Rendeléskövetés
Terminálkereső
Információ
06-1-451-1088

Felhasználói fiókom

Kérjük válasszon...
Kijelentkezéskor biztonsági okokból minden nem mentett projekt és kosara tartalma törlődik.

Hegyek, völgyek, folyó és tenger, de még az országút is

A CEWE Photo Award 2023 magyar képei a Légi felvételek kategóriában

Madártávlatból figyelték a világ különböző tájait a CEWE Photo Award Légi felvételek kategóriájának győztesei, és a hegyek, völgyek, folyók mellett bicikliző űrlényeket is lencsevégre kaptak. Az „Our world is beautiful” mottójú nagyszabású versenyre tavaly több mint félmillió fénykép érkezett a világ 147 országából, a legjobb ezerbe huszonöt fénykép került be Magyarországról. A hazai alkotók fantáziája magasan szárnyalt, közülük négyet mutatunk be sorozatunk újabb részében.

Csodálatos Nógrád vármegye

Berendi Tibor azon kevesek egyike, akinek két képe is bejutott a legjobb ezer közé.

– Gyerekkorom óta érdekel a fotózás. Amikor a szüleimmel elmentünk kirándulni, akkor kattintgattam a korabeli Smena gépekkel. Mindig nagy izgalommal vártam, hogy milyenek lettek a képek. A legtöbb nem nagyon sikerült – de kiderült, hogy a legjobb tanítómester igazából a sok elrontott fotó. Később, már a digitális korszakban, egy Fuji géppel gyakoroltam, ezzel is sok mindent meg lehetett tanulni. Aztán tovább léptem a tükörreflexes irányba, majd Canonra váltottam – meséli Tibor.

Mai napig szeret kijárni a természetbe, tájképeket, állatfotókat, makroképeket is készít ilyenkor.

– Kormányhivatalban dolgozom, és hétvégenként szoktam fotózni, mert csak ekkor jut időm erre a hobbira. Az irodai munka után nagyon jól esik a friss levegő és a mozgás, és ha sikerül jó képet készíteni, az a hab a tortán.

– Salgótarjánban lakom, és főként Nógrád vármegye természeti szépségeit fotózom. Ez egy csodás vidék dombokkal, hegyekkel. Gyönyörű váraink vannak errefelé, például Salgó vára vagy már szlovák területen a somoskői vár; egy kilátóból olyan fotókat is lehet készíteni, amelyeken mindkettő rajta van. Salgó várából tiszta időben ellátni a Magas Tátráig, a hófödte csúcsokig. Hollókő, Cered dimbes-dombos vidéke engem Toszkánára emlékeztet. Remekül fotózhatók a nógrádi vagy a bujáki vár romjai. Utóbbihoz közel ott a Sasbérci kilátó – ad tippeket Tibor a tájfotózáshoz.

Tibor legfrissebb szenvedélye a drónfotózás. Néhány éve vett egy ilyen eszközt, és így már más látószögből is készíthet képeket. Így született a Dombok című díjazott fotó is.

Tibor szerint – ahogy már korábban is említette – az ember a saját hibáiból tanul legjobban, érdemes tehát minél többet gyakorolni. Úgy véli, megéri korán kelni, mert akkor vannak a legszebb fények. Fontosnak tartja a szakirodalom böngészését, és nem utolsó sorban a kitartást. Korábbi nyereményéből készíttetett már a CEWÉ-nél akrilüveg fotót, amely lenyűgöző, szinte térbeli hatású lett, és rendelt direkt nyomtatású, fekete-fehér alufotókat is. Az újabb nyereményből fotókönyv készül majd.

Az elemekkel küzdve

A Légi felvételek kategóriában szerepelt a River shaped textures című fotó is, amellyel Domonkos Sada Sándor a legjobbak közé került a CEWE Photo Award-on. Az algoritmus fejlesztő programozó és fotós számára a fényképezés a kreatív gondolatok és ötletek kibontakozása, amely másik agyféltekéjét is megmozgatja. A pályázatra sok alkotást küldött be, tulajdonképpen „kimaxolta” a keretet, mert nagyon nehéz volt a rengeteg képből kiválogatni párat.

