Aug
7
2014

CEWE FOTÓSULI – Gyermekfotózás a szabadban tippek I. – Háttér, nézőpont, objektív

Új sorozatunkkal tippeket szeretnénk adni a fotózás iránt érdeklődőknek, hogy még jobb felvételeket készíthessenek. A videókat, a bevezetőket és a képelemzéseket Dékán István készítette.

Dékán István

dekanAlkalmazott fotográfus, szakíró, szakújságíró. A fényképész iskola elvégzése után tizenöt évig dolgozott a Lapkiadó Vállalat több újságjánál, mint fotós, képszerkesztő. Naptárakat és posztereket készített a Képzőművészeti Kiadónak és külső munkatársként dogozott az Magyar Távirati Irodának is. Alkalmazott fotográfusként harminc éven keresztül számos cégnek fotózott (katalógusok, prospektusok, hirdetési fotók stb.).
A fotós munka mellett jelentős szakirodalmi tevékenységet is folytat. Eddig hét szakkönyve, két fotóoktató CD kiadványa és több mint ezer szakcikke jelent meg. Alapítója, és tíz évig főszerkesztője volt a Digitális Fotó Magazinnak. Jelenleg a fotovilag.hu fotós ismeretterjesztő portál tulajdonosa és szerkesztője. Tagja a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ). Videofilm készítéssel is régóta foglalkozik.
Írásainak általános jellemzője a közérthető, olvasmányos stílus. Mindez nem megy a szakmai korrektség rovására. Ennek is köszönhető, hogy mindegyik könyve sikeres volt. A legutóbbi könyv a “Digitális fényképezés az alapoktól” például négy kiadásban fogyott el. A videók stílusa is hasonló, annyi többlettel, hogy ezekbe látványosabb illusztrációk kerültek.

Gyermekfotózás szabadban

Ma már igazán könnyű fényképeket készíteni, hiszen csak a gombot kell megnyomni. Esetleg még azt se. Elegendő megérinteni a képernyőt. Az is nagyszerű lehetőség, hogy néhány kattintással megoszthatom azt elkészült képemet az ismerőseimmel. A legjobban sikerült felvételeimből fotóalbumot állíthatok össze. Ezt reprezentatív fotókönyv formájában ki is nyomtathatom, meg is jelentethetem. Tehát igazi fotós lehetek. De vajon tényleg jó képeket készítek? Minden tökéletes? Nem lehetne esetleg egy kicsit jobban, ügyesebben? Talán lehetne.
A CEWE fotósuli videóiban áttekintjük a kedvtelésből fényképezők témáit, motívumait. Ezekhez szolgálunk gyakorlati tanácsokkal, fotótippekkel. Felhívjuk a figyelmet a leggyakoribb gondokra, hibákra, és azok megoldására, elkerülésére. Bemutatjuk az optimális technikai lehetőségeket, a fényképezőgép beállításától az objektívek használatáig. Szempontokat adunk az egyes témáknál ideális nézőpontokhoz, látószögekhez és a kompozícióhoz. A tetszetős, szép képekhez a fényhatások is fontosak. Videóinkban erre is kitérünk. A nagyjából négy perc hosszúságú videók számos szép képet, valamint rajzokat és animációkat is tartalmaznak. A videókat és a bennük szereplő fotókat Dékán István készítette.

A videó témája a gyerekfotózás szabadban. Ehhez ideális helyszín egy kert vagy park. Ehhez a helyszínhez kapcsolódnak a videóban található gyermekfotózás tippek. Fontos a háttér választás és a környezet is. Mire kell odafigyelni a háttér kiválasztásánál? Milyen az ideális nézőpont és távolság a természetes, élethű képek készítéséhez? Mikor, milyen gyújtótávolságú objektív a legjobb? Hogyan állítsuk be az élességet? Ezekre, és néhány hasonló kérdésre kapunk választ ebből a videóból.

Gyermekfotó elemzések

Minden cikkünkhöz egy képelemzés is tartozik, ami szintén segíthet a jobb fotó készítésében.

1. Testvérek

Testvérek

Jól elkapott, kedves pillanat két kisgyerekről, akik éppen segítenek egymásnak. Nagyon jellegzetesek és érzékletesek a mozdulatok. Az arcokat nem látni, mégis pontosan érzékeljük, hogy milyen figyelemmel és gondossággal tevékenykednek. A felvétel viszonylag távolról, hosszú gyújtótávolságú objektívvel készült. Ez több szempontból is előnyére vált a képnek. Egyrészt ennek köszönhető, hogy a gyerekek alakja arányos, nem torzult. Másrészt ezzel sikerült lehagyni a környezetből a felesleges, és ezért zavaró képelemeket. Az objektív hosszú gyújtótávolsága miatt a térhatás is megváltozott. A vízszintes kövezet háttérként szolgálva kitölti a képfelületet. Ez segíti, hogy semmi ne vonja el figyelmünket a főszereplőkről. Mindezt kiegészíti az ellenfény, ami “feléleszti” a kövezetet és kiemeli a gyerekeket. Egy apró kompozíciós bizonytalanság van a képen. Ez a bal felső sarokban belógó apró, sötét motívum. Ezt érdemes lett volna levágni, vagy leretusálni.

1. Elmélyült munka

Rajzoló kislány

Nagyon jól elkapott pillanat a festő kisgyerekről. Valóban érezhető az a koncentrálás, amivel a kislány végzi komoly feladatát. Technikai szempontból is kiemelhető a kép néhány jellegzetessége. Az egyik az életlen háttér. Ez a portréfotózásnál a személy kiemelésének egyik gyakran alkalmazott eszköze. Ez a kiemelés itt is működik, jól megoldott. A másik érzékelhető technikai beavatkozás az arc világosítása. Úgy tűnik, hogy a jelenet a fényképezőgépből kapott egy kis villanófényes derítést. Lehet, hogy e nélkül az arc nagyon sötét lenne. Szerencsére ez a kényes művelet a lehetőségekhez képest jól sikerült, nem lett a gyerek túl világos. Valószínűleg a rávillantás okozta, de az arc színegyensúlya elcsúszott a kék szín irányába. Ezt az utómunka során ki lehet javítani. A másik gond, kompozíciós jellegű. A kislány felett túl nagy felületet foglal el a háttér, ez nem indokolt. A képkivágás szűkítésével helyreállítható a kép egyensúlya. Készítettem egy javított változatot.

Rajzoló kislány

A szerzőről:

1 hozzászólás+ Válasz

  • "Ez optimálisan 100-200 mm ekvivalenciájú" - ez most egy kezdőknek szóló videó? Mert akkor OK, úgysem érti, miről van szó. Ha viszont haladóknak szól a videó, akkor szerencsésebb lett volna pontosabban fogalmazni: optimálisan 100-200 mm ekvivalens gyújtótávolságú. De ennek ellenére üdvözlöm a sorozatot.
    Ha a moderátor nem törli, hadd reklámozzam a saját fotós honlapomat: http://digitalfotosuli.atw.hu/ (vagy ha nem szereted a reklámcsíkot akkor users.atw.hu/digitalfotosuli)

Válasz