Rendeléskövetés
Terminálkereső
Információ
06-1-451-1088

Felhasználói fiókom

Kérjük válasszon...
Kijelentkezéskor biztonsági okokból minden nem mentett projekt és kosara tartalma törlődik.

Kreatív tippek

Kilenc év boldogsága és szeretete CEWE FOTÓKÖNYVEKBEN

Kocsi Móni anya, blogger és dizájner imádja megörökíteni családja mindennapjait, és az apró pillanatok fotóival megtölteni az évkönyveket. Lassan a 10., jubileumi kötet is elkészül. Saját szavait idézve Moniro „Anya, nő, feleség, aki kreatív és szorgalmas”. Ez utóbbi állítását ugyan néha cáfolja, de nekünk azonnal igent mondott, mikor megkértük, hogy mutassa be a gyönyörű családjáról készült fotókönyveit.

Szöveg: Szekeres Eszter, képek: Moniro

Móni CEWE FOTÓKÖNYV gyűjteményére teljesen véletlenül bukkantunk rá az internet világában, jó pár évvel ezelőtt. Azóta követjük nyomon a kreatív anyuka tevékenységét, aki trendi és praktikus kézműves termékeket készít, elsődlegesen babáknak, de gondolva nagyobb gyermekekre és természetesen szüleikre is. Interjúnk apropóját harmadik kisfiuk születése adta, illetve az elkészült kilencedik családi album.

„A mi történetünk a páromnak az első évfordulónkra ajándékba adott négyzet alakú évkönyv készítésével kezdődött. Nagyon nagy sikere volt, mindketten imádtuk, hogy egy könyvben az összes kedvenc képünk, programunk, kirándulásaink, azaz bármi, ami számunkra kedves pillanat, élmény benne van. Innentől kezdve egyértelmű volt, hogy minden évben ez lesz az évfordulós ajándékunk!”

Nyitott, utazás témájú CEWE FOTÓKÖNYV
Az első közös emlékeket tartalmazó CEWE FOTÓKÖNYV megteremtette az évfordulós ajándék hagyományát.

Időközben született 3 gyermek, és a kilencedik könyv is elkészült

Sokszor esti meseolvasás helyett a gyerekek azt kérik, hogy az évkönyveket nézegessük, hiszen imádjuk együtt kézbe venni, nézegetni, átbeszélni hogyan is születtek, milyen volt mikor a hasamban voltak, miket csináltak anno, vagy milyen volt például az első biciklijük.

„Észrevettem, hogy a kicsik is jobban emlékeznek a dolgokra azáltal, hogy a képeket időnként visszanézzük és beszélünk róluk, mert így újra és újra megelevenednek az emlékek.”

Moniro

Van miből válogatni, mikor lefekvés előtt közös emléknézegetésre kerül a sor (mivel általában nem tudnak dönteni, melyik legyen, több könyvet is végiglapozunk).

A szokásokhoz híven szinte minden évben maximális oldalszámú, magasfényű, négyzetes CEWE FOTÓKÖNYVET rendelek, de egyre nehezebb az összes emléknek helyet találni egy könyvben. Gondolkozom a méretváltáson, de mindig arra jutok, hogy akkor megbontom a szép egységes sorozatot. A legutóbbi könyvemnél annyi újítást engedélyeztem magunknak, hogy fotópapíros könyvet rendeltem. Ebben szuper jó vastagok a lapok, így gyerekbarátabb! A pici is gyűrés nélkül tudja lapozgatni és szuper, hogy van olyan verzió, hogy teljesen nyitható a könyv, így a belső képek is jól látszódnak .

Fotópapíros, síkban nyíló CEWE FOTÓKÖNYV fekszik a takarón.
A fotópapíros CEWE FOTÓKÖNYVEK síkban nyílnak, így akár oldalakon átnyúló képeket is el tudok helyezni motívumvesztés nélkül.

A könyveket mindig az ingyenes CEWE Fotóvilág szoftverrel készítem, mert ebben van a legtöbb szerkesztési lehetőség. Sajnos van, hogy napokig, hetekig nem tudok vele haladni, de így tudom, hogy a megkezdett projekt biztosan pihen a gépemen, és bármikor folytathatom. Túl sokáig azért nem szoktam halogatni, hiszen az őszi évforduló mindig elérkezik, és nem állhatok ott üres kézzel! A blogomon időről időre megmutattam egy-egy elkészült könyvet, és nagyon meglepett, hogy milyen sokan kértek tanácsot, hogy hogyan fogjanak hozzá, hogyan válogassanak képeket, milyen könyvet érdemes választani, hogyan priorizálják a fotókat, a teljes nagy család, vagy csak a szűkebb kör legyen benne? Több anyukát az fogott meg, hogy milyen jó ötlet, esti meseként a gyerekek saját kis sztorijának elmesélése. Jó érzés, hogy ennyi év távlatából már hasznos tanácsokat tudok nekik adni. Én például „sajnos” úgy érzem, millió képet készítek évente. A koncepcióm, hogy minden jelentős program, emlékezetes pillanat, utazás, kirándulás benne legyen az adott évkönyvünkben, tehát nem csak 1-1 eseményről készül, így jó pár ezer képből kell válogatnom évente.

