Apr
10
2020

CEWE tippek egy percben – régi felvételek digitalizálása

digitalizálás

Van egy csomó régi családi fotónegatív és dia valahol egy fiókban, amit jó lenne látni nyomtatva is? Ha nincs is otthon komolyabb szkenner, ami alkalmas ezek feldolgozására, akkor a mobil is elég.

Mire van szükséged? Egy okostelefonra, és valamilyen lightbox-ra, vagyis világító felületre, amire a filmeket kell helyezni.

A világítást adhatja például a laptop, amin megnyitsz egy szövegszerkesztő programot, jegyzetlapot, ahol a monitor felülete fehér. Ha van tablet, az is tökéletes erre a célja. Hogy a számítógépen megjelenő képpontok ne jelenjenek meg a beolvasott képeken, érdemes kitalálni valamit, hogy a film kicsit magasabban helyezkedjen el. Például két konzervdobozra egy üveglap, és arra a film, így kellő távolságba kerül ahhoz, hogy ez ne okozzon gondot.

Nagyon fontos, hogy por, szennyeződés, ujjlenyomat ne legyen se a filmen, se a világításhoz használt felületeken. Igyekezz pont merőlegesen tartani a mobilt, és figyelj az élességre.

Ezzel már csak egy probléma van, a kép negatív. A CEWE FOTÓVILÁG programban ez is megoldható.

cewe fotóvilág

Húzd be a képet a rendelő felületre, majd dupla kattintással nyisd meg a képszerkesztőt. Színeffektusok > Invert, és a kép átfordul.

invert

Tehetünk rá szépia hatást is, ezt ugyanitt találod.

szépia

Ha szükséges, lehet világosítani és kontrasztot növelni.

kontraszt

A Testreszabás menüpont Vágás funkciójával levághatjuk a felesleges részeket.

vágás

Ha papírképet szeretnél, megrendelésnél figyelj az Eredeti és Klasszikus típus különbségére. Az eredeti típusnál minden képpont megmarad, a klasszikus képaránya 2:3, ha a kép nem akkora, akkor le fog vágódni belőle. Ezt a program piros csíkozással jelzi.

klasszikus

Tetszett a tipp? Töltse le a CEWE Fotóvilág programot, és próbálja ki Ön is.

Ha Facebookon és Instagramon követ minket, garantáltan időben értesül minden tartalmunkról és újdonságunkról. YouTube csatornánkon sok videót nézhet meg a CEWE Fotóvilág szoftver használatáról.

Csatlakozzon szerkesztői klubbunkhoz, ahol további ötletetek talál, és segítséget kaphat a CEWE termékek szerkesztésében.

Ossza meg velünk CEWE FOTÓKÖNYVÉT vagy CEWE Naptárját a CEWE Közösségben, és mi egy 3000 Ft-os kuponnal köszönjük ezt meg Önnek.

A szerzőről:

Válasz