Rendeléskövetés
Terminálkereső
Információ
06-1-451-1088

Felhasználói fiókom

Kérjük válasszon...
Kijelentkezéskor biztonsági okokból minden nem mentett projekt és kosara tartalma törlődik.

Lehull a lepel: üvegkalitkában ereszkedett kamerájával a tó mélyére Daróczi Csaba, hogy elkészítse A halak csillagképe című nyertes fotót – a CEWE kiállítást szervez a képeiből.

Szerző: 2Be Comm

Pislogunk, mint hal a szatyorban, amikor meglátjuk Daróczi Csaba fotóját, amellyel elnyerte Az Év Természetfotósa díjat. A halak csillagképe című alkotás hetedik alkalommal hozta meg a sikert a fotós számára, aki ezúttal még rekordot is döntött. A Saubermacher – Az Év Természetfotósa 2022 pályázaton 18 képe szerepel a legjobbak között, ami rekord a pályázat 30 éves történetében.
A CEWE idén is támogatta a versenyt, Daróczi Csaba legjobb képeiből pedig kiállítást szervez a Gödöllői Királyi Kastélyban. A fotós a tárlatra készülve elmesélte, hogyan fényképezte a lenyűgöző félig víz alatti látványt, ami hamarosan a Grassalkovich-kastélyban is megtekinthető lesz.

A soltvadkerti helyi tóban készült a kép

Az év természetfotója 2022-ben. Daróczi Csaba: A halak csillagképe

„A fotó ötlete Soltvadkerten született, ahol élek. A helyi tóba a lecsökkent vízszint miatt vissza kellett pótolni az év első hónapjaiban. A beáramló oxigéndús vízben milliónyi hal gyűlt össze, szinte mozgott a felszín, ami remek fotótémát szolgáltatott. Az volt a terv, hogy félig víz alatti képet készítsek éjszaka, ez technikailag nagy kihívást jelentett.” – árulta el az év természetfotósa, akinek hosszú hetekbe telt a tökéletes fotót elkészíteni. Az előkészületek is rengeteg időt vettek igénybe, és a kép sem elsőre sikerült úgy, ahogyan szerette volna. A végeredmény azonban magáért beszél, káprázatos, ahogyan a víz alól, a hold fényében megcsillanó halak kukucskálnak. Néhányakban a gyanú is felmerülhet, hogy mindez csak Photoshop.
„Egy videót is készítettem a munkafolyamatról, amit közkinccsé tettem az interneten. Nem félek kiadni a titkomat, hiszen ilyen fotót én készítettem először. Amik ezek után következnek, azok ismétlések lesznek. Így viszont mások is tanulhatnak a módszeremből, és láthatják, hogy a kép hogyan készült, nincs benne manipuláció." – mondta, és a technikai paramétereket is megosztotta velünk.

Haleledellel csalta magához az uszonyosokat

„A fényképezőgéphez üvegedényt ragasztottam, ennek pedig készíttettem szögvasakból egy olyan tartószerkezetet, ami mozdulatlanul tartja, és leszúrható a tófenékbe. Még világosban beállítottam a kompozíciót, és vártam az éjszakát. Az üvegedény elé beszórtam egy kevés haleledelt, hogy minél közelebb csaljam az uszonyosokat. A fényképezőt telefonról wifin keresztül oldottam ki (így láttam a kompozíciót is). Egy olyan manuális 15 mm-es objektívet használtam, aminek 1 cm a közelpontja, és a rekeszt is manuálisan lehet rajta állítani. 30 másodperces expozíciót használtam. Elvillantottam a vakukat 22-es blendénél, ezután kitekertem a rekeszt 4-ig, majd az élességet a végtelenbe." – magyarázta a beállításokat Daróczi Csaba.

Szeret sötétben alkotni

Csaba nem csak a természetben remekel. Esküvői vendég című fotója a Kezünkben a Föld kategóriában is vitte a prímet

Mint mondja, időt, pénzt és energiát nem kímél a tökéletes kép érdekében, a család támogatóan áll mellette. Az idejét is sikerül jól beosztania, az éj leple alatt alkot.
„A legtöbbször éjszaka dolgozom, így a család szerencsére nem sokat érez a hiányomból. Hajnalban megfelelőek a fények a fotózáshoz, így mire felébrednek a többiek, már haza is érek. Ráadásul a feleségemmel 30 éve kollégák vagyunk, nem hiszem, hogy folyton hiányoznék neki." – tette hozzá nevetve.

„A jó kép az, ami beleszögeli a nézőt a székbe”

Egy fotós telefonnal is tud alkotni. Ezzel a felvétellel nyerte meg Daróczi Csaba a Mobillal a természetben című kategóriát

Kíváncsiak voltunk arra, Csaba szerint mi a sikerének a titka, mitől lesz ütős egy fénykép?
„Egy jó képet ha meglát az ember, az élmény beleszögeli a székbe. Szerintem ezt a hatást kell elérni, olyan egyedi látásmódot mutatni, ami izgalmassá teszi a fényképet. A másik, ami fontos, hogy olyan pillanatot örökítsünk meg, amit azelőtt nem láttunk, a képünkkel mutassunk újat, amit azelőtt más még nem csinált.” - mondta a fényképész, aki három évtizede hódol a természetfotózásnak, és eddig összesen 216 díjat nyert.

Két hónapja dolgozik egy képen, egyelőre eredménytelenül

Daróczi Csaba szerint egy ütős természetfotó esetén a munka oroszlánrésze az előkészítés, maga a fényképezés csak 10 százalékát adja a felvételnek

Figyelmeztet, aki természetfotózásra adja a fejét, annak kitartónak kell lennie, és pontos terv szükséges ahhoz, hogy le tudja fényképezni a fejében megrajzolt képet.
„Egy fotó megszületésénél az előkészítés jelenti a munka oroszlánrészét, úgy a 90 százalékát. Maga a fényképezés már csak 10 százalék. Persze olyan is előfordul, hogy járom az erdőt, megpillantok valamit a fa tövében, lehajolok, kattintok egyet, és születik egy jó kocka. Lehet, hogy mások tetszését elnyerem vele, de hozzám azok az alkotások állnak közel, amelyekben több munka van. Ugyanez persze el is viheti a készítőt, mert azt gondolná, hogy az a legjobb alkotása, amelyikkel a legtöbbet dolgozott. Így szokott előfordulni, hogy nekem nem azok a kedvenceim, amelyeket a zsűri kiválaszt. A CEWE fotókiállításra igyekszem olyan darabokat összeállítani, amelyek garantáltan elnyerik a közönség tetszését.” – mondta.
Csaba hangsúlyozta, a munka folyamatának az élménye, ami motiválja. Több száz izgalmas fotót készített már, mégsem fogy ki az ötletekből. Már más szemmel figyeli az őt körülvevő világot, ami folyamatos inspirációt ad számára.
„Mindig az új kihívás hajt előre. A díjak, szakmai elismerések már csak hab a tortán. Most is van egy ötletem, amin november vége óta dolgozom, még nincs eredmény, de bizakodó vagyok."