Rendeléskövetés
Ügyfélszolgálat
06-1-451-1088

Információk papírkép rendeléséhez - segítség azonos vagy eltérő méretű fotók rendelése esetére

Az elkészült papírképek mérete a megrendelt képfájlok képarányán múlik. A képarányok tekintetében eltérő az analóg és a digitális fényképezés. Az analóg területen a 35 mm-es negatív (film) aránya 2 : 3. Ennek eredményeként például (10 cm széles fotópapír tekercsre előhívva) mindig 10x15 centiméteres képformátumot kapunk. A jelenlegi digitális fényképezőgépek képaránya általában 3: 4 az alapértelmezett beállítás miatt. Ennek eredményeként például ugyanerre a 10 cm széles fotópapír tekercsre történő előhíváskor a papírkép 10x13,5 cm lesz. A fénykép magassága ebben az esetben 10 cm lesz (fekvő formátumú képeket véve alapul). A fényképek hossza azonban (az eltérő oldalarányok miatt) változó lehet, hiszen ezek a levilágítás során a méretarányos képfájlból adódnak.

Formátum 3:4:

9-es = 9x11 cm
10-es = 10x13 cm
11-es = 11x15 cm
13-es = 13x17 cm
20-as = 20x27 cm
30-as = 30x40 cm

Ha felvételei nem a klasszikus formátumban (2:3) készültek, de ilyen oldalarányú papírképeket szeretne (mert pl. készen kapható keretbe tenné őket) javasoljuk, hogy rendelés előtt vágja ezeket méretre, pl. a CEWE fotóvilág szoftver képszerkesztő programjával. Kérjük, ilyenkor vegye figyelembe, hogy a felvételek egyes részeit ilyenkor le kell vágnia. Ha nem szeretne a képek kivágásával bajlódni, akkor a rendelés folyamán válassza a „klasszikus képméret” lehetőséget. Ilyenkor a képrendelő felületen (szoftveres és online is) keresztcsíkos területtel jelöljük azt a részt, amely levágásra kerül fotóiból. Papírképei csak így lesznek egyformák és szabványméretűek. Ha Önnek fontosabb, hogy minden motívum megjelenjen a papírképeken, akkor válassza az „Eredeti képméret” lehetőségét. Ilyenkor a papírképek mérete megegyezik az eredeti felvételek oldalarányával, ami csakis azon múlik, hogy Ön milyen beállításokkal fotózott (négyzetes, panoráma, normál, egyéni stb.)

(A papírképek magassága ilyenkor is mindig fix, illeszkedik a fotópapír tekercs méretéhez (pl. 10-es), a képek hosszúsága lesz eltérő.)

Ha további kérdése van a képaránnyal kapcsolatban, vegye fel a kapcsolatot az ügyfélszolgálatunkkal, a (06-1) 451-10-88-as telefonszámon, hétfőtől – vasárnapig 8.00-17.00. óra között.

Szerkesztési tippektől a fotókönyv formátumokig

Így lesznek emlékei kézzelfoghatóak