Jul
8
2015

Így készítsen igazán jó minőségű esti felvételeket!

éjszakai város

Fotózzon a kékórában, hogy az égbolt gyönyörű kék legyen.

A legtöbb fotós legkésőbb naplementekor összepakolja a gépét, és visszamegy a szállodába. Pedig ami ezután következik, kihagyhatatlan fotóstéma. A napnyugta ideje alatt a hófehér felhők rózsaszín és narancsszínben pompáznak, és ez a színes, meleg fény ráömlik a városra, visszatükröződik a felületeken, és varázslatos színbe öltözteti a tájat. Ezt követi a kékóra, amikor a nap már épp eltűnt a horizont alatt, az égbolt még nem fekete, hanem a kék különböző árnyalataiban tündöklik. Ez rövid ideig tart, helytől, évszaktól függően mintegy 30 perc, tehát igyekeznünk kell, ha nem akarjuk elmulasztani.  De utána is sétáljunk tovább, figyeljük a mesterséges fények ragyogását. Neonok, közlekedési lámpák, kandeláberek, kirakatok, kiszűrődő fények, mind-mind izgalmas téma.

Használjon állványt, és próbálkozzon különböző expozíciós időkkel és képkivágásokkal.

Vegye figyelembe, hogy nem minden város biztonságos éjjel. Informálódjon előre, hogy mely városrészeket jobb elkerülni.

További tippek kék órában készíthető felvételekhez:

Fotózás kékórában
Éjszakai fotózási tippek – CEWE FOTÓSULI Videó

Tipp 1

Éjszakai felvételek a városban

Hogy az egész város éjszakai hangulatát a legjobban vissza tudja adni, válasszon egy magas helyet a centrumon kívül. Például egy domb, egy magas ház teteje, vagy egy TV-torony. Helyezze gépét állványra, és válassza ki a megfelelő beállításokat. Hosszabb  expozíció esetén az elsuhanó autók bemozduló fénye  hangulatos képeket eredményez.

Tipp 2

Sziluett a drámai felhők előtt

sziluett

Fotózzon sziluettet a drámai felhők előtt.

Nincs nyaralás a klasszikus naplemente megörökítése nélkül, de később gyakran kiderül, hogy a felvétel nem úgy sikerült, ahogy ott láttuk. Unalmas, lapos és színtelen.  Egy egyszerű trükk az érdekes kompozícióhoz. Ezt a képet a kis kápolna és a ciprusok sziluettje teszi  izgalmasabbá. Ha más nincs, megkérheti útitársát is, hogy álljon a lemenő nap fényébe.  Ahhoz, hogy a naplemente színei nagyobb hangsúlyt kapjanak, próbálja meg  „Felhős”-re állítani a fehéregyensúlyt, így a színek melegebbek lesznek, ezzel  még inkább hangsúlyozzuk a hangulatot.

El tudja képzelni, milyen káprázatos lehet egy ilyen felvétel egy CEWE óriás poszteren?

Tipp 3

Városok éjjel

éjszakai város

Hangulatosak a kivilágított épületek.

A színek és fények teljesen átalakítják a város hangulatát. Az olyan tárgyak, mint daruk, állványok, romos épületek beleolvadnak a háttérbe, a látnivalókat kiemeli a világítás. Minden utazási cél rendelkezik olyan látnivalóval, ami az esti fényeknél különösen szép. Kivilágított szökőkút, templomok, piacterek. Ha elindulunk éjszakai fotózásra, ne felejtsük el magunkkal vinni az állványt és a távirányítót sem, hogy elkerüljük a gép berázódását. Távirányító helyett fotózhatunk önkioldó módban is, így késleltetve indul az expozíció.

További városfotózási tippek:

Városfotózás nyaralás közben

Tipp 4

Kis fényforrás

Ha elindul az éjszakai fotótúrára, ne felejtsen el valamilyen fényforrást magával vinni. A városi fények valószínűleg nem elegendők ahhoz, hogy a szükséges beállításokat elvégezze. Legjobb egy fejlámpa, mert így a két keze szabad marad. Zavaró lehet, ha túl erős a fénye, ha ezt nem tudjuk szabályozni, tegyünk rá egy színes fóliát. De a legegyszerűbb, ha a beállítások után kikapcsoljuk, így a fénye nem befolyásolja az expozíciót. Használhatunk elemlámpát, vagy a mobiltelefonunkat is. Az okostelefonokhoz letölthető világosítás alkalmazás, ami tökéletes erre a célra.

Tipp 5

Ezekhez a felvételekhez a legjobb, ha a magasfényű bevonattal ellátott CEWE FOTÓKÖNYVET  választja, ez hozza ki legjobban a ragyogó színeket, és a fények intenzitását.

Magasfényű CEWE FOTÓKÖNYV

Magasfényű CEWE FOTÓKÖNYV

A szerzőről:

1 hozzászólás+ Válasz

  • Tisztelt Hölgyem!

    Fluoreszkáló/világító narancs/zöld/ stb. (UV színek) fotózásához milyen beállításokat célszerű alkalmazni? Tárgyfotózásról lenne szó.

    Köszönettel:
    Kovács László

Válasz