Rendeléskövetés
Terminálkereső
Információ
06-1-451-1088

Felhasználói fiókom

Kérjük válasszon...
Kijelentkezéskor biztonsági okokból minden nem mentett projekt és kosara tartalma törlődik.

Fotótippek

Egyedülálló fényképek zord időben

Annika és Mathias Koch fiatal párt nem állíthat meg holmi rossz idő, inkább előnyükre fordítják és meseszép felvételeket készítenek.

Annika Koch

Nincs kék ég és napsütés a láthatáron? Ne aggódjon, hiszen ez egy remek alkalom arra, hogy különleges felvételeket készítsen. Sűrű ködtakaró, egy zivatar utáni drámai égbolt, ködös, felhős időjárás: mindezek nagyon különleges hangulatot teremtenek fényképein. Most adunk Önnek pár tippet, hogyan is készíthet ilyen meghökkentő felvételeket.

Borúra derű

A fénykép egy magasan fekvő kilátópontról mutatja az alatta elterülő tájat. Látható fénysugarak rajzolódnak a táj fölé, szórványosan áttörve a felhőtakarót.
Amikor a nap egy zápor után áttör a felhőtakarón, varázslatos természeti látvány tárul elénk.

A fotózás során szó szerint lehet venni a mondást, miszerint "borúra derű". A fenti kép pont egy ilyen pillanatot örökített meg a szászországi Svájcban. Szakadó esőben mászott fel a pár a Gohrischre azzal a céllal, hogy a hatalmas zápor után megörökítse a drámai égboltot. Miközben a felhőtakaró lassan oszlásnak indult a horizonton, Drezdát a távolban a napsugarak megvilágították, és olyan volt, mintha reflektorfényben úszna. Az előtérben a Königstein-vár húzódott, közvetlenül mögötte pedig még mindig zuhogott az eső. Egy olyan kompozíciót alkotva, amelyet soha nem lehetett volna napfényben megörökíteni.

Az alsó képen a múló zivatar kiváló fényt és izgalmas hangulatot teremt. Így el is értünk következő fotótippünkhöz: a titokzatos hangulat érdekében keressen egy különleges motívumot a fényképre, mint például a példánkban látható elhagyatottnak tűnő faház.

A viharos ég alatt egy faház bújik meg a réten.
Festői látványt nyújt a faház felett kialakult zivatarcella.

Fotótúra rossz időben: felszereléssel kapcsolatos tudnivalók

  • Ha esőben vagy nedves időben fényképez, legyen önnél mindig valami, ami felszívja az esőcseppeket; például egy vatta, zsebkendő vagy konyhai papírtörlő. Hiszen nagy valószínűséggel a nedvesség a lencsére fog kerülni.
  • A fényképezőgép eső elleni védelmére speciális fedeleket vásárolhat. Alternatívaként használhat fagyasztózacskót vagy - nagyobb fényképezőgépek esetén - zuhanyzósapkát is.
  • Használjon védőernyőt a lencséhez. Eredetileg arra szánták, hogy megakadályozza, hogy a napfény közvetlenül elérje a lencsét, de az esőcseppek ellen is nagyon hatékony.
  • Gondoljon egy esőkabátra, ideális esetben élénksárga vagy piros színben, hogy színt csempésszen a fotóra. Természetesen arról a funkciójáról se felejtkezzünk meg, hogy nem ázunk el.
  • A nedvesség és a hideg egy idő után kedvünket szegheti. Egy meleg ital csodákra képes ilyenkor. Ezért csomagoljon egy termoszban forró teával, kávét.

Zápor után kialakult köd

Ködbe burkolózott hegyvidék.
A hegycsúcsok és a fák között hömpölygő köd misztikussá teszi a tájat.

Szeretjük, ha este vagy az éjszaka folyamán elered az eső. Hiszen akkor nagyon nagy a valószínűsége annak, hogy a csapadék miatt reggelre köd képződik. Ez misztikus, varázslatos és titokzatos hatást kölcsönöz a fotóknak. Számos olyan hely van, amelyet ez a ködös hangulat tesz igazán varázslatossá. Tipp: Egy kis utómunkával még különlegesebbé teheti fényképét, hiszen a ködös felvételek fekete-fehérben még lenyűgözőbbek.

Az alábbiakat tartsa szem előtt, ha ködfotózsába kezd:

  • Próbálja ki a hosszabb expozíciós idő beállítását, ez biztosítja a lágy köd fotózását.
  • Ha lehetséges, a kép kompozíciójába vonja be a fókuszban lévő tárgyakat, mivel a kontrasztok és kontúrok hamar eltűnnek a ködben.
  • A fényképezéshez menjen a köd szintjére, vagy fényképezzen felülről. Javasoljuk, az alapján döntsön, hogy milyen sűrű a köd és vegye figyelembe a nap állását is. Ha a köd áthatolhatatlanul sűrű és nap sugarai megsütik, a lefotózott motívum felülről különösen izgalmassá válik.

Használja ki a magányt!

Annika a felhőkkel borított Königsseet csodálva
Borongósabb időben is lehet élmény a fotózás, akár egyedül is!

Sokszor repes a szívünk akkor, amikor gyülekeznek a gomolyfelhők. Hiszen ez azt jelenti, hogy nem nyüzsögnek a turisták azokon a gyönyörű helyeken, amelyek általában közkedveltek. A fenti képen látható, felhőkkel borított Königsee látványát kettesben élvezhette a pár. Tipp: Látogasson el kedvenc helyszíneire másodszor is, amikor süt a nap, és fényképezze ugyanazt a motívumot ugyanarról a pontról. Például a CEWE fali dekorációk segítségével létrehozhat egy különleges összehasonlítást borongós és a napos táj között.

Bármilyen jó is magányosan barangolni ezeken a helyeken, a kevésbé jó időjárás néha lehangoló látványban tünteti fel a tájat. Az alábbi képen, amely a Bielatalban található Herkules-oszlopoknál készült, ezért ügyelt a házaspár arra, hogy élénk színű ruhadarabokkal kompenzálja a lehangoló látványt. A kép egyébként nagyon visszafogott színei a színfoltokkal feloldódnak, és ezzel egyidejűleg bizonyos feszültség is keletkezik a motívumon. Segítségül hívhatunk mindehhez például egy színes esőkabátot vagy esernyőt.

Herkules oszlopai - a különleges sziklaalakzatok mellett egy sárga esőkabátos ember áll.
Herkules oszlopai Bielatalban

Egy szuper tipp különleges, rossz időben készült fényképhez: ne csak a táj egészét nézze, hanem a természet apró részleteit is. Például fényképezzen vízcseppeket a virágokon és a leveleken, tükörképet egy pocsolyában, vagy a földre lehulló esőt. Ne hagyja, hogy a szél és az időjárás megállítsa, és induljon felfedezőtúrára. Ígérjük, hihetetlenül szép és szokatlan képmotívumokkal fog gazdagodni fotórepertoárja.

Sok örömöt és jó szórakozást kíván Annika és Mathias Koch