Rendeléskövetés
Terminálkereső
Információ
06-1-451-1088

Felhasználói fiókom

Kérjük válasszon...
Kijelentkezéskor biztonsági okokból minden nem mentett projekt és kosara tartalma törlődik.
Az éjszakai szabad ég alatt álló, fehér ruhás hölgyet fénycsóvák veszik körül.

Fotótippek

Látványos eredmény apró fortélyokkal

Marta Urbanelis, a profi fotós 7 egyszerű, de zseniális fotózási tippet oszt meg Önnel

Marta Urbanelis

Kedves Olvasónk, a fényképezés sokak szerint költséges hobbi, de nem kell annak lennie. Egy kis leleményességgel a legegyszerűbb és legolcsóbb kellékekkel is gyönyörű, kreatív fotókat készíthet! Kísérletezzen bátran, és hozzon ki többet felvételeiből! Cikkünkkel ismét rendkívül könnyen megvalósítható ötletekkel segítünk ebben.

Használja kreatívan fotóit!

Mindenekelőtt: Röviden a lencse védelméről

Ha drágább objektívvel rendelkezik, akkor a legszerencsésebb, ha UV-szűrőt vagy más, olcsóbb előtétlencsét használ az alábbi ötletekhez. Könnyedén lecsavarhatja, és bármikor megtisztíthatja, így a frontlencse teljesen sértetlen marad! Na de mi a helyzet az okostelefonok lencséjével? Legyünk őszinték: általában nem a legtisztábbak, viszonylag karctűrőek, sőt, sokan védőfóliával is ellátjuk. Kezdetben akár telefonjával is gyakorolhat!

1. Tipp: Ne féljen a maszatoktól!

A szabadban álló szőke hölgy lefelé néz, közben kezével félrehajtja a haját. A háttérben látható fákon átsüt a nap.

Nézzük, mi van Önnél!

A minimálisan nedves vagy "zsírfoltos" - akár elkenődött ujjlenyomatos- lencse nagyon izgalmas hatást eredményez. Ehhez ráadásul semmi különöset nem kell beszereznie.

A szabadban álló szőke hölgy lefelé néz, jobb kezét a feje fölé tartja. A háttérben fák és napfény látható.

Egy-egy csepp is elég

Mit használjon? Víz, kézkrém vagy ajakbalzsam szinte minden táskában, autóban előfordul, ez az ötlet mindegyikkel megvalósítható. A különböző folyadékokkal más-más hatást érhet el, és akár egy csepp is megteszi. Próbálkozzon a szűrőn, amit bármikor letörölhet.

2. Idézzen elő ködöt!

Az erdőben álló, sárga kabátos szőke hölgyre hátulról vetődnek a napsugarak.

Tegye misztikussá a képet!

A köd mindig titokzatos jelleget kölcsönöz a tájnak. De ki bír olyan korán felkelni, hogy elcsípje? A legegyszerűbb, ha hűvöskés időben finoman rálehel a lencsére, és gyorsan elkészíti a képet. Lehet, hogy egy-két alkalommal próbálkozni kell, hogy összejöjjön, de megéri!

Az erdőben álló, sárga kabátos szőke hölgyre hátulról vetődnek a napsugarak, a háttér enyhén elmosódott.

Ködös hatás ellenfényben

Akkor lesz a leglátványosabb a "mesterséges köd", ha ellenfényben készíti el a képet - úgy, hogy a nap az objektív felé süt.

3. "Tükröm, tükröm..."

A szőke hölgy lefelé néz, kezével félresimítja a haját. Erdő veszi körül, a fák tükröződnek a kép előterében.

A kép, amit "meg kell fejteni"

Egy kis zseb- vagy kozmetikai tükörrel is lenyűgöző fotót készíthet! Rögtön látni fogja, ahogy mozgatja a tükröt. Csupán változtassa a szöget, kísérletezzen bátran!

A világos ruhás hölgy lefelé néz. Fák veszik körül, melyek enyhén elmosódva tükröződnek a kép alsó részén.

Kísérletezzen mobiltelefonjával!

Nincs kéznél tükör? Használja a mobiltelefonja kijelzőjét, olyankor én is ezt teszem. Ekkor a tükörkép kissé elmosódottá és sötétebbé válik. Más a hatás, de legalább olyan érdekes! Ha szükséges, utólag, a képszerkesztéskor állíthat a fényerőn és a kontraszton.

A fényképezőgép lencséje előtt vízszintesen van elhelyezve egy tükör. A kép jobb oldalán két ábra szemlélteti a hatást.

Egyszerűbb, mint gondolná!

Tartsa a tükröt vízszintesen, a fényképezőgép objektívje elé, a lencse alsó részéhez. Ezzel az egyszerű módszerrel tükrözheti a keresőben látott téma felső részét. Meglátja, a képek láttán mindenki meg akarja majd ismerni a titkát!

