közhasznú Nonprofit Kft-től is, így nekik is nagyon hálásak vagyunk.
Azt hiszem, ilyen az, amikor közös összefogással sikerül létrehozni valami egészen különlegeset egy nemes ügy érdekében!

A folyosókat is gyönyörű, minőségi CEWE vászonfotók teszik otthonosabbá
Németh Ildikó (balra), alapító és Bálint Ildikó (jobbra), CEWE Magyarország Kft.
A Patrónus Ház 12 autista fiatalnak ad otthont

A szerzőről:

Válasz