Jan
14
2015

Fotózási tippek a kék órában készíthető felvételekhez

Építészeti fotók: hogyan használjuk a kék órát.

kék óraA kék órának nevezzük azt az időszakot, amikor a nap már eltűnik a horizont alatt, de még nem állt be a teljes sötétség. Ilyenkor az ég gyönyörű kék színben jelenik meg a felvételeken. Ez az időszak  helyszínenként és évszakonként változik, érdemes előre utánanézni. Nyáron ez hosszabb ideig tart, de télen igen rövid, akkor jobban fel  kell készülnünk, hogy le ne késsünk róla. Az interneten is találhatunk infókat, és létezik mobil alkalmazás is, ahol előre meg tudjuk nézni, hogy ahol vagyunk, mikor és mennyi idő áll rendelkezésünkre.

A város fényeit is ebben az időben szokták felkapcsolni, és a sárgás világítás a kék éggel gyönyörű kompozíciókat eredményezhet.

Menjünk a helyszínre jóval korábban, hogy legyen időnk felmérni a környezetet. Ha szükséges, még  pár nappal előtte is körülnézhetünk, hogy lássuk az épületek elhelyezkedését, a nap eltűnésének helyét, és a helyi adottságokat. Állványra szükségünk lesz a hosszú expozíció miatt. Nem kell feltétlen megvárnunk a kék órát, készítsünk fotókat még előtte is, amikor a nap épp eltűnik a házak mögött. Ez az ellenfényes megvilágítás arany színnel árasztja el az eget és az épületeket.

arany óra

Használjuk ki a tükröződést

Ha nem akarunk túl sokat az égből, panorámaformátumot kell választanunk. Ha a helyszín lehetőségei megengedik, használjuk ki a víz tükröződését, ezzel felerősítjük a fények hatását. A víz tükröződése plusz hangulatot ad a képhez.

tükröződés

A város dinamizmusa

Vigyünk életet a képekbe. A kék órában általában nagy a forgalom, sok autó jár az utakon. Hosszú expozíciónál a járművek fénye csíkot húz, ami jól érzékelteti a város lüktetését.

Kék óra dinamizmus

Válasszon érdekes perspektívát

Érzékeltesse a tér mélységét, próbálkozzon az álló formátummal, és emelje ki az épület egy részletét.

portré mód

Hová helyezzük a hangsúlyt

Figyeljen arra, hová helyezi a hangsúlyt. Ezen a képen a térburkolat perspektívája vezeti a szemet a témához.

Épület fotózás, perspektíva

A szerzőről:

Válasz