Apr
16
2018

Tavaszi fotótippek

Bár minden évszaknak megvannak a szépségei, a tavasz mégis talán a legkülönlegesebb. A hosszú tél után a természet éledezni kezd. Rügyező fák, madárcsicsergés, harmatcseppen tükröződő napsugár, a tavasz számtalan trükkel vesz rá bennünket, hogy fogjuk a fényképezőgépünket, és induljunk útnak.
Pár tippet szeretnénk adni ahhoz, hogy felvételei a legjobban visszaadják ennek az évszaknak a hangulatát.

1. Perspektíva – A háttérben lévő fák még csupaszok, de a tavasz hírnökei már jelzik, hogy vége a télnek. Ne felülről fényképezzünk, hajoljunk le, így hangsúlyosabb lesz a virág.

2. Mélységélesség – Ha teleobjektívet használunk, a nagyobb blendenyílás szépen elmossa a hátteret, így a téma jobban kiemelkedik. Extra tipp: ha vízcseppes fotót készítenénk, és a természet épp nem támogat ebben, spricceljünk rá mi egy kis vizet.

3. Ellenfény– Különleges hangulatot ad, ha szemből süt a nap. Figyeljünk az expozíciós időre, az erős fény becsapja a fénymérőt, így korrigálni kell.

4. Kompozíció – Az egyik legjobb kompozíciós szabály a harmadolás. Alapvetően azt jelenti, hogy a téglalap alakú képet három részre osztjuk vízszintesen és függőlegesen is. A témát valamelyik metszéspontra helyezzük. 

5. Színkontraszt– Azokat a színeket, amelyek a színkörben egymással szemben helyezkednek el, komplementer színeknek nevezzük. Ezek a színek felerősítik egymást. Ilyen például a kék – sárga, zöld – vörös. Keressünk ilyen színpárokat.

A legjobban sikerült fotóiból állítson össze egy CEWE FOTÓKÖNYVET!

A szerzőről:

Válasz