Jun
10
2015

VIII. Gimp használata kezdőknek – alapok – Klónozás: képterület másolás

A másoló eszközzel tulajdonképpen ugyanúgy másolunk, mint ha a kép egy részét kijelölnénk, másolnánk, majd beillesztetnénk, csak mindez mintavétellel és ecsettel történik. Nagyon hasznos eszköz, nézzük mire is jó.

Sokszor előfordul, hogy a legnagyobb körültekintés ellenére valami zavaró ott marad a képen. Akár azért, mert nem voltunk elég körültekintőek, akár azért, mert ha akartuk volna, se tudjuk arrébb rakni a valóságban. A legtöbbször a másoló eszközzel pillanatok alatt megoldhatjuk ezt a problémát.

Az eszközök közül választhatjuk ki, és ahogy rákattintunk, a paletta alsó részén megjelennek a beállítási lehetőségek.

Gimp másoló eszköz

Mód: a rétegek keverési módját állítjuk itt be, de mivel erről még nem készült cikk, ezzel most nem foglalkozunk. Alatta az ecsetbeállítások. Ha az eszköz a kép fölött van, látjuk a változtatás eredményét. A méretaránnyal ovális lesz a kerek ecsetből, a dőlésszög ennek az oválisnak az irányát adja meg.

ecsetbeállítások

A sima ecsetvonás azt hiszem egyértelmű, az éles szélű is, ez akkor is keményre változtatja az ecsetet, ha egyébként egy lágyat választottunk.

Lehet mintával is klónozni, de mi most a képet választjuk, mint forrást. Ha a mintakeverést választjuk, akkor ha egyébként több rétegünk van, akkor a több réteg összességéből veszi a mintát.

Nos, eszköz már van, lehet kezdeni a munkát. Ezen a fotón van egy pad, amit el szeretnék tüntetni.

alapkép

Nyissunk egy új réteget a Réteg → Új réteggel, mert jobb, ha a klónozás egy külön rétegen van, hisz így könnyebb javítani, igazítani, vagy akár kidobni is. Mivel külön rétegen dolgozunk, legyen bepipálva a Mintakeverés, válasszunk egy megfelelő lágy ecsetet, majd a Ctrl lenyomásával kattintsunk arra a területre, ahonnan indítani szeretnénk a másolást.

klónozás

Pár pillanat alatt ilyen lett:

klónozás

Nagyon jól használható ez az eszköz a bőrhibák javítására is. Előtte:

előtte

Utána:

2015-04-17_18-22-50

Másolhatunk az egyik képről a másikra is:

Mind a két képet megnyitottam, itt is külön rétegre történt a másolás. A csónakról mintát vettem:

két fotó

 

Majd a másik fotóra átmásoltam.

csónak másolása

Természetesen némi gyakorlást igényel, hogy pontosan tudjunk dolgozni, de érdemes kipróbálni.

A szerzőről:

Válasz