A CEWE Fotóvilág szoftver a képek előválogatásban is segítséget nyújt
A CEWE Fotóvilág szoftver a képek előválogatásban is segítséget nyújt

Ami nekem nagyon segít, hogy időközönként nekiállok előválogatni, így ha ténylegesen az összeállításra kerül a sor, sokkal könnyebb dolgom van. Ami még jó, és szívesen szoktam ajánlani az az állandóan megújuló CEWE Képszerkesztő program használata, ami nagyban megkönnyíti az előválogatást vagy a képek rendezését. A fotókat például fel lehet címkézni, vagy a szereplőket névvel ellátni, és az arcfelismerővel akár konkrét családtagra is rá lehet keresni. Arra is szoktam figyelni, hogy nagyjából egyforma számú kép kerüljön a kötetekbe a gyerekekről, nehogy bármelyikük is hátrányban érezze magát.

Hónapról hónapra, élményről élményre felépített könyvek, hogy biztosan ne maradjon ki semmi

Kisfiú kék színvilágú könyvet lapozgat
Fiús anyukaként igyekszem a szoftverben található kékesebb árnyalatú háttereket, kiegészítőket és a „pasisabb” kereteket használni

Az évkönyveinket hónapról hónapra építem fel időrendben, az utazásokat, kirándulásokat mindig igyekszem szépen rendezni 1-2 oldalon, majd készítek pár oldalt vegyes képekből. A barátok többször kérdezik, hogy miért van benne egy-egy akár homályosabb, rosszabb kép? A válasz egyszerű, nem vagyunk fotósok, de az adott kép emlékeket idéz fel, vagy vicces pillanatokat, amelyek így megmaradnak nekünk. A gép elé elég ritkán ülünk le képeket nézni az elmúlt éveinkről, így egy rosszabb kép miatt nem merülhet feledésbe egy emlék sem. Szeretem a különböző kereteket a szerkesztőben, ezekkel nagyon fel lehet dobni az adott oldalt, és rengeteg választási lehetőséget ad rá a program. A kedvenceim az átmenetes keretek, mert finoman beleolvadnak a képek a háttérbe és így összhangot teremtenek.

Egy babás és egy utazásról készült CEWE FOTÓKÖNYV fekszik a takarón
A képeim közé clipartokat szoktam tenni, amivel hangulatosabbá tehetek különböző eseményeket, például születésnap vagy babavárás.

A megszokott méretben (négyzetes CEWE FOTÓKÖNYV, 21x21 cm) maximum 10 képet teszek egy oldalra, igyekezve, hogy minden beleférjen (a sok-sok selejtezés után), de így is sűrűek az oldalak. Rutinosan már rögtön a nagyobb könyv választását javaslom, ha valaki hozzám hasonlóan rendszeresen szeretne krónikát készíteni. Nagyon gondolkozom, hogy a tizedik, jubileumi kötetnél én is áttérek az XL méretre, hiszen itt papírtípus függvényében már akár 202 oldalt tölthetek meg emlékeinkkel.

Ahogy a gyerekek felnőnek, egyre több időm lesz nekem is egy kávé mellett újra átélni a közös pillanatokat a CEWE FOTÓKÖNYV által.

Valljuk be, hogy anyaként a gyerkőc(ök) lefektetése utáni nyugiban élvezettel vesszük elő a telefonunkat, és nézegetjük a képeket, amiket napközben róluk készítettünk. Én ilyenkor a CEWE FOTÓKÖNYVEINKET veszem elő, és gyönyörködöm benne, milyen aranyosak és picik voltak a fiúk, vagy újra átélem a meseszerű kirándulásainkat.

És aki megmutatta nekünk gyönyörű gyűjteményét: bemutatkozik Kocsi Mónika, a Moniro egyedi designer termékek megalapítója „Pici korom óta imádtam alkotni, tervezgetni, kreálni dolgokat, aztán jött a munka, és nem volt időm ilyenekkel foglalkozni. Vezetőként dolgoztam 13 éven át, és tudtam, hogy amikor anyuka leszek, akkor ezt nem fogom tudni tovább csinálni, így már közben azon agyaltam, hogyan tudnék valamit létrehozni párhuzamosan a munkám mellett. Két év gondolkodás után elindítottam egy sikeres vállalkozást, majd a gyerekeim születése után megalapítottam a Moniro kis saját márkámat is. Az első termékeim babáknak szóltak, mivel a babavilág hangulata lengte be a mindennapjainkat, de igyekszem folyamatosan bővíteni az általam tervezett termékeket, és szeretnék nőknek, anyukáknak is sok hasznos, szép és minőségi terméket készíteni. 2019 nyarán elindítottam a blog oldalamat is, ahol igyekszem fontos, tartalmas, hasznos dolgokat megosztani az érdeklődőkkel." Móni munkáit ITT találja.