Rendeléskövetés
Terminálkereső
Információ
06-1-451-1088

Felhasználói fiókom

Kérjük válasszon...
Kijelentkezéskor biztonsági okokból minden nem mentett projekt és kosara tartalma törlődik.

Lenyűgöző tájképek a CEWE Photo Award 2023-on

Díjazott magyar fotósok munkái Tájak és Sport kategóriában

A lettországi fagyos ég, az amerikai éjszakai tejút, a havas Alpok reggele ihlette a legjobbra díjazott magyar fotósokat, akiknek képei a Tájak, valamint a Sport kategóriában jutottak az élre. A CEWE Photo Award 2023 pályázatra egy év alatt a világ 147 országából több mint félmillió fotó érkezett, ezek közül választotta ki a zsűri a legjobb ezret, köztük huszonöt magyar képet. Sorozatunk újabb részében ismerjék meg következő 3 fotósunkat!

Üstökös a Gyermekfalvakért

A Tájak kategóriában három magyar fotó került a legjobb ezer közé a CEWE Photo Award-on. Az egyik Hoszáng Péter képe, a Star of Bethlehem volt.

– Ez volt a második eset, hogy sikerült üstököst fotóznom. A kép Lettországban készült 2021 decemberében, egy hajnali órában. Elég hideg volt, legalább -10 fok, az autóról fél órán keresztül kapargattam a jeget. Szerencsére szép derült égbolt fogadott. Technikailag nagy kihívás volt lefotózni a Leonard üstököst. Tudtam a pozícióját, hogy mikor a legalkalmasabb a fotózásra. Egy csillagkövetőt használtam, hogy le tudjam kapni jóval hosszabb záridővel – avat be minket az alkotó.

Péter egyébként sokat utazik, és szereti a fotókon keresztül megosztani másokkal élményeit.

– Jó pár éve, 2015 környékén, életem első viszonylag messzi utazása révén gondolkodtam el azon, hogy vegyek egy rendes tükörreflexes gépet. Thaiföldre készültem, és szerettem volna olyan emlékeket, amelyek jobb minőségűek, mint egy sima telefonos fotó – ki lehet nyomtatni, feltenni a falra, és nagyobb méretben is jól visszaadja világunk gyönyörű részeit. Megvettem az első ilyen kis gépemet, és magába szippantott ez a dolog, elkezdtem online könyveket olvasni, videókat nézni, tanulni. Számomra ez egy önmegvalósítás, amelyhez persze elengedhetetlen a technikai tudás. Egyébként korábban is díjazott lett egy képem egy CEWE fotópályázatán akkor egy repülőgépet fotóztam az Aeroparkban.

Azt is értékeli, hogy a fotókultúra támogatása mellett a CEWE számára kiemelten fontos a társadalmi felelősségvállalás. A CEWE Photo Award-ra beküldött minden egyes fotó után 10 centet, adományozott az SOS Gyermekfalvak világszervezetnek, a pénzből egy szomáliai edukációs projektet támogatnak. Ez is motiválta, hogy minél több képet beküldjön.

Minőség a mennyiség előtt

Ernie Suto, azaz Sütő Ernő szintén a Tájak kategóriában készült képével, Az ezeréves fával került a legjobbak közé a CEWE Photo Award-on. A nemzetközileg elismert természetfotós Dunaújvárosból indult, később Németországba, majd Kanadába, aztán Kaliforniába költözött, innen tért vissza Európába.

– A tájfotózás számomra kihívás, soha nem tudom, mi történik majd, ha kimegyek fotózni. Ez nem olyan, mint egy stúdió-, makro- vagy portréfotózás, ahol egyszerűen lefotózzuk azt, amit beállítottunk. Én csak akkor készítek el egy képet, ha a személyes elvárásaimnak megfelel. Ha nem lesz képem hónapokig, azt se bánom, számomra a minőség fontosabb, mint a mennyiség – mondja Ernie Suto, akinek nevét külföldön jobban ismerik, mint itthon.

– Ez egy ötezer éves fa Amerikában, egy expóból készült. Hónapokig vártam arra, hogy a Tejút a fa fölött legyen. Este nyolckor kimentem helyszínszemlére – ezért meg kellett dolgozni, ugyanis 3500 méter magasan volt–, majd éjfélkor újra, már fotózni. Hajnali kettőkor sikerült elkészíteni a fotót. Az ilyen típusú képeknél fontos, hogy az előtérben legyen valami különleges forma.

A fotózás során persze rengeteg élményt is gyűjt. – Eljutottam olyan helyekre a világon, ahová sok fotós nem. Világhírű fotósokat ismerhettem meg személyesen is, ők annak idején sokat segítettek, nélkülük nem juthattam volna el erre a szintre. Nekem is nagyon fontos, hogy valaki esetleg tanulhat a képeimből.

Hőlégballonnal az Alpok felett

A Tájak mellett a Sport kategóriában is meggyőzte munkáival a CEWE Photo Award zsűrijét Tóth László, akinek mindkét díjazott fotója, a Jó reggelt, és a Színes is a levegőből, mégpedig hőlégballonról készült.

– Nagyon régen, tizenkét évesen kezdtem fotózni, gyermeknapra kaptam egy filmes gépet, az iskolában jártam egy fotós szakkörbe. Falun nőttem fel, a természetben voltunk reggeltől estig, és ez meg is fertőzött engem. Elektrikus vagyok egy multicégnél, a második munkám a fotózás – különböző rendezvényeken, eseményeken fényképezek, portrékat készítek, a természetfotózás pedig hobbi maradt.

– Évente egyszer van alkalmam az Alpokban repülni – a havas táj felülről, az valami csoda! Ilyenkor több ballon száll fel egyszerre, és keressük a témát. Nekem ez a fotózás legjobb ága. Drónról is lehet persze, de a felépítése miatt arról nehéz teleobjektívvel fotózni. A hőlégballonnak nincs ablaka, amelyen keresztül kéne fotózni, nem rázkódik, és általában a legszebb fényekben ereszkedik fel reggel és este – lelkesedik László.

Amikor pályázik, néha kikéri barátai véleményét arról, melyik fotóit küldje be.

– Nekem válogatni néha nehezebb, mint fotózni, rengeteg idő elmegy ezzel a pályázatoknál. Van, hogy körbeküldök a barátaimnak egy bő válogatást, és kérek tőlük egy rangsort. Ennél a pályázatnál viszont nem kértem véleményeket, a hőlégballonos képekből válogattam, úgy gondoltam, végre ezeket is megmutatom.

Szereti képeit nem csak digitálisan, hanem papíron is őrizni.

– Sokszor csináltattam már a CEWE FOTÓKÖNYVET, ez le is váltotta az albumot a családban, és javaslom is ezt mindenkinek, mert sokkal nagyobb szabadságot ad. A kevésbé fontos képek például lehetnek kicsik, dokumentumszerűek, a szép, jól sikerült fotók pedig nagyobbak. Egyébként is mindenkit arra biztatok, hogy nyomtasson papírképet, könyvet a fotóiból, hogy megmaradjanak.

Újra elindult a világ legnagyobb fotópályázata - CEWE Photo Award 2025