– Ez a fotó Izlandon készült a fagyott vidéket drónról szemlélve, és közben küzdve az igen erős széllel és a faggyal. Ez egy folyó fagyott medre, mielőtt az óceánba ömlene, ahol madártávlatból figyelve teljesen más formák és figurák bontakoznak ki. A drónos képek, főleg a top down stílusúak, mindig érdekesek, ilyet a mindennapi ember még repülőről letekintve sem lát – mondja Sándor.

A drónozás kapcsán nagyon fontosnak tartja az alapos tervezést, és hogy elég időt szánjunk a munkára, főleg ha „veszélyes” időben adja drónozásra a fejét az ember.

– Ez egy veszélyes üzem, pláne akkor, ha a természeti elemek nem barátságosak. Többet ésszel mint erővel! Mert szép és jó ez a repülő kamera, de sose essen le senkire! Meg természetesen az sem árt, ha a helyi, országonként eltérő, drónozásra vonatkozó törvényeknek megfelel az ember.

A nyereményből egy drónos kép kerül majd a falra, akárcsak egy korábbi díjazásból. Azt azonban még nem döntötte el, hogy melyik felvétele lesz a megfelelő erre.

Felező az égből

Dudás Natália már fel is használta nyereményét – például bögrére, telefontokra nyomtatta saját fotóit. Rutinos pályázó, kihasználja a lehetőségeket, annyi fotót küld be, amennyit csak engednek. Nagyon szeret ilyen versenyeken részt venni, megmutatni az embereknek a munkáit, és az is érdekli, más fotósok hogy tekintenek a világra. Fotózáskor örömet okoz neki a pillanat megélése, egy izgalmasabb eseménynél pedig az, hogy a részese lehet.

A Légi felvételek kategóriában Felező című képét választották be a legjobb ezer közé a CEWE Photo Award-on. Ez egy drónos felvétel, amely a Csongrád-Csanád vármegyei Ruzsa külterületén készült.

– Ezen a képen igazság szerint én vagyok látható. Mióta meglett a drónom, kicsit másképpen, fentről is figyelem a világot. Ami másnak esetleg csak egy vonal vagy alakzat, abba én sok mindent belelátok. Van egy országúti biciklim, nagyon szeretek kerékpározni, és eszembe jutott, hogy ez milyen jól mutatna felülről. Beállítottam a drónt egy bizonyos szögben, megkértem anyukámat, hogy nyomja meg a gombot, én pedig belebicikliztem a képbe – így született ez a fotó.

Natália a leendő pályázóknak is azt javasolja, hogy próbálják kicsit más szemszögből nézni a dolgokat, megtalálni világunkban a különlegességeket.

Bicikliző űrlény a Norvég-tengeren

A kerékpár fantáziamotívumként visszaköszön Rácz Péter egyik díjazott alkotásán is. A Légi felvételek kategóriában az Űrlény négykerekű biciklivel című drónos képével ért el komoly sikert.

– Ez Norvégiában, a Lofoten-szigeteken készült egy halneveldében. A felvétel engem egy egy szürrealisztikus sci-fi-re emlékeztetett. Amikor megvágtam, egyből egy kerekező űrlény ugrott be, és azt gondoltam, ez másoknak is tetszene – emlékezik vissza Rácz Péter.

A pályázatra egyszerre töltötte fel a képeket. Úgy gondolja, nem érdemes egy-két fotóval próbálkozni, ha valaki komolyan gondolja a dolgot, mert sose lehet tudni, hogy a zsűrinek éppen mi tetszik; így nagyobb az esély arra, hogy eltaláljuk az ízlését. Egy ilyen megmérettetésre szerinte azért érdemes benevezni, mert az ember visszajelzést kap profiktól a saját munkásságáról, arról, van-e értelme annak a képnek mások számára, látják-e benne azt, amit ő lát. Ezen kívül nagyon jó dolgokat lehet nyerni – Rácz Péter például a kapott utalványt arra használja, hogy kislányáról készítsen fotókönyvet a családnak.

Újra elindult a világ legnagyobb fotópályázata - CEWE Photo Award 2025