Nov
25
2021

Távirányítással, a víz alól lőtte Daróczi Csaba az év természetfotóját – a CEWE kiállítást szervez a képeiből

De mégis hogyan lehet a víz alól fényképezni? – vetődik fel a kérdés sokakban, miután meglátják Daróczi Csaba természetfotós „Egy korty” című képét, amely a fotós szakma szerint is meghatározó: idén 3462 pályamű közül ez lett az Év természetfotója.
A fényképész otthonában sorakoznak a díjak: 5. alkalommal nyerte el „Az év természetfotósa” elismerést, de például a 2019-es CEWE Photo Awardon is maradandót alkotott, így a CEWE korábban szervezett már számára kiállítást.
Az Év természetfotója pályázat főtámogatójaként a CEWE a 14 kategória első helyezettjeinek 100-50-25 ezer forint értékű CEWE ajándékutalványokat ajánlott fel, és vállalta, hogy a győztes képeit kiállítja, így ismételten Csaba alkotásaival bűvölhetjük el a nagyérdeműt.

2 hónapos munka gyümölcse

Aki azt hiszi, hogy a díjnyertes fotó a szerencsének köszönhető, és egy elkapott pillanatról van szó, az nagyot téved, ugyanis mint megtudtuk, Csaba két hónapig várt a tökéletes felvételre.
„Elkezdtem egy Go pro kamerával a víz alól fotózni – kezdte kérdésünkre Daróczi Csaba. –
A kamerát két hónapos fejlesztés után sikerült alkalmassá tennem arra, hogy távirányítással madarakat fotózzak a vízből. Két hónapig tartott az aktív fotózás. Sajnos az év legrosszabb szakában voltam, július-augusztusról van szó, ilyenkor rettenetesen kevés madár van az itatón. Április, május környékén viszont olyan forgalom van a víz körül, hogy egy óra alatt tele tudja lőni az ember a memóriakártyáját. Az eredmény viszont magáért beszél” – mondta el Csaba, akit megkértünk, árulja el, hogy szerinte mi szükséges leginkább ahhoz, hogy ámulatba ejtő felvételeket tudjon készíteni egy természetfotós.

15 fotója szerepel a legjobbak között

„A kitartás nagyon fontos. Ha az ember elhatároz valamit, vagy látja valamiben a perspektívát, akkor tartson ki, és csinálja azt, amiben hisz. Egy természetfotósnak a természetismeret nem mondom, hogy szükséges, mert jó képeket lehet csinálni enélkül is, de azért jó, ha ismerjük azt az állatot, növényt, ami le szeretnénk fotózni” – fejtegette a fényképész, akinek idén 15 képe szerepel a legjobbak között.

A díjakat 2021. november 10-én ünnepélyes díjátadó keretében adták át a Magyar Természettudományi Múzeumban, ahol megnyílt a pályázat legjobb képeiből rendezett kiállítás, amely december 31-éig látogatható.

A szerzőről:

Válasz