Jun
25
2019

Vízparti fotózás

Itt a nyár, és ha nem is mindenki, de a legtöbb ember valami vízparti nyaralásra vágyik, ahol süt a nap, kék az ég, és jókat lehet fürödni a hűs habokban. És mindezt persze érdemes megörökíteni, hogy könnyebben lehessen feleleveníteni még évek múltán is a kellemes perceket.

Pár tippel szeretnénk segíteni abban, hogy olyan fotókat hozz létre, amelyek a nyár minden szépségét vissza tudják idézni.


Időpont választás

A legrosszabb a déli, kora délutáni időpont. Ilyenkor kemények a fények, és erősek az árnyékok. Persze strandolni nem este jár az ember, de fotózni inkább a reggeli órákban vagy késő délután érdemes. Kevesebb az ember, szebb színek és fények vannak. A hosszú árnyékok textúrát adnak a homoknak vagy a köveknek.

Horizont

Figyelj arra, hogy tartsd egyenesen a gépet. A legtöbb kamerában van valamilyen jelölés, ami segít abban, hogy ne ferdén fotózz, ami rendkívül zavaró képhez vezet. Bár utómunkával javítható, lehet, hogy a vágással fontos részletek vesznek el. Jobb, ha a horizont nem pont középen van, hanem a témától függően vagy az égből, vagy a vízből látszik több.

Előtér

Sokkal izgalmasabb felvételt készíthsz, ha keresel valami olyan helyet, ahol valamit a fotó előterébe tudsz komponálni. Lehet ez egy belógó növény, egy szikla, egy part menti pad, vagy akár egy csónak. Ez az előtér vezeti a szemet tovább. Ha azt szeretnéd, hogy mindenhol éles legyen, szűk blendenyílást válassz.

Tükröződés

A kompozíció érdekes eleme lehet a víz tükröződése. Ehhez szélcsendes idő kell, amikor a víz tökéletesen nyugodt. Keressed meg a legjobb szöget, mozdulj el úgy, hogy megtaláld a legjobb helyet, ahonnan a tükröződés legjobban érvényesül.

Nézőpont

Ne a megszokott „fogom a gépet és kattintok” módon fotózz. Keress új nézőpontokat. Guggolj, akár hasalj le a földre, nézd meg, hogy mi tenné jobbá, izgalmasabbá a felvételt. Gyereket ne fényképezz felülről, ereszkedj le az ő szintjére.

Csobbanás

Ahhoz, hogy a vízcseppek „megfagyjanak”, minél rövidebb exponálási időt kell választani. Ha a gépén vannak automata módok, válaszd a „Sport” programot.

Szűrők

Ha fényképezőgépére lehet szűrőket tenni, egy polarizáló szűrővel erősíthetjük az ég kékjét, szabályozhatjuk a tükröződést, nő a kontraszt és szín telítettsége is. Az objektíven mindig legyen napellenző, ami minimálisra csökkenti a becsillanásokat.

A szerzőről:

Válasz