4. "A Gyűrűk Ura"

A szabadban álló szőke hölgy jobbra néz. A háttérben arany fényhatások.

Fotózzon fémkarikán keresztül

A következő trükk, a "tűzkör", a fotós Sam Hurd fejéből pattant ki, akinek szinte védjegyévé vált, hogy rézcsövön keresztül fényképez.

A profilból látható szőke hölgy finoman hátraveti a haját a kezével.

Bármilyen csillogó fém megteszi!

Használhat más fémkarikát is, például gyűrűt, egy nagyobb csavart vagy egy keskeny szalvétagyűrűt. A lényeg, hogy a karika belső íve tiszta legyen, így veri majd vissza a fényt.

Egy kamera ábrája látható, melynek lencséje elé gyűrűt tart egy kéz.

Így érheti el:

Tartsa a rézcsövet a fényképezőgép lencséje elé úgy, hogy a képen megjelenjenek a fényvisszaverődések. Fontos: Először állítsa be az élességet arra, akit fényképez, és rögzítse a fókuszt, így a rézcső nem lesz éles, "láthatatlanná" válik a képen.

5. Készítsen "színes" lencsét!

A természetben álló szőke hölgy a kamerába néz, a háttérben fák láthatók.

Festés filctollal

Ehhez az ötlethez semmi másra nincs szüksége, csak egy UV-szűrőre (a legolcsóbb is megteszi), és néhány színes filctollra. De ugyanúgy működik bármilyen tiszta, áttetsző anyaggal, például egy képkeretből kiszedett üveglappal.

A természetben álló szőke hölgy a kamerába néz, a háttérben fák láthatók. Átlósan a kép egyik felén pirosas, a másik felén kékes filter keletkezik.

Lágyan elmosódó, színes hatás

A színhatás mellett a lencsén kissé olajosnak ható filcnyom fátyolossá teszi a kép színezett részeit.

Egy piros és egy kék filctoll mellett látható egy félig pirosra, félig kékre festett lencse.

Így működik:

Az UV-szűrőt fesse le tetszés szerint lemosható filctollal. A látvány lenyűgöző lesz, ha két különböző színt is használ!

6. Mesebeli pillanatok

A szabadban egy szőke hajú, sárga kabátos hölgy félrehajtja a haját az arcából.

Hozzon létre fénytörést!

A felsoroltak közül talán a prizma az egyetlen, amit nem könnyű olcsón beszerezni. De jó hír, hogy nagyon könnyen helyettesíthető! Ugyanaz az eredmény érhető el üvegkristállyal is, így akár egy nyaklánc medálját is használhatja.

A szabadban egy szőke hajú, sárga kabátos hölgy félrehajtja a haját az arcából.

Próbálkozzon más-más szöggel!

Káprázatos látványt nyújt, ahogy a fény megtörik a prizmán keresztül! Csupán keresse meg azt a szöget, ahonnan a legizgalmasabb végeredmény érhető el, például szivárvány keletkezik a képen.

Egy kamera ábrája látható, melynek lencséje elé prizmát tart egy kéz.

Ilyen egyszerű:

Tartsa a prizmát a lencse elé, és kezdje el lassan mozgatni. Célszerű a kép azon része elé helyezni, ahol viszont szerené látni a hatást.

7. Vad ötlet, lágy hatás

Éjjel a szabadban egy fehér ruhás nő áll. Hangulatos fények veszik körül, a háttérben egy kivilágított pavilon áll.

Apró karcolások a lencsén

A fotózás szerelmeseinek igazi kincset jelent a felszerelésük, így a legritkább esetben jutna eszükbe kárt tenni benne. A következő ötlethez viszont szükséges lesz, így mindenképpen egy olcsóbb, vagy már eleve sérült objektívet, illetve előtétlencsét érdemes használni.

Egy fehér ruhás nő áll az éjjeli szabad ég alatt. Hangulatvilágítás veszi körül, a háttérben egy kivilágított pavilon áll.

Hangulatos fényhatások

A lencsén keletkező apró karcok lágyítják a fénypontokat, és varázslatos fénycsóvákat eredményeznek a képen, ezáltal szinte filmes hatást kölcsönöznek fényképeinek.

A képen balra egy lencse, jobbra pedig egy darab csiszolópapír látható.

Így érheti el:

Van olyan lencséje, amit nem sajnál? Akkor próbáljon ki valami merészebbet, csak egy darab csiszolópapír kell hozzá. Csupán finoman karcolja össze vele a lencsét, de csak egy irányba! Így marad meg a hatás.

Kívánom, hogy legyen izgalmas élmény az ötletek kipróbálása!

Üdvözlettel, Marta Urbanelis